De bevestiging?

Afgelopen vrijdag al weer vrij genomen en weer voor de geiten. Extra hokje er bij getimmerd (samen met mijn vriend die een eigen klusbedrijfje heeft) en een ander hok zo gemaakt dat die nu gemakkelijk in tweeën te splitsen is. Zo zijn we weer klaar voor de tweede ronde lammetjes, want er moeten zelfs nog 5 geiten lammeren. Eigenlijk heel laat in het lammerseizoen en normaal gesproken zouden ze al lang overdag dan buiten lopen, maar met deze winter, voelt het nog bijna als vroeg aan.

Zaterdag stond de gezelligheid weer troef. Hetgeen onze hobby zo leuk en uniek maakt en dat zijn de contacten met de andere fokkers/liefhebbers. Eerst kwamen rond de middag Jan de Vries en Albert Berends en daar gezellig mee gegeten en de nieuwtjes mee uitgewisseld en blij dat zij ook allebei weer leuke lammetjes hebben en dat Jan de fokkerij ook zo enthousiast weer opgepakt heeft. Natuurlijk hebben ze ook onze geiten aandachtig bekeken en even rustig de geiten één voor één op ons ruime middenpad geshowd (dat wil dus echt niet, en mijn evt. volgende hok krijgt hopelijk een veel ruimere middenpad!). Dan zoek je steeds de bevestiging van wat jezelf ook al mooi vindt en wat jezelf minder mooi vindt. Met ons drieën zaten we behoorlijk op één lijn en dat versterkt dan je keuze die je moet maken voor de eerste selectie en het gaat niet alleen om een goed geitje, maar juist ook om dat aparte geitje waar jezelf ook helemaal achter staat.

We gingen weer naar binnen om nog even rustig in de warmte te praten en dat met een ‘sapje’. Vervolgens kwamen de Noord-Hollanders, te weten; Cor en Agaath Plomp, Michiel Groot ZONDER Hilda en zijzelf baalde het meest dat ze niet mee kon en ‘ik ben Marco’ Snip. Zo zat de kamer super gezellig lekker vol bij mijn moeder (ook Jeanette was er bij). Leuk vind ik altijd de mix van serieus en lekker lachen en zo de nieuwtjes weer wat horen en hoe de eerste berichten zijn van hoe het ook bij de andere fokkers lijkt. Meestal is de eerste indruk toch wel een juiste en komt dat in het vervolg van het jaar ook wel weer uit.

Vervolgens ook met deze groep naar de geiten en ja, dan laat de geit die ik weg wil doen zich het beste zien. Staart er mooi op, mooie maatverhoudingen en genoeg lengte er op, achterhand is goed en rug ligt er ook mooi in zo, koppie mooi, dus ja wat mankeert er dan aan? Ik vind de voorhand niet mooi en dan zeg je, dat valt nu niet zo op, maar is niet goed. Als het niet opvalt, is het dan wel zo erg? Had haar vorige week even aan de band (tijdens het uitmesten meteen even naar buiten getrokken) en toen liet ze meteen weer zien dat ze NIET de shower is en dat de hals er voor komt te staan ipv er op (terwijl in het hok de hals er nog redelijk op lijkt te staan) en dan krijgt ze echt zo’n zwaar ogende geblokte voorhand. In ieder geval dat vind ik dan en als je dat eenmaal vindt, dan zie je het iedere keer alleen maar erger, terwijl ze nu door het afzogen eigenlijk beter wordt in haar voorhand. Ja, brengen die Noord-Hollanders me dan toch weer aan het twijfelen? Moet je een geit als Ziva dan juist aanhouden en voor de fokkerij nog een keer inzetten? Maar ja, ik heb veel te veel en ik heb al weer paar leuke lammetjes gefokt (daar waren ze het gelukkig wel over eens). Ik dacht ook. Ik laat ze Fania wel even zien, dan zeggen ze wel, ja, je hebt gelijk, dat vinden we mooier om te zien. Maar helaas, die geluiden bleven achterwege…
Fania dacht zelf ook, kan mij al die personen schelen. Ik blijf wel verlegen in het hok en mijn lammetjes kruipen ook van bangigheid in de hoek en ik doe de staart er ook niet op en zal niet laten zien dat ik wel een leuk geitje ben. Mijn baasje heeft vertrouwen in mij en heeft mij al lang beloofd dat ik hier mag blijven met mijn twee dochters. Fania is net een ander type geitje. Halsje zit er hoger op en toen ik die vorige week even aan de band pakte, deed ze de hals er meteen bovenop en liep ze vrij gemakkelijk naast me. De lengte en de ruimte (de ontwikkeling) heeft ze nog niet, maar daar ben ik niet bang voor. Ze moet nog aan alle kanten uitgroeien en dan komt dat wel helemaal goed.
Want ook haar buurvrouw Geesje kreeg als lammetje en als jeugdgeit altijd het kritiek mee dat ze langer mocht. Die is nu veteraan en ze krijgt echt niet meer het commentaar dat ze langer moet (en dat terwijl ondertijd De Standaard ook nog meer lengte vraagt, een zelfcorrigerende geit? haha). Zal niet alle geiten bespreken, dat horen we over paar maand wel weer op de keuring :-).

Enfin, leuke discussies zo weer even in het geitenhok en het nadeel met een klein stalletje en zelfs te veel dieren is dat je altijd veel te snel weer moet selecteren. Welke keuzes doe je dan? Meer met verstand en meer met de bouw of meer met het gevoel en de aparte? Natuurlijk wil ik dat geitje met een bijna perfecte bouw en met die aparte luxe en snittige RAS vertoning en dat ze door iedereen APART MOOI gevonden wordt. Ik heb voor mezelf besloten om de weg in te slaan van meer snit en ras en de gemakkelijke show en dan moet je daar ook helemaal voor gaan en de ene keer krijg je meer de bevestiging dan de andere keer.

De bevestiging van de gezelligheid is er zeker altijd op zulke dagen en helaas moeten de bezoeken wel relatief kort, want de geitenfokkers willen meestal zo veel mogelijk stallen op zo’n dag bezoeken. Hopelijk lukt het mij/ons ook nog om dit voorjaar nog wat stallen te bezoeken, maar merk dat ik bijna iedere zaterdag al wat heb (of al iets voor de geiten of met de muziek).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven