Keuring op zeer hoog niveau te Leusden

Gister naar de Openshow van Leusden geweest.
Was een hele tour en werd al gekscherend transportbedrijf Carpe Diem genoemd. Vooral na een nachtje met dik 3 uur slaap (vanwege een zeer leuke bruiloft de avond er voor en ook die vriendschap is ontstaan door de geiten en ik ken de bruid al vanaf haar geboorte en is dan super leuk dat je zelfs ook welkom bent op hun bruiloft dan, waardeer dat enorm! Bedankt Jolanda en Joost!).
Enfin, half zes opgestaan en rustig wakker worden en tijd nemen voor het ochtendritueel. Dan als eerste naar Klaas v.d. Ploeg, die zat nog aan de koffie en had ook al zijn mooie vogelkwekerij gevoerd. Op weg naar de geiten in Oostwold. Mijn moeder was ook al weg en had de geiten al gevoerd. De auto volgeladen, stro in de aanhanger en onze vier geiten er in. De volgende op de rit was Pieter Sibma, die was al klaar en kon snel instappen. De kar en de auto waren nog niet vol, dus eerst de kar maar voller maken. Bij Sil Dekker stonden twee geiten van EJ die graag wat zuidelijker wilden wonen en die dus maar opgehaald, voor het zonnige zuiden. Bij Nieuwleusen stond Johan van Ginkel ons ook al op te wachten en nu was zowel de aanhanger als ook de auto mooi gevuld en met een gangetje van 110 km doorrijden naar de keuring, waar we precies op het voorgestelde schema van 9.45 uur aankwamen.
Bij binnenkomst zag ik al dat er veel geiten in topconditie waren en ook de eerste indruk die je van de geiten kreeg was dat de kwaliteit hoog was. Nog een beetje duf om me heenkijkend zag ik veel fokkers van naam en faam. Bij de bokken lekker relaxed aan de kant van de ring gezeten en goed kijkend als er nog voor je eigen dieren fokpotentieel rondloopt. Ieder jaar klagen we over de gemiddelde kwaliteit van de boklammeren, maar ieder jaar worden er nog mooie lammeren geboren en nog beter, na paar selectierondes wordt de gemiddelde kwaliteit van de geiten alleen maar hoger. Dat fenomeen was hier zeker ook weer. Wat een enorme hoge kwaliteit vanaf de jeugdgeiten in de rubrieken. Er waren genoeg rubrieken waar op een 1C plaats kampioensdieren stonden en die werden zonder blikken en blozen verslagen door nog betere dieren. Wat een kwaliteit van voor tot achteraan in de rubrieken!

Zelf had ik dus vier dieren bij me. De lammetjes Fania en Ziva met hun moeder Felana van Carpe Diem en de jeugdgeit Isa v.d. Kuzemer. De grijze Fania mocht als eerste en de grote winst is dat dit lammetje super wilde showen en een prachtige voorhand heeft. Dit is wat ik voor ogen had toen ik deze combinatie bedacht van Felana met Wadapatja 10 v.d. Kikkert en dus was ik hier al blij mee. Ze stond in een goede rubriek en ze kreeg lof voor haar voorhand en het commentaar dat ze meer lengte mag hebben en een leuke 1C plaats werd haar deel. Haar zusje heeft meer het degelijke type en heeft meer kracht, maar haar voorhand zit te diep in de grond en is totaal niet snittig in de voorhand. Hier mocht ik in een kleine rubriek van vier dieren achteraan staan en ook zij kreeg dit commentaar en dat ze langer mocht. Maakt niet uit, haar type is ook niet wat ik zoek en weet nu wel zeker dat het zusje Fania de beste zal worden en die past ook beter in mijn fokkerij en qua bokken die ik straks bezit.
De jeugdgeit Isa v.d. Kuzemer kwam in een ijzersterke rubriek en liep een beste 1B plaats achter de latere kampioen. De superlatieven over het fraaie vrouwelijke type vlogen in het rond en de verschillen waren minimaal.
Als laatste mocht ik nog met Felana en ik voelde het al aan haar toen ik naar de ring liep. Veel te tam en geen enkele extra actie. Haar individuele rondje deed ze nog net goed en haar kwaliteiten bezit ze zeker. Maar is geen lol aan om met haar te lopen. Je zit alleen maar te hopen dat de staart er op blijft en ze loopt dan zo sukkelig. In Buitenpost had ze nog wat actie en wilde ze nog vlot doorstappen, nu was het al weer zoals in de tweede helft van vorig jaar en zal haar show er niet beter op worden. Ze kwam nog 1C in een beste rubriek en ondanks haar super conditie en haar kwaliteit is ze niet de echte keuringsgeit en heeft ze haar ticket voor Raalte ook niet gehaald.

Al met al was er super veel kwaliteit op de keuring en blijft de gemiddelde kwaliteit van het geitenbestand echt stijgen. Als je ziet wat er soms achteraan staat, dat zijn dan nog super beste dieren. Je ziet dit ook terug in de keuringsuitslagen van de inzenders. Zo worden de kampioenstitels tegenwoordig over al meer inzenders verdeeld en je ziet ook bijna bij alle inzenders die ook met toppers vooraan staan, dat ze ook met dieren achteraan in de rubriek staan. Zo dichtbij zit alles tegenwoordig.

Voor Raalte zat ik te denken wat ik nu moet opgeven. Felana valt voor mij nu echt af als showgeit en ook haar dochter Ziva. Fania moet er nog verder ingroeien. Dan heb ik voor later in het seizoen nog Lissa 50 met haar twee dochters Isa 2 & 3 en Geesje met dochter Genera. Maar die zijn allemaal nog lang niet klaar en Raalte is al over 2 weken. Blijft dus toch alleen maar Isa v.d. Kuzemer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven