Lammerij 2022

Helaas weinig updates dit jaar vanaf mijn kant, tijd vliegt voorbij en vooral als je met je werk al minimaal 10 uur per dag volledig aan het scherm gekluisterd bent en de rest van het sociale leven ook ineens weer vol op gang komt.

Zal in vogelvlucht de ‘geboortes’ opsommen.

De Kuzemer

Linda 24
Met haar 9 jaar nog super vitaal en bracht tijdens het OKT schaatsen op zaterdag 8 januari tussendoor even vlot 3 geitjes (terwijl ik met buurman een biertje binnen dronk en af en toe op de camera keek en ze gewoon 1 voor 1 geboren zag worden). Een mooie zwartbonte en twee bruine geitjes is het resultaat.

Linda 46
Ook die lammetjes zag ik geboren worden vanaf de camera, ik zat in sessies van het werk en keek af en toe op de camera en dat ging allemaal ook super snel. Een bruinbont geitje en een bruin geitje met paar witte vlekjes. Helaas met alle overvloed van de geitlammetje bij de andere Linda’s mochten deze vertrekken, maar daar maakten we anderen wel weer super blij. Linda 46 met haar twee lammetjes verkocht aan een enorm liefdevol gezin, hier niet ver uit de buurt en kijk eens hoe blij deze kinderen er mee zijn. Deze worden overstelpt door knuffels en aaien, zo is het niet moeilijk afscheid te nemen van paar geiten.

graansma

Jonathan en David met de lammetjes van Linda 46

Linda 45
’s Avonds met voeren zag ik al dat ze wilde lammeren, maar ’s nachts om 2 uur nog geen echte wee毛n, toch maar op bed gegaan, paar uur later werd ik wakker en snel op de camera kijken, ja hoor stonden al twee lammetjes bij haar en toch er heen en bleken ook weer geitjes te zijn, een bruine en bruine met een maanvlek oor.

maanvlekoor

Maanvlek oor

Linda 44
Ook deze had net zoals haar zusje besloten om in de nacht te lammeren. Linda 44 was zo zwaar dat ik zelfs dacht dat er drie in zaten en ik was nu maar op de bank even gaan slapen. Weet de tijden niet meer, maar ik was net op tijd voor de eerste en dat was een dikke zwarte bok die ik beetje geholpen heb met de pootjes even door te trekken, zodat alles net wat gemakkelijker gaat. Toen dacht ik al, zo zitten er geen drie in. Een dik uur later kwam de tweede bok en ietsje minder zwaar, maar zeker nog een forse knaap en dat is een zwartbonte bok. Hierbij even een indruk van de kleur van de zwartbonte Matador 82.

Mat82

Matador 82 v.d. Kuzemer

Carpe Diem

Melissa
Melissa begon op 8 februari voor Carpe Diem met het feestje en ik dacht eerst veel te vroeg, maar ze was dus drachtig van de eerste dekking en later nog een keer gedekt en ik vond die dekking toen al twijfelachtig, maar wel die laatste datum opgeschreven. Enfin, helaas klopte het gevoel wel toen ze begon te lammeren dat het niet goed was. Eerste lam was een dode ‘bulldog’lam (hele dikke kop, korte neus, korte poten en waterbuik, in meer of mindere mate). En later nog een levend bruin bokje. Inmiddels is dit spannetje al vertrokken.

Lissa
Melissa bleef met de nageboorte staan en de dag er op de veearts gebeld en die kwam begin van de middag en op dat moment was Lissa ook al aan het lammeren. Dit was zeker 13 dagen te vroeg en het leefde nog wel, maar de twee bokjes waren niet echt levensvatbaar. Toen de eerste er net was, was de veearts er ook en er zat allemaal wit spul om de lammetjes heen. Dit waren dus witte bloedlichamen (etter!) en dat wijst op een ontsteking. Vermoedelijk een ontsteking in de baarmoedermond welke naar binnen is geslagen en dat was ook de oorzaak van te vroeg uitdrijven van de lammetjes. Helaas dus dit jaar geen lammetjes bij Lissa en een plannetje nu is om haar al vroeg in het seizoen te laten dekken (door de zwartbonte Matador 82?).

Julene
In de eerste maanden van haar dracht was ik redelijk overtuigd dat ze drachtig was. In december had ik al door dat ze niet drachtig was, ze werd lelijk qua haar (stug) en de vormen werden eerder minder. Dit klopte allemaal, op 15 februari kwam er helemaal niets, dus niet drachtig, maar begin maart begon ze ineens te slijmen en smerig van achteren. Ze was paar dagen onrustig (aan het ‘lammeren’) en veel nattigheid en wat smerigheid in een hoek, maar verder niets van vruchtje kunnen ontdekken. Na paar dagen was ze weer de oude, maar helaas. Na drie jaar geen lammetjes meer gebracht te hebben is ze met kleindochter Melissa ook maar vertrokken.
Dit was wel een teleurstelling, van deze drie geiten dus helemaal NIETS, maar ja, ik hoor ook andere fokkers met eigenlijk alleen maar bokken…

Saline
Saline stond vorig jaar al op de lijst om dit jaar bij een goede fokronde dan de stal te verlaten, maar dat moet dus nog maar niet en ze doet wel precies alles volgens het boekje. Ze moest tegelijk met Linda 44 lammeren en ik had zeker veel geld er op durven te verwedden dat Linda 44 het eerst zou lammeren en ook de avond er voor. Dus die hield ik beter in de gaten, maar de volgende ochtend was Saline al gelammerd en Linda 44 pas de nacht er op. Resultaat een mooi best zwart geitlam met klein kolletje (Sissi) en een bruine bok (Duke John, iets sjiekere versie van Hertog Jan). Blij met dit spannetje.

Showgirl
Als laatste mocht Showgirl en ik had al verwacht dat er maar eentje in zat en dat was ook zo. Helaas had ze toch te goed voor haar jong gezorgd en was het een hele dikke eenling die net wat gedraaid voor de bekken zat. Toch maar de veearts gebeld, ik kreeg er geen beweging in. Een vrouwelijke veearts er bij en na tien minuten goed bezig (lammetje kwart slag draaien en de geit op de andere kant gelegd) kreeg ze het dikke lam er uit. Dan reken je op een bok en hoop je dat het nog leeft. Blij dat het dan een levend leuk zwart(contra)stippel geitje blijkt te zijn. Na het lammeren zette ik de geit overeind, maar die zakte net zo hard weer in elkaar… ojee… wat pijnstillers er in en gelukkig paar uur later op wilskracht kon ze weer zwalkend op de benen staan en na paar dagen kon je het nog beetje zien in de benen, maar nu is ze gelukkig weer helemaal op krachten. Het lammetje heet Charmeuse en die naam is wel toepasselijk, buiten is ze de echte charmeur en is ze al de favoriet bij de buren en voorbijgangers die spontaan van de fiets afstappen om even rustig naar de geitjes te kijken. Als ze haar dan in de gaten hebben en hoe onschuldig ze rondhuppelt met het ‘zwart voor en van achteren zo mooi wit/zwart’ (zo hoor ik de personen haar dan omschrijven), dan valt zij het meeste op 馃檪

Charmeusegeboren

Charmeuse van Carpe Diem

Linda 24 gelammerd

Oude Linda 24 is vorige week zaterdag al gelammerd en sorry voor geen eerdere update, zat de hele week al druk achter de laptop voor het werk en tot ’s avonds laat (maar ja, had je maar een vak moeten leren zeggen ze dan). Nu dan maar een kort bericht en met een filmpje, misschien maakt dat wat goed 馃檪

Vorige week zaterdag is Linda 24 op haar 9-jarige leeftijd vlot bevallen van drie geitjes. Twee bruine geitjes en een zwartbonte. Vooral de zwartbonte lijkt ook nog de betere, dus enorm geluk met deze worp, nou ja, ergens baalde ik dat een van die bruinen geen bokje is, want qua bloedvoering past dit wel heel mooi bij de Carpe Diem fokkerij. Dat hoort bij fokkerij, lieve koekjes worden niet gebakken en je hebt het gelukkig niet voor het zeggen.

Hierbij een filmpje van de zwartbonte Linda 48 in de hoofdrol, mooi lammetje en ook nog mooi nummer met haar ’48’ ook nog (zo was de volgorde precies qua aflammeren).

Nationale Bokkendag

Bij ons kwam op de najaarsvergadering de terechte vraag, wat is de ondergrens qua dieren voor de Nationale Bokkendag? Ja, zeg het maar, zo lang het nog een prachtige dag is, moet je het proberen door te laten gaan denk ik, want samenvoegen bij de geiten geeft nog weer minder bokken op de keuring en dan komt het ook zo maar niet meer terug (en misschien zelfs dan ook minder geiten op de nationale, want bokken nemen meestal nog meer ‘plaats’ in de aanhanger en ‘vol is vol’). Helaas is deze tendens al iets langer dan de corona pandemie, maar die zal er zeker niet goed aan doen.
Ook als landelijk bestuur hebben we er over gesproken en ook in andere verenigingen is die vraag er. Maar is de vraag wel de juiste kant op (richting bestuur)? Kunnen we niet beter elkaar motiveren om met bokjes naar de Nationale Bokkendag te gaan?

Het begint al bij de geboorte en dan met 3 maanden. Een bokje waar we zelf niets mee kunnen, wordt dan vaak snel verkocht (buiten het stamboekcircuit), maar een andere fokker kan er misschien juist wel heel veel mee. Let op, ik doe hier zelf het hardste aan mee hoor! Dus totaal geen beschuldiging naar andere fokkers, maar meer beeld van de realiteit. Ik weet dat er wel vaker in het verleden idee毛n zijn geweest van bokkencr猫ches enzo, maar dat lukt niet. Maar als we toch net iets meer bokjes aanhouden en een collega fokker iets meer kans krijgt om die dan te kopen (en vooral van dieren met net iets andere afstamming dan de meesten), dan kunnen we elkaar weer helpen en hoe meer spreiding van bokken hoe beter het is op de lange duur en het is toch leuk als iemand met een bokje van jou fokt? Aan de andere kant kan ik ook meteen de kritische noot plaatsen, dat het soms niet eens aan het tekort van bokken ligt, want als je op de bokkendag in de pauze over het parkeerterrein loopt en in wat karren kijkt, staan daar soms ook nog genoeg bokken, die niet in de ring komen, maar er dus al wel zijn. Soms getoiletteerd en al en die gaan dan van de ene fokker naar de andere om er mee te fokken, maar ze zijn niet goed genoeg om in de ring getoond te worden, maar wel om mee te fokken? Of wat ik ook eens gelezen heb dat een fokker een bezoek had gebracht aan de bokkendag en de aanwezige bokken maar heel weinig vond en daarmee de conclusie trok dat het bokkenbestand smalletjes werd en vervolgens verder schreef dat hij blij was dat hij thuis twee mooie dekbokken had??? In ieder geval zijn er meer bokken waarmee gefokt wordt dan die op de bokkendag (in de ring) verschijnen en waar de eigenaar dus content mee is. Hoe krijgen we die in de ring? En hoe krijgen we sowieso meer bokken op de bokkendag? Ik wil zeker volgend jaar weer met bokjes naar de bokkendag, hopelijk zelfgefokt en anders gekocht en niet iedereen kan vooraan staan, ook achteraan in een beste rubriek is geen schande tegenwoordig. Bij deze ben ik dan ook niet beschikbaar als keurmeester voor de nationales, probeer nu dan liever wat meer bokjes op de keuring te krijgen en ik vind de combi van inzender en keurmeester zijn niet leuk (kan op de nationale, omdat er reserve keurmeesters zijn en je dan de ring uit gaat). Niet dat ik meteen weer gekozen ga worden als keurmeester, maar voor het geval dat en ik wil het liefste mijn dieren zelf voorbrengen, vooral een bokje die mooi wil showen vind ik nog leuker voorbrengen dan een geitje. En van vroeger af stonden de familie Wiersma bekend dat we op iedere keuring bokken bij ons hadden… 馃檪
Hier de eerste enqu锚te over de bokkendag, hier gewoon een antwoord van de twee en ik kies dus heel duidelijk voor de optie bokkendag behouden! (niet vergeten om op ‘Vote’ te klikken).

Tevens had ik laatst een wild idee en heb het met paar personen geventileerd en die vinden het niet eens zo’n raar idee. Als we na afloop van de keuring (is dan altijd nog heel vroeg op de dag/middag) een bokkenveiling gaan houden. Je geeft van te voren op welke bok van jou dan te koop is (kan ook met datum in de toekomst, bijvoorbeeld vanaf de geitennationale) en wat de minimumprijs moet zijn. Dan gaat er een commissie (10%?) naar het N.F.D. bij verkoop en bij geen verkoop kost het je zelfs niets. Voorwaarde is natuurlijk dat de bok wel ’s morgens in de rubriek gekeurd moet zijn. Dan wil je meestal de climax aan het einde, maar in dit geval zou het beter zijn om eerst van de te veilen bokjes de hoogst geplaatsten te veilen, want anders houd iedereen de knip dicht en wacht op die beste voor het laatst. Dus helaas dan eerst de best geplaatste van de dag en wat zou het mooi zijn als die nog een nationale titel net behaald heeft en dan meteen voor een mooi bedrag naar de nieuwe eigenaar. Misschien worden de bokjes dan ook nog duurder en ja, ik hoor bepaalde personen al zeggen, maar dan heb ik geen ‘eerste koop’ meer? Klopt, maar je kunt nog altijd wel een eerste koop hebben of voor die tijd al een bokje bij een fokker gekocht hebben, maar het zou leuk zijn als wat fokkers hier aan mee werken en bijvoorbeeld met twee goede broertjes, de ene op de normale manier verkopen en de andere via de veiling. Het hoeft ook zeker niet voor alle bokken, het moet wel leuk blijven.

Tevens nog paar andere idee毛n, welke mij ook te ore zijn gekomen. Bokkendag naar half juli verplaatsen? Hoef je dat bokje niet zo lang op stal te houden waar je zelf niet echt mee fokt en kun je hem toch zelf meenemen naar de Nationale.聽
Of speciale kleurrubrieken? Rubrieksindeling wel op kleur, maar keuren op kwaliteit (dus het reguliere) en niet op kleur, want wie bepaalt welke kleur een camel moet hebben? Licht of donker? En is een blauwschimmel beter dan een zwartschimmel? Ik zou een zwartschimmel mooier vinden… alhoewel bij een lakenvelder je het echte ‘laken’ zo dicht mogelijk wil benaderen en bij Black and Tan heb je ook dat het masker en strepen op de benen wel varieert en welke mogen dan wel in de rubriek? Tjemig… wat een uitdaging op kleur fokken, doe mij maar een echte roodbruine, dat is al moeilijk genoeg 馃檪
Hierbij nog een enqu锚te en hier mag je meerdere antwoorden aankruisen, ikzelf kruis er drie aan (zelf bokken meenemen, veiling en bokkendag half juli) en er is zelfs een mogelijkheid om zelf wat in te vullen en reageren kan ook altijd, een gezonde opbouwende discussie kan nooit kwaad!

Vervolgens wens ik iedereen natuurlijk ook hele fijne feestdagen en een gelukkig en vooral gezond 2022 en de geiten zijn iedere winter al in lock down en voor hun wordt het ook altijd weer voorjaar en dat ze weer buiten dartelen en in lock down of niet, de lammetjes komen vanzelf en daar kijken we nu zeker vol verwachting naar uit!

De donkere natte dagen voor kerst

Het wordt wel weer tijd voor een update, zodat er weer wat te lezen valt in deze donkere dagen…聽

Ten eerste hebben we op een mooie nazomerdag (9 oktober) de zwartbonte Linda 36 naar ons adresje bij Jubbega gebracht. Linda 36 had dit jaar uierontsteking gehad aan 1 kant en daar gaf ze dit jaar geen melk meer (vanaf dat de lammeren een dikke maand oud waren denk ik) en verder is ze kerngezond. We hadden haar laatst al wel laten dekken, maar ze was weer terug gekomen en toen bedachten we, zijn we nu slim bezig? En aangezien de jeugd beloftevol genoeg lijkt en de nieuwe eigenaar wel nodig toe was aan wat meer kleur in het weiland hebben we haar mooi weggebracht en natuurlijk was het even onwennig voor haar om de kudde te complementeren tot 20 dwerggeiten en 2 schapen, maar volgens de eigenaar was het de volgende dag al wel klaar.

Linda 36 nog onwennig in de koppel

En toen ik wegliep kwam ze vrij vlot achter me aan…

Linda 36 wil met me mee

En later stond ze ook nog te kijken, ga ik echt deze keer niet met jullie terug?

Linda 36 staat nog even op de uitkijk

Leuk om te zien dat er nu al 20 geiten van ons lopen die allemaal door ons gefokt zijn over meerdere jaren (oudste rond de 15 jaar) en dat je vooral ziet dat we onze huidige dieren toch kleiner gefokt hebben en ik moest eerlijk toegeven, ik kende heel veel geiten niet meer, maar zeker ook bepaalde wel en dan denk je nog, te snel weg gedaan? Maar thuis meer dan genoeg en thuis ook een mooi koppeltje zo.

Dan is het nu bijna al weer wachten op de lammetjes die over maanden al weer kunnen komen. Alle Linda’s zijn duidelijk wel drachtig, dat durf ik nog niet van alle Carpe Diem dieren te zeggen, maar ik merk niets van ritsigheid en ik zie het volgend jaar vanzelf dan wel. Ook geen zin in een stinkbok in het hok te hebben. De Linda’s zijn allemaal gedekt door Justin J v.d. Kruisberg.

JustinJ

Justin J. v.d. Kruisberg

Justin J. was me positief opgevallen op de bokkendag en is een apart luxe en soepel bokje welke ook diep kan stappen. Helaas liet hij dat op de laatste keuring in Stuifzand niet zien. Ik kreeg er geen vlees (kracht!) op en de laatste tijd had hij ineens nog veel geiten moeten dekken, wat hem niet gemakkelijk afging en daardoor was hij alle krachten kwijt en wilde hij ook niet lekker showen, maakt niet uit, ik heb de goede momenten wel gezien en vooral de Linda lijn mag normaal iets luxer en dat in het achterhoofd houdend en dat het ook net iets vreemder bloed voor onze stal is, hoop ik ook op een mooi bokje uit de Linda’s, zodat ik die zelf dan ook kan inzetten op de Carpe Diem dieren.

De Carpe Diem dieren zijn op Lissa na (zie vorig bericht, die is door B.Z.N. 100 gedekt), gedekt door Ilja v.d. Wachthoeve. Ilja is zeker ook wat vreemd bloed voor mijn stal (alhoewel hij via paar kanten mooi terugkomt op de super beste Roomberggeiten) en zijn moeder is dezelfde moeder als van Edelweis v.d. Wachthoeve, die als lammetje heel veel indruk maakte op iedere show waar ze kwam met als hoogtepunt een Nationaal kampioenschap en qua sjabloon het voorbeeld van het gewenste lammetjestype. Ook Ilja heeft een prachtig sjabloon en zit heel correct in elkaar. Heel benieuwd hoe de volgende generatie er uit zal, die komen allemaal half februari bij mij.

