Verhaal van de erepremies en Genera te koop

Mijn verhaal over de erkenning van de oudere dieren heeft wel weer wat discussie losgemaakt en ik heb al verschillende positieve mailtjes ontvangen. Echter voor een perfecte doorvoering van een systeem, moeten we van te voren goed bedenken hoe en wat we willen. Tot dusver is de erepremie toekenning nog verweg de mooiste en heeft ook verweg de meeste stemmen. Alleen hoe geef je de goede beloning? Een oorkonde met foto? Maar dan zit je weer met het probleem dat tijdens de keuring de inzenders te ongeduldig zijn en na afloop van de keuring dat je vermoedelijk van best veel dieren een foto moet maken en dus is de onrust er ook weer te veel. Tevens zou ik het graag terug zien op de afstamming (net zoals nu de Keur en Ster certificaten).
Nog genoeg om over na te denken en ik sta verder open voor discussies.
Degene die echt tegen heeft gestemd, heeft niets van zich laten horen, dus die discussie kunnen we niet aangaan (er kan nog altijd gewoon gestemd worden en ik zie nog dagelijks stemmen er bij komen, dus ik wacht even af met de echte conclusies totdat er niet meer gestemd wordt).

Dan heb ik deze week met mijn moeder besloten om toch maar wat ruimte te creëren in onze stal. We hebben namelijk maar 7 hokjes in het geitenhok en 1 grote reserve hok er naast. In het geitenhok zitten nu 8 dieren (eentje te veel dus) en in het reserve hok zitten Lissa 50 met haar dochters Isa 2 en Isa 3.
Genera van Carpe Diem bieden we bij deze te koop aan en op de pagina Te Koop heb ik meer info over haar staan. Hoop dat ze een goed plekje kan krijgen en ze zal geen keuringstopper worden, maar ze zal zeker uitgroeien tot een goede geit en ze heeft misschien een iets te chauvinistische bloedvoering, maar wel heel leuk. Aangezien ze nu nog bij haar moeder in het hok zit en die al op 4 januari 2013 moet lammeren, wordt het ook wel tijd dat ze haar eigen hokje krijgt…

 

4 gedachten over “Verhaal van de erepremies en Genera te koop”

 1. Hilko,

  Wellicht is het ook een idee – vergelijkbaar bij de rashonden – om een titel in het leven te roepen (bijvoorbeeld Algemeen kampioen o.i.d.) waarvan de dwerggeit pas aan de voorwaarden kan voldoen na een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 3 jaar) door het behalen van de laatste benodigde kwalificatie, zoals een 1e premie of kampioenschap. Dergelijke dwerggeiten hebben dan ook daadwerkelijk getoond dat ze ook bij het ouder worden aan de standaard voldoen. Een dergelijke titel heeft dan ook echt waarde.

  Groeten,
  Jan Dekker & John Roskam

  1. Hallo Jan & John,

   Ja, zoiets ‘zoek’ ik eigenlijk ook. Kampioen worden is misschien even te veel gevraagd, maar wat zou je kunnen bedenken in onze praktijk?

   Gr. Hilko

 2. Hallo Hilko,
  Ik heb nog wel een ander idee hoe je meer oudere geiten op de show kunt krijgen.
  Je moet al eens beginnen met de lammeren en de jeugd alleen nog lammeren en
  jeugd premies toe te kennen.
  Dan vanaf de jongere geiten beginnen met premies toe te kennen, in de vorm van eerste maar ook gerust een tweede premie durven te geven.
  Er is geen enkele fokkerij waar zomaar alle dieren zo hoog beloond worden.
  Als je een discussie met iemand aangaat over het premiestelsel, en zegt dat
  wanneer er een breuklijn in een bepaalde rubriek zit er dan eerste en tweede
  premies zouden moeten worden gegeven, is bijna iedereen daar op tegen.
  Men is dan bang dat de leden die met een tweede premie huiswaarts keren
  niet meer op een show zullen verschijnen,ik denk dat dit nog wel mee zal vallen.
  Een eerste premie moet in mijn ogen verdiend worden en niet zomaar gegeven
  worden, dan krijgt een eerste premie geit ook weer meer waarde.
  Om terug te komen op het punt oudere geiten naar de show te halen.
  Laten we een systeem bedenken dat dieren (vanaf jongere geit t/m veteraan)
  punten kunnen behalen voor het keur en preferent schap en dan denk ik niet
  alleen aan de nationale keuringen, maar bijvoorbeeld ook aan een van onze
  grote open shows, doch echter niet zo dat men in een of twee jaar alle punten bij elkaar kan sprokkelen.
  Voordeel is dat men wat uitgegroeide dieren beter op hun bouw en type kan
  beoordelen (dit staat in iedere fokkerij op de eerste plaats)en na gelang
  de bijbehorende premie kan toe kennen.
  Ik heb zelf het idee dat er met dit plan hier en daar wat meer uitgewerkt
  zeker meer oudere geiten op de shows zullen verschijnen.
  En we moeten zelf ook eens niet altijd denken van ze zal toch wel geen 1a
  lopen dus neem ik ze maar niet meer mee naar de show (geniet ervan).

  Vriendelijke Groeten Jos Buiting.

  1. Hallo Jos,

   Super bedankt voor je hele verhaal.

   Een keur of preferentschap over meerdere jaren vind ik ook een goed idee, echter dat lijkt dan al veel op ons huidige predikatenstelsel.
   Leek mij juist leuk dat je gewoon met je volwassen geit op een belangrijke keuring iets meer kunt ‘behalen’ dan alleen een kampioenschap, want die is maar voor een enkeling weggelegd.

   Vandaar is het idee van een strengere premiestelsel misschien wel weer een goede om die enorm aan te scherpen. Is wel een hele moeilijke hoor en ik zie zelfs al in andere fokkerijen dat daar ook al heel veel eerste premies gegeven worden (bij de grote geiten en bij de Hackney paarden). Komt denk ik ook doordat de club fokkers al kleiner wordt en de keuringsgangers echt zelf ook wel weten wat ze mee nemen. ‘Vroeger’ met veel meer verscheidenheid aan inzenders en een relatief jonge fokkerij, waren de verschillen ook veel groter. De knop moet gewoon dan bij iedereen weer om. Net zoals 10 jaar geleden er veel tegenstanders waren van het feit dat de geitjes weer kleiner gefokt moesten worden. De meest rare argumenten hoorde je toen. Nu zitten we op een mooi gemiddelde weer en lijken de geitjes nog echt niet klein en is er bijna een competitiestrijd tussen bepaalde fokkers om de kleinste geit. Ook die knop is gelukkig weer om en misschien kunnen er nog meer knoppen om

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven