Met slechts 1 geit in de auto (in de nieuwe hondenbench) togen Klaas v.d. Ploeg en ik met een mooi gangetje naar Raalte. De geit was na 100 meter vertrek al gaan liggen, dus dit systeem beviel ons wel. De geit was Isa v.d. Kuzemer en die moest weer in een hele sterke jeugdrubriek en ik kwam super terecht achter de zeer fraai typische en mooi rustig showende Shamira 1 v.d. Roomberg van Ronnie. Ik merk toch dat ik te weinig met de dieren oefen, want Isa wil van nature echt showen, echter ze blijft zich licht verzetten tegen de band en vooral na paar rondjes. Was dus nog blij dat ik tweede bleef staan en vooral in stilstand pakt ze haar punten zeker weer. Met het commentaar dat er twee super fraaie dieren op kop staan en dat de verschillen miniem zijn en dat vooral Isa de plus heeft op haar middenhand die mooi gevuld is met de gepaste wigvorm voor jeugdgeit (dat is dus niet enorm diep, maar wel de welving en vooral als je er bovenop kijkt).
Veel nieuwsgieriger was ik naar Topline 22 v.h. Stapelbroek. Ik had al van Sander gehoord dat hij ook minder in het haar was geworden van dit prachtige weer in Nederland en ik zag dat ook. Hij leek iets minder luxe dan toen ik hem drie weken geleden zag, maar dat komt zeker voor het grootste gedeelte door zijn beharing. Qua bok leek ie me zeker goed. In de ring kwam ie eerst vlot op kop en moest vervolgens enorm strijden om zijn koppositie met een heel ander type bokje. Hij ging zelfs een rondje van kop af en een leuk fenomeen zag je hier, de keurmeesters zagen dat ie op de tweede positie weer perfect showde en dat het kopnummer nu de problemen kreeg en dat het totaalplaatje van Topline 22 toch op dit moment mooier/beter was en ze bedachten zich niet en zetten Topline 22 weer terug op kop. Topline 22 liet het beste bokkentype zien met veel krachtuitstaling.
We hadden met z’n allen gezien dat de kampioenstitel bij de bokken al ‘vergeven’ was. Dat was weer op overtuigende wijze Heeckeren Coldplay van Evert Jan. En welke bok zou er dan mooi bij kunnen voor de reserve? Juist, ook het bokje met het goede bokkentype en zo werd Topline 22 de zeer leuke reserve kampioen en voelt dat toch lekker als je zo’n bokje van te voren al gekocht hebt. Bedankt Sander voor het lopen leren en de goede verzorging tot dusver. Zal proberen hem voor de volgende keuringen er minimaal zo goed voor te zetten en onderstaande foto heeft Gradus Derksen gemaakt (heb al aan Gradus gevraagd of hij de bok op de Nationale Bokkendag weer wil fotograferen 🙂 ). In ieder geval super bedankt voor deze foto Gradus! (oja, de terugreis ging ook super met de geit en de bok samen in de bench. Isa ging meteen lekker liggen en de bok dacht toen ook maar van, dan ga ik er wel bij liggen).
Fenomeen oudere geiten;
Ja, tijdens de evaluatie en een gesprek met de maker van het programmaboekje over de oudere geiten kwam het ter sprake dat je daar ook rekening met de leeftijd moet houden. Vandaar dat hij de 3-jarigen allemaal bij elkaar gezet had en de andere rubriek de 4-jarigen en er was slechts één 5-jarige geit op de keuring. Vond het wel weer een goede nadenker. Paar jaar geleden hebben we eens de 2 en 3-jarigen samen gedaan als jongere geit. Dit omdat een geit als 3-jarige ook nog relatief jong is en andersom de 3-jarigen vaak in het voordeel zijn t.o.v. de 4 en 5-jarigen en ons dat toen een beter plan leek om alle leeftijdscategorieën mooi evenredig te verdelen. In de praktijk zie je echter dat een geit van 2 naar 3 jaar nog een behoorlijke ontwikkeling meemaakt en vervolgens kreeg je steeds de afweging op de keuring van, is dit nu een 2 jarige of 3 jarige jongere geit en aan de andere kant zag je dat de rubrieken van de oudere geiten vervolgens maar heel dun bezet werden tot bijna niet meer. Vandaar dat het weer teruggedraaid is en een jongere geit een 2-jarige geit is en de oudere geiten 3, 4 en 5 jaar zijn (ja, de scheiding ligt halverwege het jaar, maar dit is de praktijk).
Echter de oudere geit van 3 jaar is bijna de helft jonger dan de oudere geit van 5 jaar. Hier kunnen we weinig aan veranderen en ik zou het keuringssysteem zeker niet willen veranderen. Maar misschien wel de finetuning dat je in de rubrieken de jaargangen wel apart moet houden? En als keurmeester vraag je vaak aan de ringmeester bij de lammetjes als er een relatief groot leeftijdsverschil in zit, waarom bij oudere geiten niet? Zondermeer is afgelopen zaterdag de beste oudere geit kampioen geworden, maar vind het wel een nadenker voor andere shows en ook het idee wat al eens vaker geopperd is. Als je twijfelt tussen volwassen dieren dat je dan voor de oudste gaat? Want die bewijst nog steeds op haar leeftijd zo goed te zijn. Als de ‘jeugd’ echt beter is, dan haalt ze de grote prijzen op latere leeftijd wel. Hiermee wil ik duidelijk aangeven niet automatisch voor de oudste te gaan, dat is wel weer te gemakkelijk. Gewoon als je aan het wikken en wegen gaat dat je dan die criteria ook meeneemt in je besluitvorming?