Bokje en geit gekocht

Mijn lammerseizoen gaat nu pas beginnen, maar al weer druk bezig met het vervolg van de fokkerij. Dan denk je als eerste aan de fokbokken die je wilt gebruiken en tegelijkertijd hoe je in je eigen stal verder wilt selecteren. Qua fokbokken had ik vorig al het idee om toch al vroeg in het seizoen een bokje te kopen die me qua bloedlijn leuk lijkt en dan ergens in het seizoen nog evt. een tweede bokje die je dan opvalt, om op die manier toch met twee bokken aankomende herfst te kunnen fokken.
Qua fokstal houd ik de stal van Billen al jaren in de gaten en geiten als Elodie v.d. Vossenpoel en nu Jessie v.d. Vossenpoel, zijn geiten die mij enorm bekoren. Apart is wel dat deze dieren helemaal geen familie van elkaar zijn, maar toch dezelfde ‘stalopdruk’ geven en dan denk ik aan, dieren met mooie luxe fijne voorhanden, gemakkelijke show en vooral daarin veel brutaliteit. Elodie werd in 2013 dagkampioen in Alken als oudere geit (Elfje werd daar de kampioen bij de jeugdgeiten en nee, ik had daar die keer niet gekeurd). Verslaggever Kees van Nispen schreef in het verslag over de fraaie Elodie o.a. ‘Rustig showend stapt ze door de ring. Een toonbeeld dat er niet hard gelopen hoeft te worden om toch continu de spanning er op te houden’. Kijk, dat zoek ik en dat wil ik echt in de dieren fokken. Vandaar dat ik gevraagd had om een bokje van Albert Billen uit een van zijn geiten. Jessie heeft twee geitjes gebracht, leuk voor de eigenaar, maar ik heb er niets aan. Echter een dochter van Jessie, genaamd Kelly (v. Casa Rosa’s Grandeur v.d. Elsenburg) heeft wel twee mooie bokjes gebracht. Ik heb paar filmpjes er van gezien en ze zien er goed uit en de verhalen zijn enthousiast er over en ook over Kelly, dat ik gewoon hier een bokje van gekocht heb.

Tijdens een van de telefoontjes die ik de laatste tijd met Albert heb gehad (hij neemt nu al standaard de telefoon op met ‘Alé Hilko’, dus niet schrikken als u hem ook belt), vertelde hij mij dat door de goede nafok dit jaar, Jaklien v.d. Vossenpoel een rechtstreekse dochter van Elodie x Charlo v.h. Knabbelhöfke nu mocht vertrekken. Ik begrijp dat het in een kleine stal (hij wil niet meer te veel overhouden) deze keuzes altijd moeilijk zijn. Maar Jaklien is zijn enige geit nog uit de Elodie lijn. En deze moederlijn heeft een rijke historie. Voor mij gaat die zelfs terug naar Felicia v.d. Vossenpoel. Een zwarte geit van 1992 die meteen vanaf haar geboorte tot ieders verbeelding sprak en ook een ontzettend fraai dier en showkanon was. Mede door die geit heb ik toen haar opa Romario v.d. Steenweg gekocht (ja, vroeger kon je nog veel oudere bokken kopen) en dat is weer de vader van mijn zwarte Desiree van Carpe Diem waarvan ik nu nog steeds de ‘Liana-lijn’ heb (ook Feliciano zit in deze lijn).

Onder het motto van ‘Buurmans grond is maar één keer te koop’ heb ik toch toegehapt en dit geeft voor dit jaar een extra stimulans om ook een leuk bokje te fokken. Want meestal kun je weinig met een eigengefokt bokje, maar zou toch leuk zijn om dan volgend jaar uit Jaklien een diertje te fokken gecombineerd met je eigen stal? Een geitje uit zo’n lijn is altijd leuk, maar ook een bokje kan dan weer een goede aanwinst zijn en dat is nog heel ver weg, maar ook daar zou ik dan wel iets mee kunnen denk ik.

Dit jaar kan ik trouwens qua aantal dit nog doen. Want ik wil streng selecteren en van de huidige 10 moederdieren, staan er maar 5 op het verlanglijstje om echt te houden. Vorig jaar is er helemaal niet geselecteerd en zoals Isa 5 is een aparte geit, maar veel te lang en te ‘slap’, dat wil ik niet meer. Jaklien is een mooi gepast geitje en vorig jaar in Alken (waar ik wel keurde en ik dit nog niet wist) liep ze in een mooie rubriek een fraaie 1A en dit mede door haar uitstraling en show.

Nu eerst maar terug naar Oostwold en Liana heeft vrijdag officieel de datum, maar ik denk dat ze wel eerder lammert…

6 gedachten over “Bokje en geit gekocht”

  1. Hoi Albert,

   Ja, kijk maar goed en doe me er maar een verslag van. Ik heb de geit dit jaar ook nog niet gezien en het bokje dus nog helemaal niet.
   Alvast heel veel plezier!

   Gr. Hilko

   1. Best moedertje wat je hebt gekocht.
    En de keus van de boklammeren zal wel iets moeilijker zijn, mooie bokjes met ieder zijn eigen kwaliteit maar op dit moment lijkt het bokje met een lichte vlek op de achterhand beter te worden.

    1. Hoi Albert,

     Leuk gehad hoorde ik al?
     Bedankt, het bokje is ook de donkerste toch met de lichte vlek?
     En het geitje welke ik gekocht heb is een 2-jarige bruine, niet in de war met een zwarte toch? 🙂

     Gr. Hilko

 1. Hallo Hilko,

  Proficiat met je nieuwe aankopen.
  Hoe heet het bokje en wie is de vader van dit bokje, en wat voor kleur heeft hij?

  Dit zijn enkele vragen die mij te binnen schieten als ik het allemaal lees.

  Groeten Marinus Bosman

  1. Hoi Marinus,

   Bedankt. Ja, stom niet eens vermeld. Ik wilde te veel vertellen in te weinig tijd en had het drukker met Jaklien in mijn hoofd. Het bokje heeft volgens mij nog geen naam. Van kleur is hij mooi donkerbruin (welke nu de beste lijkt, maar ik heb de keuze nog) en de vader is niemand minder dan Lowietje v.h. Rooiveld. Vooral de benen en de beweging/kracht van Lowietje spreken mij dan enorm aan. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze mix van goede eigenschappen goed bij elkaar gekomen is. Dat zullen we in de toekomst zien…

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven