Combineren

Het gaat vaak om de combinatie. Met combinatie doel ik nu niet op het combineren in het voetbal, want daar heb ik geen bal verstand van (zijn al genoeg anderen die er verstand van hebben). Ook andere combinaties ga ik maar niets over vertellen. Het gaat mij om de combinatie van de geiten met de bokken.
Ieder jaar zoek je weer een bok(je) die de kwaliteit in jouw geiten kan verhogen. Echter ieder jaar klagen we ook over het aanbod van de bokken. Daarom is het bedenken van de goede combinaties ook zo belangrijk.
Moet even denken aan het verhaaltje wat Johan van Ginkel dan wel eens verteld.
Er komt een hele knappe filmster bij een professor en die zegt. Professor wij moeten samen kindjes krijgen. Dan worden ze zo knap als ik ben en zo slim als u. Nee, zegt de professor na enige aarzeling. Dat doen we maar niet. Want stel dat ze mijn uiterlijk krijgen en jouw intelligentie.

Ja, wie heeft er gelijk?
Op zich hebben beiden gelijk en wordt dit principe vaak uitgevoerd en heet het de compensatie fokkerij. Op zich is dit best een goede manier van combineren en bij grote aantallen zul je natuurlijk alle theoretische combinaties er uit krijgen en dan dus ook de combinatie van EN knap EN intelligent. Echter bij kleine aantallen zal dit niet werken.
Nu zijn er natuurlijk fokkers die relatief veel dieren hebben en waar ieder jaar veel geitjes geboren worden, die kunnen dit principe en door de macht van de aantallen wel wagen. Echter bij kleine aantallen, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat de fouten eerst komen en dan de goede eigenschappen.
Maar ja, het eerste probleem is al, is dat bokje beschikbaar die je in gedachten hebt? Of beter, bestaat die überhaupt wel? Antwoord is meestal nee en dus moet je vaak schipperen.

Met bovenstaande ingrediënten ben ik de laatste tijd ook al weer aan het puzzelen en heb al verschillende fokkers en paar keuringen bezocht en morgen de belangrijke openshow van Raalte, waar meestal de kaarten voor de boklammeren geschud worden. Vaak worden de goede bokken daar gespot en wordt er ook meteen handjeklap gedaan of verhuurperiodes afgesproken. Ben super benieuwd wat er nog boven komt drijven.
Zelf hoop ik natuurlijk dat mijn nieuwe aankoop Topline 22 v.h. Stapelbroek doet wat ik er van verwacht en dat is gewoon een goede show met een goede beoordeling. Wat zijn plaats dan precies in de rubriek is, vind ik op dit moment nog niet interessant. Heb vaker met een bok gefokt die achteraan heeft gestaan 🙂

Maar met de combinaties kijk je niet alleen naar de bokken, maar ook dus naar de geiten die je zelf gaat aanhouden en met de selectie van je dieren ga ik ook rekening houden met de bokken die dan ter beschikking zijn. Ter beschikking hoeft niet persé een eigen bokje te zijn, kan dus ook een bokje zijn die je kunt huren of waar je je geit kunt laten dekken. Het liefste heb ik wel gewoon een bokje zelf op stal. Op dit moment hebben we nog 13 geiten en eigenlijk hebben we maar 7 hokjes. Hier moet dus nog streng geselecteerd worden.
Op dit moment denk ik dat Isa v.d. Kuzemer en Geesje van Carpe Diem leuke combinaties zijn met Keroazie v.d. Kikkert en de Linda’s voor Formateur v.d. Mekkerpoel. Dan zou de rest voor Topline 22 kunnen zijn. Echter om ook streng te selecteren en weer een stap voorwaarts te maken heb ik eigenlijk al besloten om van de vijf geiten die erg aan elkaar verwant te zijn, dan drie te verkopen. Deze vijf zijn de zusje Felani en Felana, met hun dochters Fania, Ziva en Alita. Denk dat ik met de dochters Fania en Alita in combinatie met Topline 22 leuke dieren kan verwachten en die twee mogen dus blijven. Ook Felani zou een super combinatie zijn, maar vind twee dieren aanhouden van deze lijn genoeg. In het hok is Felani zeker één van de mooiste dieren en Felana heeft vorig jaar zeker super gepresteerd op de keuringen. Ook dit jaar is ze weer mooi in conditie, maar met vals sentiment kom je niet verder in de fokkerij en dus moet er weer een stap naar voren genomen worden.

Bij deze bied ik dus aan de dieren Felana van Carpe Diem (zie hieronder foto van de keuring van dit jaar in Buitenpost) en haar zus Felani (die in het hok nog mooier en sierlijker is) en het lam Ziva van Carpe Diem (Wadapatja 10 v.d. Kikkert x Felana). Ziva lijkt ontzettend veel op haar moeder en ook hoe Felana als lam was. Alledrie zijn ze roodbruin en super makke dieren. We geven eerst al onze 13 geiten op voor de keuring in Vries en zal dan nog een keer kritisch moeten kijken. Eerst maar eens morgen zien of er nog verrassende bokken voor de fokkerij zijn en of ik mijn visie voor dit jaar nog (veel) moet aanpassen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven