Geitenweek

Het was even rustig met de updates vanaf mijn kant, maar ik had het zeker druk met de geiten en de vereniging.
In de nacht van zondag op maandag (17 maart) lammerde de oude Linda 11 af. We waren er niet bij en dan weet je ook niet hoe de bevalling is gegaan. Het resultaat is een bruinbont (wit) geitje en helaas een dood mooi getekend bruinbont bokje. Waarom dat bokje dood in het hok lag zullen we nooit weten. Het geitje lijkt qua bouw en type zeker goed, maar voor het mooie bont vinden wij die te wit en we hebben al genoeg bonten, dus ze mag met de moeder vertrekken, want we hadden deze winter al besloten dat dit de laatste fokronde voor Linda 11 bij ons zou zijn en als dit stelletje nu weg gaat, dan kunnen de andere geiten weer mooi allemaal in het echte geitenhok en dat is voor straks met de geiten overdag weer naar buiten ideaal. Ook hebben we dan evt. weer ruimte om bokjes apart te zetten. De koper voor Linda 11 had zich paar jaar geleden al gemeld en dat zullen we binnenkort even regelen en hij heeft geen enkel probleem met het geitje er bij.
Vervolgens moest Isa 5 v.d. Kuzemer nog lammeren. Isa 5 was vorig jaar op 23 maart geboren tijdens onze gezellige voorjaarsvergadering en ze was nu ook precies uitgerekend op zaterdag 22 maart en weer tijdens onze voorjaarsvergadering. Aangezien onze geiten het eigenlijk nooit eerder dan de dag doen, hadden we er nog niet eens echt naar gekeken, totdat mijn moeder donderdagmiddag weer in het hok kwam te voeren. Ze had ineens twee extra lammetjes. Een uurtje later kwam ik ook op mijn gebruikelijke donderdagavond daar eten en ik keek net zo verwonderd in het hok. Huh? Al lammetjes? en nog twee ook! Zo zwaar was ze niet, maar dat krijg je dus met lange ruime geiten, dat valt altijd minder op. Een gewoon qua formaat geitje en een kleiner bokje (allebei bruin) liepen er al bij. Helemaal goed, zo kan het dus ook, die is vast gemakkelijk afgelammerd.
Ik mocht evt. Isa 5 ook op mijn naam zetten en dan zouden de lammetjes ook op mijn naam kunnen, maar ik heb ze zaterdag ook weer beoordeeld en ik ga wel voor de eerste indruk en dan zeg ik toch, nee, ik geloof hier niet in. Niet dat ze echt slecht zijn, maar ik zie het niet en ik zie het juist wel bij paar andere lammetjes bij ons. Zo groeit Isa 8 (Pedro x ‘oude’ Isa) er nu al mooi in en als je die in het middenpad zet, dan staat ze daar zo correct en attent en de hals er zo mooi op, dan heb je bijna de neiging om het bandje er dan om te doen en zij geeft nu al de indruk dat ze dan ook nog zo mee gaat lopen ook. Dan heeft mijn moeder nog een beste in de gestalte van de enige Topline 22 v.h. Stapelbroek geitje van dit jaar, Linda 25, en ik heb dan als favoriet mijn Elyssa en qua type vind ik Julinka ook bijzonder (ja, ik heb maar twee Carpe Diem geitlammetjes). Genoeg geitjes om weer met plezier thuis van te genieten en waarvan we ook benieuwd zijn hoe die in de keuringsring lijken. Voor het thuis genieten is de aparte bonte Linda 26 zeker een hele fraaie, maar als we die nu kwalitatief vergelijken met Isa 8 dan zie ik zeker wel paar verschillen die niet in haar voordeel zijn. Geeft toch niet? Geen geit is perfect en als je er zo van kunt genieten en ze heeft/krijgt een aangenaam karakter dan is het helemaal goed. Ze staat al wel mooi attent in het hok en dat heeft Pedro zeker goed vererft.

Vorige keer had ik nog geschreven niet bezig te zijn met selectie en wil ik voor de rest ook nog niet, maar hoe dan ook hebben we dit seizoen nog een klein hokje en de plannen voor een nieuw hok zijn er en ik hoop die deze herfst te verwezenlijken. Als alles doorgaat dan komen daar 12 hokjes in, maar vooral als mijn moeder daar nog woont en voert, dan wil ik er maar ongeveer 10 bezet hebben, zodat ik dan paar hokken over heb om hooi en stro in te doen. Lekker gemakkelijk dan en lekker overzichtelijk dan alles. Als ik dan ga tellen dan zijn er al 4 Linda’s die we eerst houden, 4 Isa’s en dan nog Liana met haar zus Junia en dochter Julinka. Dan heb ik Isa 5 zelf nog niet eens geteld en die wil ik zeker als geit ook eerst een kans geven. Zo is alles bij elkaar opgeteld al een hele koppel. Daarom eerst alleen oude Linda 11 met haar lammetje weg en dan mogen de andere 13 geiten eerst lekker van de zomer bij ons genieten en zien we vanzelf welke 10 we daar dan van aanhouden.

Qua drukte was bovenstaande niet zo druk voor mij, echter het verenigingsleven was drukker. Gisteren hadden we onze gezellige voorjaarsvergadering, waarin eerst kort vergaderd werd, daarna een heerlijk buffet en tussendoor al steeds gezellig met iedereen wat babbelen en als kleine aanvulling op de avond had ik een Bingo verhaal gemaakt over de geitenactiviteiten in het jaar 2013. Vooral het Bingo verhaaltje maken kost me dan meer werk dan eerst weer gedacht en ik ben ook nog zo gek dat ik de meeste getallen op waarheid pak, natuurlijk wel aangevuld met wat fantasie, anders krijg je nooit alle getallen. Ook in zo’n week heb je dan eerst nog een gezellige bestuursvergadering en zodoende stond afgelopen week (en zelfs de week er voor al begonnen met het Bingo verhaaltje) helemaal in het teken van de voorjaarsvergadering. Alles bij elkaar was weer super gezellig en leuk en laat nu de activiteiten maar weer komen waar we ook echt de geiten weer kunnen zien i.p.v. er alleen maar over te praten. Over twee weken is de openstaldag al weer, dan paar weken later de lammerenpraatmiddag en dan nog paar weken en de eerste keuring. Hopelijk gaat het weer meewerken, want op dit moment hebben we hier hagelbuien…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven