Jaar 1977

In 1976 kochten we de eerste stamboekdwerggeiten. Prachtige zwartbonte geiten en we hadden wel goed naar de bouw gekeken… echter niet goed naar de hoogtemaat.

Samen met de twee geitlammetjes, de roodbruine Anita (toegekend aan mijn broer) en de zwartbonte Greta (mijn geitje) gingen we naar de eerste show die dichtbij ons werd gehouden in de veemarkthallen van Groningen. We hadden ervaring met paarden en ponykeuringen en hadden de staartjes wat bijgeknipt, dit mocht toen nog niet. Het commentaar dat we kregen, super beste dieren, maar ze zijn TE GROOT. Resultaat vier maal een N.P.W. (= Niet PremieWaardig) en het roodbruine lammetje Anita oogde nog niet zo groot en kreeg een 2B toebedeeld. Al met al zijn we er niet van geschrokken en samen met Janny Poel werden een maand later nieuwe geiten gekocht op de boeldag van Kinderboerderij Nienoord, die vroeger beste dwerggeiten bezat.

Deze keuring was een zogenaamde VoorSelectie en daar moesten de dieren dan een Eerste Premie behalen en dan mochten ze naar de Nationale. Ook lammeren waren niet welkom op de Nationale, dit om 2 redenen; er waren al meer dan genoeg dieren op de nationale en men vond dat je een lam nog niet op echte kwaliteit kon beoordelen. Voor ons was de Nationale niet aan de orde, zoals onderstaande resultaten laten zien 🙂

    3-9-’77 VS
Naam Geboren Groningen
Aafke 7-3-1971 N.P.W.
Yvonne 22-3-1976 N.P.W.
Jeanette 22-3-1976 N.P.W.
Anita 13-3-1977 2B
Greta 14-3-1977 N.P.W.

 

Scroll naar boven