Fokken, vermeerderen en vooral selecteren

Zo midden in het aflammerseizoen, is iedereen al weer druk aan het denken. Bij mij zijn nog maar 2 van de 10 geiten gelammerd, maar ik denk ook al weer veel vooruit. Ik kan dit jaar de koppel zelfs nog vergroten en dus vermeerderen. Dan kan ik eindelijk doen wat ik al jaren van plan ben en wat nu ook nog paar jaar zal duren voordat ik helemaal in het systeem zit. Iets wat met maar paar dieren niet kan en dat is dat je toch waardering hebt voor je oudere dieren en die niet te snel wilt opruimen en aan de andere kant wil je de jeugd ook de kans geven. We zien zo vaak in de praktijk dat het echte mooie geitje die op latere leeftijd doorbreekt als lammetje maar gewoon in de middenmoot staat en andersom, dat kampioenslammetje, waar blijft die de jaren er op? Hoeveel dieren (vooral lammetjes en jeugdgeiten) met een Nationale titel kunnen het jaar er op nog schitteren op de Nationale?

Ik wil proberen in de toekomst ook een soort leeftijdsselectie door te voeren en dan ga ik uit van de ‘leeftijden’ die ze per 1 januari hebben.

Ik begin van oud naar jong en dan zie je ook de selectie;
1 veteranen geit (dat zou dit jaar dan een dier van 2010 of ouder moeten zijn)
2 oudere geiten
3 jongere geiten
6 jeugdgeiten (de lammetjes die je dus aanhoudt de winter in)

Op deze manier kom ik precies op 12 dieren voor mijn 12 hokken. Bij de ‘volwassen’ dieren en dat is dan in het nieuwe jaar vanaf de jongere geiten kan er wat geschoven worden, 2 jongere geiten en 3 ouderen lijkt mij ook heel aannemelijk en 5 jeugdgeiten (lammetjes) aanhouden kan ook genoeg zijn. Maar dit is het idee. Dan zou ik 12 dieren hebben die aflammeren en dan heb je dus nog veel meer lammetjes en kun je ook op een keuring in alle leeftijdscategorieën mee doen en dat wil ik in de toekomst echt weer. Is voor de keuring toch ook veel leuker als alle leeftijden goed vertegenwoordigd worden? En dat vind ik echt een kwaliteit van je stal. Echter een veteranen geit duurt bij mij nog minimaal totdat Liana een veteraan is. Isa is dit jaar 5, maar die gaat zeker dit jaar weg. Die vind ik nu al veel te ‘oud’ voor haar leeftijd en dat past niet in mijn foktheorie. Geen idee of Liana het wel volhoudt tot veteraan bij mij, anders moet ik nog langer wachten tot ik deze leeftijdsdoorsnede in mijn hok heb. Vooral een leuk koppeltje lammeren kunnen aanhouden is echt prachtig. Dat vind ik nog altijd de mooiste ontwikkeling om te zien, van lam naar jeugdgeit. Dan kun je ook veel beter de echte kwaliteit beoordelen en je ziet dat daar ook meteen de grootste klappen vallen en dat selecteert in mijn beleving ook het gemakkelijkst. Zodra het een oudere geit is, dan moet het echt een beste zijn.

Ik controleerde even of deze theorie ook toevallig of met opzet bij andere fokkers ook zo toegepast wordt en dan kijk ik als eerste naar de familie Vaessen die de laatste jaren qua prijzen op de Nationales het meeste gewonnen heeft en ze hebben een mooie website waar ik deze gegevens ook nog gemakkelijk vanaf kan halen. Niet dat het mij meteen om het winnen gaat, maar ik ben wel eerlijk. Ik wil ook echt het mooie geitje fokken waar ikzelf ontzettend veel plezier aan beleef, maar ik zie ook de uitdaging om eens op Nationaal niveau ook goed mee te kunnen draaien.

De familie Vaessen hebben dit jaar dan (ook van oud naar jong);
0 veteranen
1 van 5 jaar oud en helaas is ze nu net overleden
1 van 4 jaar oud
2 van 3 jaar oud
7 van 2 jaar oud (jongere geiten dus)
13 van vorig jaar (de jeugdgeiten nu)

Dit lijkt dus een methode die werkbaar is en ook loont, gezien hun vele successen. Vooral de jeugd de kans te geven om tenminste een keer af te lammeren. Dan pas kun je echt selecteren. Natuurlijk een slechte zal zomaar niet een beste worden. Maar eentje die gewoon goed in elkaar zit, die kan na een keertje aflammeren heel anders lijken.

Ik loop al weer veel te veel op de zaken vooruit, want ik heb nog maar 1 geitlammetje en eerst maar eens afwachten wat de anderen geiten straks allemaal brengen. Ik heb er heel veel zin in en het wachten vind ik nu wel lang duren, blijkbaar ben ik toch een ongeduldig type… 🙂

2 gedachten over “Fokken, vermeerderen en vooral selecteren”

 1. Hallo Hilko,

  Dit is een nobel streven, bedenk niet dat het in de praktijk zo zal uitpakken. Er zijn veel geiten die voor ze veteraan zijn al hebben afgehaakt, vanwege uier problemen of moeilijk hebben gelammerd en niet meer drachtig willen worden. Onze geiten populatie is niet zo sterk dat we zouden willen. Dit is mede de oorzaak dat er weinig veteranen op de keuring komen. Misschien wel belangrijk voor fokkers om hier ook op te selecteren.
  Dus veel succes met je opbouw in jouw stal.
  Groeten: Marinus Bosman.

  1. Hallo Marinus,

   Dit is zeker een nobel streven, maar je moet een doel hebben toch? Jij slaat de spijker op de kop denk ik, hier moet zeker op geselecteerd worden!

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven