Recente reacties

Jaar 2015

Ik had beloofd dat het verhaaltje ‘morgen’ kwam en dan kan ik heel flauw zijn en zeggen…. ja, ‘morgen’ toch (zoals in de kroeg ‘Morgen gratis bier’). Maar dat was deze keer niet de bedoeling. Had wat foto’s gemaakt en dacht die zet ik snel op de computer en dan de volgende dag het verhaaltje. Echter de tijd ging zo snel en 2015 ook. Ik kan hier nog eens neerzetten hoe 2015 verlopen is, maar dat hoeft niet. Wel kan ik vertellen dat vanaf 16 mei 2015 we al met de verbouwing en verhuizingen begonnen zijn en dat dat nog altijd na ijlt. Ondertussen zijn we gelukkig wel mooi gesetteld en de geiten ook 🙂 .
Voor de rest is 2015 voorbij en als je de stalnaam eer aan wilt doen, dan moet je van het heden genieten en positief kijken naar de toekomst.

Al paar keer nu de hokken uitgemest en dan baal je even dat het meer hokken zijn, maar het uitmesten gaat zo veel gemakkelijker op de ruimte. In het vorige hok allemaal kleine hokjes, met smalle deuren en overal palen, en een heel smal middenpad dat het overal tig keer draaien en steken was en vervolgens je knokkels overal aan open haalde. Dat is allemaal verleden tijd en zo wordt uitmesten ook een stuk aangenamer.

Nu wachten op de eerste lammetjes of ik denk beter, eerste lammetje. Elyssa heeft morgen (4 januari) de datum en ze is duidelijk drachtig en begint voorzichtig te veranderen. Maar het vele vlees en weinig diepte en weinig uier nog doen vermoeden dat het slechts 1 lam wordt. We zullen zien, veranderen kunnen we het toch niet meer. Als het 1 bok is, dan wil ik haar z.s.m. weer bij de bok doen en daarvoor zit Bastijn v.d. Loarikshoeve nog steeds in mijn hok. Als het een geitje is dan vind ik het goed en mag de bok vertrekken.

Ik had samen met Jeanette foto’s gemaakt van mijn lievelingsgeiten. Natuurlijk de zwarte Liana en nu net 3 maanden drachtig en de prachtige roodbruine Junica (nog niet eens 3 maanden drachtig). Geiten die niet alleen mooi zijn, maar een super karakter ook hebben. Vooral Junica is een voorbeeldgeitje. Altijd rustig, heel aangenaam om aan te halen en zelfs met de buurkinderen komt ze er mooi bij staan en eet ze rustig het brood uit hun handen en ook qua gewoon eten een goede eter. Vind dat ook wel aangenaam. Op dat gebied is Liana niet zo geschikt. Ze eet vaak slecht (zit ook nog altijd een melktand in de weg heb ik laatst weer gezien) en het nieuwe drinkbakje kan zij niet goed mee overweg. Ze doet de bek er helemaal overheen en het bakje is al behoorlijk aangetast. Wat dat betreft past ze helaas niet in dit nieuwe systeem.

Voor de toekomst heb ik nog vele plannen qua fokkerij. Ik wil ze zeker nog luxer fokken en niet TE lang. Dat is wat anders dan kort (of te kort). Natuurlijk moet er een mooie lengte opdruk op de dieren zitten. Maar niet overdrijven. Ik heb nu naast Liana (die met meten ongeveer 20% meer lengte dan hoogte heeft), de bruine Isa 5 te zitten. Die lijkt lang en is lang. Laatst ook zo ongeveer gemeten en die haalt dan met gemak de 30% lengte t.o.v. de hoogte. Die gaat er dit jaar zeker uit om die reden. Zo ook de oude Isa. Is mij ook aan de lange kant en ook al veel te vroeg ‘oud’. Ik wil toch veel meer naar het type die als lammetje heel luxe en snittig is en in verhouding (zoals De Standaard ook voorschrijft) veel minder diep dan de volwassen vorm. Dus als lammetje echt meer benen laten zien dan borstdiepte en de lengte ook in normale proporties. Junica is niet het goede voorbeeld hier van, maar ik ken haar voorgeschiedenis en ik weet dat het ook zo kan, dus meteen al weer ontkracht? Ja en nee, want ik heb het ideale geitje zoals ik voor ogen heb ook nog niet gefokt en daar gaan we nu weer hard aan werken. Junica is gekoppeld aan Bastijn van de Loarikshoeve en Bastijn is heel luxe in de voorhand en ik hoop zeker dat hij dat doorgeeft en het fraaie type van zijn moeder.

Hierbij dan de foto’s van Junica en Liana en ik kon niet kiezen, goed voor een leuke indruk en in het echt lijken ze weer anders. Ik zou zeggen, kom ze maar eens bekijken 🙂

Cincopa WordPress plugin

Geef een reactie

  

  

  

Categorieën

Archieven

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.