Niet te lang

Het gonst al weer in ons dwerggeitenwereldje, de geiten moeten niet meer te lang zijn? Klopt, moesten ze nooit, dus is echt geen nieuws. Maar dit mag zeker niet vertaald worden in dat ze kort gefokt moeten worden en ik was zelfs getuige van een discussie op hoog niveau, waarin iemand zei, ok, dan moeten ze dus weer korter? Dan moeten we er wel voor waken dat ze niet weer 57-58 cm groot worden en dan moet dit geleidelijk over 5 jaar ingevoerd worden!?
Tegelijkertijd hoor ik, nee hoor, we willen ze niet korter, onzin, we fokken ze wel op lengte!
Wat een commotie en wat is er aan de hand?
Helemaal niets. Laat ons weer terug gaan naar de basis en het doel. Het doel is het mooie geitje te fokken, zoals die in De Standaard beschreven staat en dat we die ook ALLEMAAL mooi vinden, want een dier fokken die we zelf niet mooi vinden, heeft geen zin natuurlijk.

Geit volwassen
De Standaard – Volwassen geit

Als ik dan de tekening van De Standaard van de volwassen dwerggeit bekijk (hierboven afgebeeld). Dan zie ik een dier die in alle kanten mooi in verhouding is en hele mooie vloeiende overgangen bezit. Ik zie in verhouding nog best veel benen er onder en in verhouding niet een extreme lengte (met meten heeft dit diertje ongeveer 20% meer lengte dan de hoogtemaat). In totaliteit zie ik hier zeker een diertje die niet vierkant overkomt, maar wel een mooie lengteopdruk laat zien.

Laat ons eerst het bruggetje maken naar de hoogtemaat. De Standaard schrijft voor tussen de 47 en 55 cm en toen we jaren geleden zelfs jeugdgeiten hadden van 56-57, toen moesten er echt hardere maatregelen genomen worden en ook toen was er nog veel weerstand om ze echt weer kleiner of beter gezegd, weer gewoon BINNEN De Standaard te fokken. Pas toen het de meeste fokkers lukte om zelf ook een mooi ‘klein’ geitje te fokken, was dat het moment dat ze dan ook voor waren en werd dat geitje dat binnen De Standaard viel ook weer als een mooie hoogtemaat beschouwd. Zelfs nog maar 5 jaar geleden met een discussie over een jeugdbok met 59 cm, toen mocht er echt niet gezegd worden dat die bok aan de grote kant was (niets afdoende aan de kwaliteiten en dat heeft hij ook zeker bewezen). Ook het jaar er op dat de bok weer kwam en de bok 63 meette, was dat blijkbaar geen probleem. Maar nu 5 jaar later zijn de jeugdbokken rond de 55-56 en vinden we dat allemaal super en wordt een jeugdbok van 59 ineens wel als TE groot gezien. Natuurlijk schrijf ik dit ook omdat ik ook graag mijn gelijk wil hebben en krijgen als dat zo is, maar het voornaamste is, het besef moest er eerst komen en we moesten er met ons allen even aan wennen en het moest ook echt mogelijk zijn in de fokkerij.
Als we nog even de hoogtemaat afmaken. Om ze toen weer binnen de maat te krijgen, moesten we wel vaak bij ongeveer gelijke kwaliteit voor de kleinere kiezen en had die een voordeel en werd een grotere dus ook echt gestraft op de hoogtemaat. Maar nu is het echt niet meer zo dat een geit van 50 cm op haar hoogtemaat voorrang dient te krijgen op een geit van 53 cm. Nee hoor, ze zitten allebei mooi binnen De Standaard maten en dus moet gewoon de beste winnen en dat is in de praktijk dan best vaak de (volwassen) geit van 53. Want ook weer met het sjabloon van De Standaard in het achterhoofd en hierboven gepresenteerd, moet het kleine geitje dan ook alle maatverhoudingen zo hebben en vaak zie je bij de echte kleinere geiten, dat de borst in verhouding zwaarder wordt en de mooie beenlengte er niet meer is en hierdoor de mooie sierlijke voorhand verdwijnt.

Dit alles geldt eigenlijk ook voor de lengtemaat. De Standaard heeft het ideaal van de lengte tussen de 18-25 % meer dan de hoogtemaat. Dit is geen MOETEN zoals de hoogtemaat, maar is een ideaal. Zelfde als het ideaal van beste benen, mooie bovenlijn, sierlijke kop en hals en noem maar op. Het is en blijft een jureersport en met de maten af en toe te meten weet je ook wat je ziet dat dat ook overeenstemt met wat je zou meten en vice versa. Alles bij elkaar gaat het om, en dan citeer ik weer een stukje uit De Standaard, … ‘wordt gestreefd naar een type met een vloeiend en harmonieus geheel aan lichaamsdelen en lichamelijke eigenschappen’… /… ‘Hierdoor is het leggen van extra accenten op bepaalde lichaamsdelen of andere lichamelijke eigenschappen uitgesloten.’
Als ik dit lees dan denk ik nu dus aan de lengtemaat die soms te ver doorschiet en die we een halt moeten toe roepen. Dat wil niet meteen zeggen dat we korte(re) dieren moeten fokken. Het moet bij elkaar gewoon een harmonieus geheel zijn. Ik pak als voorbeeld weer het optisch plaatje van de middelste cirkel.

midcirk
Middelste cirkel

In beide plaatjes is de middelste cirkel even groot, maar links lijkt ie veel groter door de kleinere cirkels er om heen en rechts dus kleiner. Als we de vergelijking naar het geitje zouden maken, zouden we misschien moeten proberen om alle cirkels even groot te fokken. De lengtemaat blijft soms in centimeters even lang met een iets kleiner dier, maar doordat het dier kleiner is, raakt het uit verhouding.

Wat betekent dit nu in de praktijk naar de fokkerij en de keuringen?
Volgens mij ‘redelijk simpel’ dat we het diertje moeten fokken die en de gewenste hoogtemaat heeft en in alle maatverhoudingen mooi is, zonder uit balans te zijn, dan heb je toch wat je wilt hebben? (Qua maatverhoudingen dan, want daarmee ben je er nog lang niet). Niets anders dan altijd dus. Echter kreeg in het verleden wel eens het diertje met de extra lengte daardoor een pluspunt, ik denk dat we daar voorzichtig in moeten zijn, want het andere diertje die iets gepaster overkomt is zeker ook niet te kort. Tevens zal je bij de extreme lange dieren vaak zien dat het ten koste gaat van de rugbelijning en de kracht. Ik had trouwens zelf met de juryledendag de langste geit op kop staan en ondanks haar bemerkingen vond ik zeker op dat moment dat ze het mooiste totaalbeeld liet zien, want daar gaat het altijd om, het totaalplaatje!

Verhaaltje is bijna wel weer te lang, maar laten we met ons allen er voor zorgen dat we de mooie verhoudingen waarderen en een diertje die optisch kort/vierkant oogt is niet goed, ze moeten de mooie lengteopdruk hebben, maar het hoeft zeker niet te lang…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven