24 april 2019 at 22:52

Good old Geesje

Afgelopen zaterdag de grote openshow van Noord-Nederland in Vries gehad. Vries – Norg is 8 km afstand, maar om 7.25 uur vanaf huis gereden en vervolgens kwam ik 8.45 uur bij de manege… Ja, moest natuurlijk eerst de geiten (en mijn moeder) uit Oostwold ophalen en daar alles inladen en een mooi stukje omrijden om vervolgens in Vries te komen.
Grote keuring is geweldig dat alle rubrieken mooi gevuld zijn en dan bedoel ik niet alleen van alle leeftijdsgenoten genoeg dieren, maar ook rubrieken van minimaal 5 en zelfs tot 7 dieren bij elkaar in de ring. Dan is het gevoel bij de ‘eerste drie’ ook een echt goed gevoel.

Ik zal even snel door mijn dieren. Eerst het boklam Porto Bello en we hadden hem mooi in conditie en toen ik hem kreeg van Luc showde hij eigenlijk al perfect. Tussendoor af en toe aan de band gehad en lopen was geen probleem. Merkte de laatste tijd wel dat ie wat lauwer aan de band werd, maar ik dacht ook. Die kent thuis alles al te goed en als die straks tussen de andere dieren op de keuring komt, dan zit de actie er wel weer in. Echter ik ging de ring in en het tegenovergestelde was het geval. In plaats van de kop er op, kwam de kop er voor en daarmee maakte hij zichzelf minder mooi dan hij wel is. Tevens mist ie dan ook de kracht en terecht achteraan. De plaatsing maakte mij niet uit, maar de teleurstelling over dat dit een fokbok moest zijn was er wel meteen. Dat is de gok van een jong bokje aanschaffen en de ene keer pakt het goed uit en de andere keer dus niet. Gelukkig hoort dat er ook bij, anders was het wel te gemakkelijk toch?

Topline 22 deed het weer goed en heeft al een mooie conditie en mocht in een goede bezette rubriek jeugdbokken weer op kop en werd zo ook de kampioen jeugdbokken. Die krijgt nu rust tot de bokkennationale en zal er dan ook van te voren thuis even paar keer mee oefenen, want dat doe ik nu nooit meer en misschien toch wel goed een keertje.

De geitlammetjes moesten zich een beetje bewijzen en ik was heel benieuwd naar hun gedrag en het commentaar dan van de keurmeesters. Op zo’n grote keuring met veel rubrieken, dan worden de verhaaltjes daar ook op aangepast en was de uitleg soms wat aan de korte kant. De kritiekpunten werden vaak nog wel even heel snel aangestipt en die kwamen overeen met wat ik thuis ook al wat geconstateerd had. De bonte Linda 24 moet er nog verder ingroeien, maar een geitje met toekomst zeiden ze en vooral een prachtig voorhandje. De bruine Isa 6 goed, maar ietsje zwaar nu in de borst. Haar zus Isa 5 heel fraai en vooral lange lijnen en mooie voorhand en ook al een gemakkelijke show, echter de achterhand nog niet de kracht, wel een nette 1B plaats. Isa 4 miste ook de kracht in de achterhand, maar die wilde ook meer op 2 benen door de ring dan op 4. De zwarte Liana kwam op kop in een goede rubriek en vooral vanwege haar sierlijk voorkomen en ook haar mooi kopje. Haar zus Junia is in het hok gelijkwaardig aan haar, echter in de ring is dit de mindere shower en ze valt daardoor een beetje uit elkaar. Dit waren 6 lammetjes en we houden ze toch allemaal eerst aan. Junia gaat even niet meer mee, maar de andere 5 neem ik gewoon nog een keer mee naar Blijham.

Bij de jongere geiten hadden we Isa v.d. Kuzemer bij ons en die staat er nu schitterend op en die kreeg ook de opmerking van super beste geit met mooie lange lijnen en hele mooi aangesloten in alle onderdelen. Ze stond in een beste rubriek op de 1A plaats.

Dan hadden we nog twee veteranen bij ons en die stonden samen in een beste rubriek van vijf veteranen. Mijn moeder zei al, dan vraag je toch iemand anders voor Geesje? Ik moest dus met Linda 11 v.d. Kuzemer en ik vroeg EJ om met Geesje te lopen. Ik had thuis met toiletteren al even met Geesje gelopen en merkte al dat er relatief weer meer temperament in zat en zei al tegen EJ. Je mag lopen zoals je wilt, ze doet het de eerste rondjes wel, dan wordt het meestal minder, maar dat is een voordeel met snel keuren. Ik kwam met Linda 11 op de derde plaats en liet ook al twee super beste veteranen achter mij. Linda 11 begint nu per keuring korter te stappen en haar keuringscarrière is hiermee nu dan toch beëindigd. Haar kracht zit in haar super fraaie aansluitingen vooral de lange hals die zo mooi hoog op het lichaam geplaatst staat en die zo naadloos overloopt en zelfs met haar 7 jaar zie je haar schouderpartij niet liggen, zo mooi ingesloten is en toch zo mooi fijntjes. Op de tweede plaats stond Janis 239 v.d. Kikkert die ook in bloedvorm was en die echt een prachtig type heeft. Echter op de eerste plaats was Evert Jan ons toch te slim af en hij had Geesje perfect voorgebracht en daar stond hij te lachen en ik nog meer (nogmaals bedankt EJ!). Ja, wat moet ik van Geesje zeggen? Mooi kopnummer stond er bij de rubriek vermeld. Ze vermelden ook dat het een zeer best dier voor een veteraan is en nog veel uitstraling heeft en kracht. Hiermee heeft Geesje vanaf jeugdgeit tot veteraan nog ieder jaar kampioenschappen behaald. Zelfs in het unieke jaar dat een 3-jarige geit ook een jongere geit bleef, pakte ze ook nog haar kampioenstitels! Ik heb helaas in de fokkerij nog niet het geluk met haar gehad, maar zo lang ze zo vitaal blijft, krijgt ze zeker de kans haar genen in mijn Carpe Diem stalletje voort te zetten en kijk eens… een plaatje toch?

GeesjeVries

Geesje van Carpe Diem

Leave a Reply

  

  

  

Archief