Super geslaagde Nationale Keuring

Afgelopen zaterdag was de Nationale geitenkeuring en wat was dat een succes voor onze stal, waarin twee ‘fokkerijen’ zich huisvesten. De fokkerij van mijn moeder met de bekende bonte Linda’s en mijn Carpe Diem dieren. Eerst moest ik met drie Linda lammetjes in de rubriek en de eerste was de mooie bonte Linda 46 (BZN 100, let op, 100 en niet 102!) en deze liep al een prachtige 1A, ze is een echte Linda en die zijn in de jeugd niet altijd even luxe, dat komt dan vaak met de jaren. Ze kreeg haar complimenten voor de zeer correcte bouw en uitstekende benen. Vervolgens de bruine Linda 45 (wel BZN 102), helaas niet bont, maar ze is te goed om weg te doen (en in de kudde vind ik dit wel leuk en lijkt ze net een Carpe Diem, dus geen probleem mee πŸ™‚ ). Deze had al meer fans en vooral met een rustige show (waarom altijd dat gedraaf door de ring?) heeft ze ook goede benen en toch attent door de ring en een heel apart luxe fijn type er op, daarmee kwam zij in een prachtige rubriek ook op kop.

Linda45nat

Linda 45 – Nationaal Reserve Kampioen middelste geitlam

Vervolgens haar bonte zus Linda 44, welke ik vanaf de geboorte het mooiste lammetje in de stal vond en eigenlijk nog en dat kwam er nu wel uit. Een geitje die met veel allure door de ring gaat en prachtige (perfecte?) verhoudingen laat zien. Duidelijk meer beenlengte dan borstdiepte en dit willen we bij een lammetje graag zien. En qua lengte duidelijk wel een rechthoekmodel, maar niet meteen die enorme lengte laat zien. Tevens ook qua lichaam echt heel mooi voor een lammetje van februari. Niet diep en niet zwaar, maar toch zie je de hele mooie welving in haar ribben/middenhand en zie je van bovenaf al de mooie peervorm er op komen, wat nog mooi gepast is voor een lammetje. Natuurlijk is zij ook niet perfect, maar dat geeft niet, de perfecte geit bestaat toch niet zeggen we? Ook zij eindigde in haar rubriek vooraan en toen ontstond de situatie dat van de vijf rubrieken middelste geitlammeren, drie geitlammeren van De Kuzemer mochten aantreden. Ik werd bijgestaan door Jacob en Bertus en ik hoorde van velen al dat de bruine Linda 45 de meeste kans had, maar zelf vond ik de bonte Linda 44 ook aansprekender. Maakt niet uit, qua lopen is Linda 45 ook wat moeilijker en aangezien die ook voor haar zusje moest lopen, was het ‘tactischer’ dat ik Linda 45 voorbracht en Bertus mocht mij achter mij aan met Linda 44 en dat deed hij super en zo werd Linda 44 de kampioen en Linda 45 pakte nog de dubbelslag door de reserve titel te pakken. Wat een beleving en helaas is de Nationale te ver voor mijn moeder, maar ik kan u verzekeren, ze geniet er nog echt van en ze mist de geiten thuis vooral het meest!

Linda44Nat

Linda 44 – Nationaal Kampioen middelste geitlam

Vervolgens mocht ik met mijn twee Carpe Diem dieren. Het bruine lammetje Showgirl, bij de oudste geitlammeren en ook BZN 102, en zij stond er ook mooi qua conditie voor en wilde gemakkelijk showen en ook zij mocht 1A lopen. Wat een successen en wat een complimenten voor de dieren kreeg ik al in de pauze van medefokkers. Dat zijn en blijven toch de mooiste complimenten en vind ik veel belangrijker dan vooraan lopen of een kampioenschap. Dat is allemaal maar zo betrekkelijk en zo’n kort tijdsbestek, de echte eer en erkenning komt van de medefokkers vind ik. Na de pauze mocht ik gelukkig nog paar rubrieken wachten en mocht de zwarte Lissa van Carpe Diem (vader Topolino 100) haar kunstje laten zien en daar was ik van te voren zelfs zenuwachtig voor. Ze had haar seizoen mooi opgebouwd met Zuidlaren al meedoen voor de titels, Nieuwe Pekela reserve kampioen en nu had ik haar volgens mij ideaal in balans en nog beter, haar show werd tijdens het seizoen beter (even paar keer thuis ook nog goed mee geoefend). In een beste rubriek kwam zij ook op de 1A plaats en zo had ik alle vijf dieren die ik bij me had op de 1A plaats. Ongekend, want door alle jaren heen is het echt moeilijk om een 1A op de Nationale te bemachtigen en lukt het mij tot dusver nog niet zo vaak en dan op 1 dag ineens al je dieren? Dit monsterstukje zal ik zo maar niet herhalen. Maar de koek was nog niet op, want ook Lissa mocht nog voor de titels en er liepen best veel mooie jeugdgeiten en vooral veel mooie zwarte jeugdgeiten. Groot was de vreugde bij mij, toen ze uitgeroepen werd tot de kampioen en tijdens de ereronde, waar bijna iedereen tegenwoordig maar amper een halve rubriek ‘rondgaat’ en dan uit de ring verdwijnt, was ik zo blij dat ik nog een vol rondje door gelopen heb en met veel plezier het applaus in ontvangst heb genomen (het voelde echt oprecht en wat een heerlijk gevoel is dat dan, kan ik gewoon eerlijk in zijn). Wat een dag en nu nog een keuring in Stuifzand, maar daar beginnen we gewoon weer met niets en geen enkele garantie en zal ik niet raar kijken als daar de concurrentie mij weer te slim af is. Over de bokkenkeus zal ik binnenkort wat meer vertellen en er staat al wel een deklijst ingevuld, dit is zeker niet vast, want beide bokken spreken me ontzettend aan!

LissaNat

Lissa Nationaal kampioen jeugdgeiten

Keuring Nieuwe Pekela

Vandaag de gezellige clubshow in Nieuwe Pekela gehad. Altijd prachtige locatie en super ontvangst en heerlijk lunchen in Klaus’ Snackcorner (vooral als je iedere dag thuiswerkt is een broodje kroket een heerlijke lekkernij πŸ™‚ ).

De lammetjes van mijn moeder deden het weer goed en vooral op maatverhoudingen, type en ras scoren ze hoog en resulteerde in voor de bruinbonte Linda 46 1A, de bruine Linda 45 1B en de bruinbonte Linda 44 een 1A. Prachtige resultaten.
Mijn lammetje Showgirl toevallig net filmpje van gezien en dan was ze vandaag toch te lauw aan de band qua attentheid en ook terecht bemerking op de benen, een 1C plaats was er voor haar. Maar zeker ook lof voor het mooie type en conditie (conditie en vooral de super korte beharing is zeker erfelijk).
Bij de jeugdgeiten de zwarte Lissa van Carpe Diem, ze mocht in haar rubriek op de 1B plaats met goed commentaar en dat ze dicht bij het kopnummer zat en in haar rubriek was ze nog ietsje timide. Smiddags had zij het voordeel dat we in NN alle 1A’s en 1B’s tegelijk laten terugkomen en toen deed ze geen misstap en ging ze er vol voor. Met het prachtige resultaat het reserve kampioenschap (achter een andere 1A die kampioen en dagkampioen werd). Prachtig resultaat en kijk hier eens, een prachtige kleindochter van Julene vind ik met veel jeugd en mooie maatverhoudingen…

Lissa-pekel

Lissa van Carpe Diem – Nieuwe Pekela

Als laatste in de rubriek mocht Saline en daar ben ik wel een beetje klaar mee, thuis showt ze wel soepeler, maar op de keuring gaat ze wat stugger door de ring en dan de lendenen te erg gespannen en dat ontsiert het hele fraaie type van haar. Ze mag eerst weer verder in de fokkerij, want ze is veel te mooi om weg te doen en ook qua karakter thuis zo lief en altijd zo attent in het hok. Echt een genot om dit soort dieren te hebben en wat ik vandaag ook weer gehoord heb. Keuring is maar paar keer per jaar en thuis genieten is iedere dag! En dat doe je zeker van en met deze geit.

Volgende week de bokkendag en daar mag ik als keurmeester in het midden staan, erg veel zin in en vooral dat er dan weer eens een landelijke activiteit is en dat we veel potentiΓ«le fokbokken eens bij elkaar zien. Tot zaterdag voor velen denk ik! πŸ™‚

Geslaagde clubkeuring te Zuidlaren

Afgelopen zaterdag weer een kleine gezellige clubkeuring in Zuidlaren gehouden. Motto was eigen leden en ‘besloten’ en nadeel is wel dat je dan niet veel publiek hebt, maar het voelt wel lekker vertrouwd en met 17 inzenders (helaas waren paar eigenaren zelf om verschillende redenen afwezig) en 98 dieren, was het echt een volwaardige show en veel kwaliteit.
Op de kwaliteit bij de jeugd had corona geen vat gehad, gemiddeld hele hoge kwaliteit bij de lammetjes en jeugdgeiten. Mooie rubrieken en de organisatie had een dilemma met de lammetjes. 44 lammetjes waren er ingeschreven en omdat we maar 1 per inzender per rubriek doen en het qua leeftijd en alles ook goed verdeeld moest worden, waren er 9 rubrieken van 5 dieren (eentje van 4 dus). Om de lammetjes meteen te verdelen in jongste en oudste en dan maar 22 lammetjes in een klasse, is ook te weinig. Maar in Noord-Nederland hanteren we de regel dat iedere 1A en 1B meteen mag meedingen naar de kampioenstitels en dit werd wel heel vol in de kampioensrubriek en was het leuren wie allemaal met de lammetjes konden lopen.

Linda44Zuidlaren

Linda 44 van de Kuzemer

De uitslagen voor onze stal waren weer heel fraai. Drie lammetjes mee en twee keer 1A en een 1B achter het fraaie kampioenslammetje. Alle drie kregen lof op hun fraaie type en jeugduitstraling. Nu nog even de laatste kracht er in (pubertijd?) en dan kunnen ze hopelijk de volgende keer weer zo goed lopen. Deze foto’s zijn gemaakt door Reina, bedankt!

ShowgirlZuidlaren

Showgirl van Carpe Diem

Bij de jeugdgeiten had ik alleen de zwarte Lissa bij me en die stond ook in een prachtige rubriek en ook weer achter Sjouke van der Veen die zijn dieren er perfect voor had staan en een schitterend type op zijn dieren heeft, geen schande om daar achteraan te lopen. In de kampioensrubriek liepen er volgens de keurmeesters ook drie jeugdgeiten nog net uit en werd mijn zwarte ook naar binnen geroepen, maar was ze wel net de derde en dus zonder titels. Dat vind ik totaal niet erg, twee fraaie kampioensdieren en Lissa doet dus goed mee, dat is het belangrijkste.

LissaZuidlaren

Lissa in de rubriek

Bij de jongere geiten ook weer eentje en dat was Saline en die liep ook weer 1A en ook geroemd vanwege haar fraaie type en vooral schitterende voorhand. Later op de dag reserve kampioen (zoals vorig jaar ook), en super blij mee.

SalineZuidlaren

Saline van Carpe Diem

Bij de oudere geiten de zwartbonte Linda 36. Ook een fraaie 1B in een beste rubriek.

Al met al een gezellige geslaagde dag en super dat de keuringen nu weer wat begonnen zijn en je weer met de collega fokkers face to face kunt praten en je de dieren ook weer kunt bewonderen en zelfs kunt vergelijken met elkaar.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf…

Ik hoor de laatste tijd al meer geluiden dat de sites zo weinig bijgewerkt worden en dat merk ik zelf ook als ik eens een rondje bij de andere sites langs ga en dat vind ik dan ook jammer. Tevens zie ik ook dat mijn site ook minder bezoekers krijgt, omdat de vaste lezers al door hebben dat mijn updates niet zo veel meer zijn. Met de gedachte, verbeter de wereld en begin bij jezelf, hier weer een update en zal het proberen ook weer vaker te doen.

Ik had laatst een leuke discussie met iemand over de ideale maten en maatverhoudingen van de dwerggeit en over De Standaard en zelfs of De Standaard nog verder aangescherpt moet worden, zodat er minder speelruimte is voor variaties. Daar kun je verschillende gedachtes over laten gaan en je kan proberen de ruimte binnen De Standaard verder te beperken (waar mogelijk) en abstracte begrippen proberen concreet te maken. Een discussie over o.a. de ideale hoogtemaat van een dwerggeit is al een begin dan, in De Standaard staat nu tussen de 47 en 55 cm voor een volwassen geit vanaf 2 jaar. Dit is best een groot gebied en dan zou een jeugdgeit met 45-46 cm nog kunnen en als die dan nog doorgroeit haalt ie nog net de 47 cm bijvoorbeeld? Geen idee of we die kant op moeten en of het haalbaar is? Misschien kan het, maar alles moet de juiste maatverhoudingen houden en dat is met een klein diertje veel moeilijker dan met een iets ‘groter’ diertje, vooral de borstdiepte/beenlengte zal sneller met een klein diertje uit verhouding vallen. Andersom moeten we er ook voor waken dat we met de mooie beenlengte (beenlengte moet net iets meer zijn dan de borstdiepte van het dier) niet weer doorschieten naar te groot. Dus zouden we dan een kleinere marge moeten aanhouden? Maar wat doen we dan met de dieren die hierbuiten vallen? En je weet het pas zeker als ze volgroeid zijn. Het hele kleine lammetje kan een vierling zijn die te weinig heeft gehad en heel lang nog doorgroeit en op haar derde jaar pas haar hoogtemaat haalt. En andersom zijn er ook geiten die als lammetje en jeugdgeit al groot lijken, maar eigenlijk niet meer echt doorgroeien, alhoewel een jeugdgeit van 54 cm al wel echt ‘te groot’ is en ze niet kleiner worden tot ze bejaard worden, dan krimpen ze soms wel weer πŸ™‚

Maar even terugkomend, welke marges en passages zou je verder kunnen inperken en welke geit is nu de beste? Ja, die als totaalplaatje De Standaard het dichts benadert, maar ik zal een voorbeeldje geven met twee jeugdgeitjes (volle zusjes!) van mezelf en ondanks dat ik zelf keurmeester ben, denk ik dat als je alleen deze twee bekijkt en zegt, wie komt kwalitatief voor de andere? Dat beiden kan en vooral het moment is dan ook nog erg bepalend.

Melissa van Carpe Diem, als lammetje

Ik heb er geen actuele foto van, maar om een beeld te krijgen, is het beeld van vorig jaar als lammetje nog wel ongeveer hetzelfde en het gaat dan om de tweelingzusjes Lissa en Melissa. Ik heb ze zelfs vandaag gemeten en hierbij nog mijn meetstok die ik vorig jaar gekocht heb, waar een waterpasje in zit en ik heb met een simpel panlat en een hoekverbinding een houtje gemaakt die ik gemakkelijk er onder kan vasthouden om zo ook met deze stok goed de lengte te meten.

Meetlat

Meetlat

Ik wilde zien of het meten ook behoorlijk klopt met wat je ziet. Met hoogtemaat meten stonden ze mooi kort vast en waren ze mooi rustig en gaf ik ze eerst wat brood en stonden ze net weer op rust, maar wel mooi ‘omhoog’, hiermee wil ik zeggen, dat als je ze meet en ik houd ze vast en iemand anders komt er met een meetstok dichtbij, dan meet je ze snel een cm (of meer) kleiner.

Lissavoorkeuring

Lissa van Carpe Diem, als lammetje

Nu heb ik de zwarte Lissa gemeten op 49,5 cm groot en 57 cm lang. De bruine Melissa op 51 cm groot en 60 cm lang. Hiermee zijn ze respectievelijk 15% langer dan de hoogtemaat en de bruine dan net de 18% langer. De lengtemaat wordt in verhouding vaak meer als ze ouder worden, zo zal de zwarte vermoedelijk volgend jaar ook met gemak aan de 18% lengte meer komen (Standaard is bij volwassen, dus weer vanaf 2 jaar, tussen de 18 en 25% meer lengte als hoogte). Als je ze een cm kleiner meet (wat een grote kans is als je dat op een keuring doet, want dan gaan ze altijd meer in elkaar), dan is Lissa al 18% langer en de bruine 20%. Praktijk is wel dat de hoogtemaat maar ongeveer 1 cm scheelt en de lengtemaat ongeveer 3 cm scheelt en dat effect met de rest van de bouw valt goed op. Zo is de zwarte Lissa rondom correct, qua bouw en ook qua beenstand en zelfs haar bevleesdheid is al echt top (keuringsklaar) en heeft ze ook meer welving. Alles bij elkaar lijkt alles net gepast genoeg en zoals ook haar halslengte, past precies bij het geitje en niet extreem lang. Gewoon mooi in balans, op dit moment. De bruine daarentegen heeft nu te weinig vlees en zit ook in haar ‘type’, ze heeft ook veel vlees met haar dracht en met het zogen verloren (ze had altijd al minder vlees), en oogt hierdoor ook duidelijk langer en ‘slapper’, maar daarentegen heeft ze ook meer sierlijkheid in huis, kopje net wat meer expressie, halsje langer, en is ze slap of is ze juist soepel? Want als ze eenmaal beweegt en de show aanneemt, dan komt er echt iets aparts aan. Is ze correct in haar onderdelen? Nee, vooral op dit moment niet, ze mist de kracht en de mooie correcte belijning nu en ook de achterhand is smal genoeg. Als ik nu vandaag moest keuren, is het een makkie en wint de zwarte. Echter als de bruine (waar ik al druk mee bezig ben met meer voeren) volledig op conditie komt en zelfs tegen overconditie aanzit, dan zal ze ook de kracht hebben (vlees is spieren en spieren is kracht zeg ik dan maar) en zal haar belijning weer beter worden en haar achterhand ook wat meer spieren laten zien. Ja, en dan houdt ze wel die lange hals en die expressieve kop en die soepele beweging met lange ruime stap. Als op dat moment de zwarte ook nog in overconditie komt, dan is het verschil helemaal anders, want dan zal die weinig expressie nog laten zien en omdat ze gepast is (overkomt), zal het meteen aan alle kanten zwaarder ogen dan de bruine. Zo maar even voorbeeldje van mijn eigen dieren, om geen andere dieren te beschadigen. Maar wat is nu beter? Ik weet het soms echt niet, maar ik weet wel dat beide smaakjes er wel moeten zijn, het ene dier tegen ‘te sierlijk’ aan en daardoor vaak wat ‘slordigheidsfoutjes’, maar dat dan weer compenserend op andere manieren en het andere tegen ‘te degelijk’ aan. Zo kunnen we met de compensatie fokkerij wat heen en weer bewegen bij dat smalle balkje waar alles precies in evenwicht in. Overeenkomst van de twee zusjes is wel dat het beiden echt jeugdgeitjes nu zijn, niemand twijfelt bij het zien van deze geitjes of het jeugdgeitjes of jongere geiten zijn. Dit zijn duidelijk 1-jarige geitjes en dat is iets wat ik zeker voorop stel in mijn stal. Een heel verhaal al weer en ja, voor mij is De Standaard heilig en als je dat diertje ziet die er echt heel dichtbij zit en met de juiste conditie dan ook vaak, dan is het simpel, maar met de grote massa van allemaal goede tot zeer goede geiten, dan is het soms heel lastig om keiharde conclusies te trekken en om alles exact met De Standaard te vergelijken en dan meteen te zeggen van dit is beter dan het andere.

Over jeugd (is een fase in een groeifase en er moeten nog groeimogelijkheden zijn naar de volwassen vorm denk ik) en vooral de maatverhoudingen had ik in 2014 al eens een leuk stukje geschreven vind ik zelf en voor degene die zich nog verveelt met dit Nederlands weer, hierbij de link daarvan nog een keer. Tevens kan ik nog melden dat de Kuzemer al ingekort is tot 6 geiten (Linda 24, Linda 36, Linda 41 en 3 lammetjes, de twee van de zwartbonte en lammetje van Linda 41) en Carpe Diem ook tot 6, maar daarvan blijven er maar 5 (Julene, Saline, Lissa, Melissa en lammetje Showgirl). Mooi klein koppeltje nu, genieten zit niet in kwantiteit, maar in … juist ja, gewoon genieten van de leuke dieren die ook mooi in de rust zijn en momenteel geen enkel bokje in het hok is ook aangenaam. Tot volgende week hier weer op de site (?) en als het zo doorgaat dan in juli weer keuringen? Ik zal mijn best er als bestuur ook voor doen! πŸ™‚

Hieronder de link naar het eerder verschenen bericht van mij, voor de liefhebber (hier klikken of op ‘In de pas lopen‘ ). Veel (extra) leesplezier πŸ™‚

In de pas lopen

Eindelijk weer (paar dagen) voorjaar

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

Gisteren en vandaag eindelijk de geitjes weer naar buiten. Paar weken geleden ook al 3 dagen, maar vervolgens weer veel te koud. Toch heerlijk en vooral als je zelf ook nog buiten op het terras zit en dan heerlijk in het zonnetje en uit de wind nu door mijn terraszeilen en met uitzicht over de spelende geitjes. Wilde vervolgens het bruinbonte lammetje Linda 44 even mooi op de foto zetten, want ze stond af en toe prachtig op de oude tafel, maar ze was me steeds te snel af. Vervolgens dacht Showgirl haar naam maar eer aan te doen en met haar ben ik zeker blij.

Koppel met Showgirl vooraan

Koppel met Showgirl vooraan

Heb een tijdje geleden alleen bij wat lammetjes de rug er uitgeknipt en gisteren en vandaag even met Showgirl en Linda 44 geoefend en na 3 keer oefenen (vanmiddag net voor het na buiten doen en vanavond weer!) hebben ze al mooi showgedrag. Mijn methode is vaak en kort en dat de eerste dagen goed herhalen, minimaal 1 x daags en hoeft echt maar paar minuten. Als je iedere keer zo even paar lammetjes pakt, dan zit er echt geen tijd in en ze leren het echt snel, als ze willen showen! Want show is echt erfelijk en je merkt dan snel genoeg als ze de aanleg hebben of niet en als ze niet willen dan is het of niet verder mee gaan of echt heel vaak oefenen en soms doe je het wel, omdat ze kwalitatief net beter zijn dan de anderen, maar natuurlijke showers worden het nooit. Tot dusver lijken Showgirl en Linda 44 het goed op te pakken en dan kan ik al echt genieten als je zo’n mak lammetje hebt die lekker wil showen. Oja, want daar zitten mijn eerste lessen, eerst proberen de lammetjes op het middenpad echt vertrouwd met je te maken en brood eten doen ze bij mij meestal niet meteen, maar ik pak gewoon een voerbakje en geef ze dan wat brokjes daar uit. Vooral als je het even een halve minuut maar voor het voeren doet. Even paar lammetjes op het middenpad (tweeling van 1 geit) en dan voerbakje er voor en dan zul je zien dat ze snel daar uit eten. En tijdens dat eten ga je ze aaien. Op het moment dat ze goed uit het bakje eten en je ze ook kan aaien, dan heb je al een hele stap gezet en dit kan echt kort. Lammetje uit het hok, bakje er voor, lammetje even wat laten eten en aaien en dan half minuut later weer in het hok en dan alles voeren en de volgende keer paar andere lammetjes en ik doe stiekem alleen de lammetjes waar ik echt gevoel bij heb. Dus wel een beetje oneerlijke strijd soms tussen de lammetjes, want zit veel verschil in aandacht geven en krijgen en dan heb ik er niet eens veel, maar dit lammetje krijgt dus wel aandacht van mij πŸ™‚

Showgirl van Carpe Diem

Showgirl van Carpe Diem

Archief