Iljabokkendag

Ilja in de rubriek op de bokkendag

Lissa gedekt door BZN 100

Mijn zwarte Lissa was in eerste instantie gedekt door Justin J. v.d. Kruisberg, vond ik persoonlijk een heel aparte combinatie, geen garantie op succes, maar… als alles op de juiste plaats ging vallen had ik een super de luxe en toch correct geitje er uit in mijn gedachten. Helaas was Lissa nog niet door de 5 dagen toen Justin J. weer met Henk Wesselink terug ging naar Doetinchem (hij had me al enorm gematst dat ik de bok zo lang mocht houden) en ja hoor, ze kwam helaas vorige week wel weer terug. Toen zat ik na te denken, wat ga ik doen? Justin J. is te ver weg, Ilja had ik de rest van mijn geiten al mee gedekt en ik wil echt effen bruin of zwart uit deze geit. Ik bedacht me dat BZN 100 v.d. Marp么lle nog bij Jacob Laning zat en deze inmiddels 1,5 jarige bok heeft echt goed gefokt en Jacob heeft er nu ook weer wat geiten mee gedekt. Bij Jacob groeien de lammetjes er nu helaas pas echt in en daar loopt nu een mooi koppeltje lammetjes met ook goede benen en wij hadden vorig jaar Linda 41 er bij gedaan met als resultaat de beste bonte Linda 46 er uit. Duidelijk beter op de benen als moeder en een heel krachtig correct geitje. Op de keuring steeds iets te royaal, maar dat is vaak Linda eigen en ze heeft de hele zomer alleen bij moeder gelopen die veel melk gaf. Haar keuringsresultaten waren super top met drie maal een 1A (inclusief de Nationale). Dus ik naar Jacob met Lissa en had dan nog de keus van of Ilja of BZN 100, maar had van te voren al bedacht dat het BZN 100 zou worden als hij mij aansprak, want al een hele tijd niet echt gezien en helemaal niet uit het hok. Jacob pakte de bok uit het hok en ik zei meteen, laat hem de geit maar dekken! Wat een beste bok en zelfs mooie beharing. Vervolgens tussen de eerste en tweede dekking de rug er snel wat uitgeknipt (terwijl de bok rustig naast Lissa stond) en daarna een foto gemaakt. Kijk hier eens, aparte bok toch? En wat ook heel mooi is, de bok heeft een heel rustig aangenaam karakter en dat heeft onze Linda 46 ook en ook de lammetjes van BZN 102 hebben een aangenaam karakter, iets waar ik meer op ga letten en BZN 102 heeft in onze stal ook super gefokt.

BZN100

BZN 100 v.d. Marp么lle

En om nog meer in deze combinatie te ‘geloven’. Hier de volle worpzus van BZN 100, Femmie v.d. Marp么lle, waar ik in Zuidlaren nog (terecht) achter mocht staan in de rubriek met Lissa.

FemmieZuidlaren

Femmie v.d. Marp么lle

En hier ook nog de moeder van deze geit en bok, Femke v.d. Marp么lle, als lammetje.

FemkeStuifzand

Femke v.d. Marp么lle

Leuk met deze combinatie is dat Lissa een Topolino 100 is en ze nu door BZN 100 gedekt is, dan moet het toch voor 100% goed komen? 馃檪
Qua inteelt ook gunstig en daar zal ik binnenkort eens een stukje over schrijven, hoeveel inteelt mijn huidige dieren hebben en hoe de volgende generatie dan qua inteelt zal zijn. Maar ik ga nu van 11,84 % van Lissa zelf naar 10,28 % met de nakomelingen van deze combinatie.
Nu hoop ik dat alle geiten drachtig zijn die mogen blijven en Jacob heeft de geiten ook bij BZN 100 gehad, die hij er bij had willen hebben en BZN 100 is nu zelfs te koop! Drie seizoenen met dezelfde bok fokken hoeft ook weer niet, we houden wel een beetje van vernieuwing, dus als u interesse heeft in BZN 100, dan kunt u contact opnemen met Jacob (de meeste lezers van deze website kennen hem wel) en anders gewoon contact met mij opnemen.

Archief