Verslagje keuren Noord-Holland

Beetje laat, maar heb dit verslag in gedeelten gemaakt en nu eindelijk af…

Afgelopen zaterdag 28 mei heb ik weer als keurmeester gefungeerd op de clubkeuring van Noord-Holland te Castricum. Heb samen gekeurd met Adriaan Groeneveld die nooit uit de fokkerij is geweest, maar wat minder zichtbaar was voor ons en nu weer fanatieker is (wordt) en meer op de keuringen te zien, zowel als keurmeester en zelfs binnenkort (Raalte) weer als inzender. Adriaan heeft niet alleen met dwerggeiten een enorme staat van dienst, maar ook met allerlei andere dieren blijkt ie over een aangeboren keurmeestersoog en visie te beschikken. Dit is altijd een leuke basis voor vele interessante discussies over dieren en dus in het bijzonder over de dwerggeitjes. Vooral midden in de ring staan (of in de hoek, haha) en de dieren zo objectief mogelijk beoordelen en wel de “fouten” zien, maar toch steeds het totaalplaatje voor ogen houden en wat is dan het best/mooist is ook altijd voor jezelf weer verhelderend i.p.v. alleen maar fokker en inzender te zijn. Als algemene indruk is voor zo’n kleine keuring de kwaliteit echt goed te noemen en fokkers met echte slechte dieren zijn er niet meer. Daarentegen om meteen te zeggen dat de dieren uniform zijn zeker ook niet. Zijn echt verschillen in types en maatverhoudingen en dat geeft niet, want zoals wel eerder gezegd, per saldo heb je alles nodig in de fokkerij. Kwestie op een kleine keuring is wel steeds van, hoe weeg je alles tegen elkaar af en wat waardeer je meer of minder dus. Zal me beperken tot een toelichting op de kampioenen om zodoende toch meer beeld te krijgen van die dieren (vroeger was je zelfs als keurmeester verplicht om na de keuring een keuringsverslag te maken, staat nog in het keurmeestersreglement, gelukkig weet geenéén dat meer 🙂 ).

Boklammeren: De bruine Arwin v.d. Wieringermeer (v. Rick 12 of the White Cottage) liet bij tijden super mooie momenten van show zien en heeft het echte mooie bokkentype. Mooie rechte belijningen, goede maatverhouding en zeker voldoende lengte. Zonder discussie gemakkelijk kampioen. Voor het reserve kampioenschap gingen we samen even goed kijken. De 1B sloot qua type hier mooi bij aan en ook niet verwonderlijk zag ik later. Want Asmar v.d. Wieringermeer kwam ook uit een IJsselland geit en ook uit Rick 12. Echter dit bokje stond net iets hoger op de benen en zijn show was behoorlijk onregelmatig (wat je zo’n jong bokje nog niet helemaal kwalijk kan nemen), maar hierdoor leek de bovenbelijning niet zo mooi. De zwarte Uberto v.d. Cronenburg (v. Balisto v.d. Wolfhaag en moeder de nationaal dagkampioen geitlam van paar jaar geleden Risabelle v.d Cronenburg), liet zich vanaf de eerste seconde super zien en is een bok met heel veel lengte en kracht en een zeer natuurlijke show er op. Hij stoort echter wel behoorlijk in de borstpartij (boegig), maar tijdens de kampioensrondjes viel dat al minder op en bleef ie als bokje enorm aanspreken. De keuze was na deze argumenten voor ons ook allebei weer gemakkelijk. De zwarte Uberto reserve kampioen.

Jeugdbokken: Er waren er maar twee, maar zeker wel twee goede bokken. Beiden leken niet echt klein, maar zeker bokken met een goed type en veel lengte. De kampioen vonden we op alle fronten beter en mooier en dat was de bruinstippel Carlo 26 v.d. Hazeldonk (v. Volmar v.d. Wolfhaag). Deze bok is in handen van Fam. Veldhuizen, maar werd natuurlijk voorgebracht door de trotse en enthousiaste fokker… Mario Fransen. Carlo 26 hebben we ook beloond met de dagkampioenstitel.

Geitlammeren: Gemiddeld echt goede kwaliteit en zeker voor zo’n kleine show. Wel de opmerking dat we ook wel lammetjes zien die het mooie vrouwelijke type missen, met z’n allen opletten dat we vooral de voorhandjes luxe en snittig houden. Volgens mij een gemiddeld probleem van de hedendaagse fokkerij… Kampioen was iedereen het volgens mij ook snel over eens, want Mario Fransen stond ook al met de 1B klaar en dit werd Mon Amour v.d. Balkweit (v. Little Ship v.d. Balkweit). Een geitje die voor zo’n lammetje mooi in balans is met veel lengte, hele mooie belijning, goed op de benen en je ziet er echt al een type in van dat het ook zo een geit kan worden. Ontzettend leuk vervolg op Marco zijn succes van Little Ship van vorig jaar en nu paar super mooie lammetjes van zijn eigengefokte bok. Voor de reserve titel gingen we weer rond kijken en eigenlijk waren we daar ook weer snel uit. Agaath Plomp had weer een echt showgeitje in handen met Xaviera v.d. Barbanessahoeve (v. Calysto v.d. Wolfhaag). Hoe langer we ze lieten lopen (paar rondjes maar hoor), hoe duidelijker het werd dat Xaviera al beter werd. Veel kracht vanuit alle onderdelen en een super mooie bovenbelijning zorgde er voor dat dit een zeer fraai kampioensduo werd.

Jeugdgeiten: Hier ging het voor de titels om twee aparte zwarte geiten. Gelukkig stonden we met ons tweeën te keuren en hier moesten we echt allebei goed kijken en de plus- en minpunten afwegen om zodoende weer tot een keuze te komen. Ik wist eigenlijk even echt niet wie we moesten kiezen. Maar dan is er weer de kracht van samen keuren. Je noemt alle argumenten (de voors en tegens) en de andere keurmeester ook en dan kom je tot een besluit en dat is het dan en dan sta je er allebei ook voor 100% achter. Verginia v.d. Wieringermeer (v. Bill v.d. Wolfhaag) was de ene zwarte die een fraai type heeft met mooie maatverhoudingen. Quincy v.d. Barbanessahoeve (v. Bram v.d. Wolfhaag) is de andere zwarte en die blinkt uit in veel lengte en bijna nog mooiere belijningen. Beiden konden wel een beetje vlees meer gebruiken om nog fraaier te zijn, maar dat is nog moeilijk voor zo’n jeugdgeit. Het kruisje van Quincy was zeker fraaier en beter dan die van Verginia. Verginia had weliswaar een iets minder kruis, maar kon daarentegen wel veel dieper stappen. Wie maak je nu kampioen? Adriaan zei tegen me; kijk eens naar de natuurlijke rustige presentatie van Verginia (namen wisten we op dat moment natuurlijk niet), zij blijft maar uit zichzelf de kop en mooie hals dragen en die natuurlijke diepe stap. Quincy daarentegen was te onrustig aan de band en ging daardoor met de lendenen te gespannen door de ring en ook in de kop en hals was ze heel onrustig (slingeren met de kop). Ik had net vorige maand in De Dwerggeit gezet dat we geiten moeten hebben die rustig naast je lopen met een diepe stap en de kop uit zichzelf fier dragen en nu vergat ik het bijna zelf (humor toch?). Verginia werd kampioen en reserve Quincy.

Jongere geiten: Zal het even wat korter houden… geiten van verschillende types, maar zeker stuk voor stuk beste dieren. Kampioen vonden we weer heel gemakkelijk en dat was de zeer gemakkelijk showende Xynthia v.d. Barbanessahoeve (v. Alberto v.d. Wolfhaag). Xynthia laat heel veel ruimte in al haar onderdelen zien en vooral door haar mooie show een hele mooie rijzige voorhand. Reserve kampioen een ander model geitje. Maribaja v.d. Balkweit (v. IJsselland Stef) is een geitje die niet zo ruim is in de verhoudingen, maar zeker enorm vastgebouwd in elkaar zit en eigenlijk geen enkele fout heeft. Ja, ze mocht meer snit en expressie laten zien.

Oudere geiten: Weer een kampioensduo met verschillend type. Hier werd de keus gemaakt voor de kleine zeer correcte IJsselland Ramona (v. Feliciano van Carpe Diem). Ramona is een echt dwergje en zit enorm vast in elkaar. Ook haar show en belijning is zeer fraai, echter qua totaalopdruk mag ze iets meer snit vanuit de voorkant hebben. De reserve kampioen werd zeer gemakkelijk de enorm ruime Xenia v.d. Barbanessahoeve (v. Ties v.d. Wolfhaag), die zo sierlijk rondgaat en een rijke voorhand heeft.

Veteranen geit: Slechts 1 geit, maar wel meteen ééntje van 9 jaar oud en die nog altijd super vlot en gemakkelijk door de ring paradeert. Lotte v.d. Sappewerf (v. Nikos v.d. Sint Jacobushoeve) is een voorbeeld van een dier met een natuurlijke show en had misschien nog wel de beste benen van alle dieren die we die dag gezien hebben (en zo slecht waren de anderen al niet). Wat een kracht en temperament had Lotte nog. Qua keuringsbeharing en qua bovenbelijning straalde ze helaas net niet, maar blijft een imposante vertoning. Ook haar dochter bij de oudere geiten kon helaas “keuringstechnisch” niet op kop, maar heeft ook het temperament en de kracht van haar moeder.

Voor het dagkampioenschap bij de geiten moesten we nog even in overleg. Niet het diertje ertussen waarvan je meteen zegt, dat is de absolute dagkampioen. Dit is misschien wel zo leuk voor de fokkerij en de keuringen over het hele seizoen, want er kan dit jaar nog veel gebeuren en het kan zeker de volgende keuring zo weer anders zijn. Wij vonden dat Verginia v.d. Wieringermeer op dit moment de beste was en zo mocht zij gekroond worden tot de dagkampioen van de dag en zat ons keuringswerk er op deze keuring weer op.

2 gedachten over “Verslagje keuren Noord-Holland”

  1. Leuk om terug te lezen. 👌😊. Ik zocht naar een foto van Little Ship en toen kwam dit naar voren. 👍

    1. Dank je en ja, soms zijn oude stukjes best nog een keer om te lezen en ook welke (persoonlijke?) dilemma’s/discussies er toen waren…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven