Ja, de herinnering van de “goede oude tijd” komt bij mij weer boven. Dit door zelf inzender te zijn met 13 dieren en een Openshow in Noord-Nederland met 218 dieren. Het meeste werk is gebeurd en dat is het toiletteren en lopen leren. Denk dan aan vroeger dat mijn vader alles met de schaar moest bijwerken, want een tondeuse hadden we in die tijd niet. Trouwens onze eerste keuring in 1976 hadden we de staartjes van de geiten bijgeknipt, dat mocht toen nog totaal niet. Jaren later op onze wintershow van Noord-Nederland, kwamen de eerste echte getoiletteerde dieren (uit het Oosten van het Land). Dit waren zwarten, maar ze leken meer grijs met zwart en werden al gekscherend poedels genoemd. Duurde niet lang of het was wel toegestaan, echter wel nog altijd met de opmerking ze niet korthariger te doen lijken (even uit mijn hoofd, dus scheren is nog altijd niet toegestaan).
Tegenwoordig ben ik soms veel te pietluttig met toiletteren, zie ik bij de klauwen of de bijklauwen (of beide klauwen) nog paar haartjes zitten, dan pak ik die poot weer en scheer dat er ook nog weg. Wat een gekheid toch? Zelf als keurmeester heb ik nog nooit bij de beoordeling van een diertje gelet op het feit dat alle haartjes bij de klauwtjes wel netjes bijgewerkt waren en heb ook nog nooit een keurmeester horen zeggen van; jammer van die 3 haartjes nog bij het klauwtje, anders had u een plaatsje naar voren gemogen! 🙂
Het goede gevoel van vroeger krijg ik zeker door het aantal dieren en dat van de 218 dieren zelfs 93 dieren door niet Noord-Nederlanders zijn ingeschreven. Dan ga ik even terug in de tijd en komt onze super geslaagde jubileumshow van 1996 boven. Dat jaar bestond Noord-Nederland 25 jaar en hielden we op 5 oktober in Eelde onze jubileum openshow. Heb het uitbundig verslag in De Dwerggeit er even bijgepakt, gemaakt door Michel Heijnen en zie dat we daar 208 dieren hadden. Hier kwamen de inzenders echt uit alle hoeken van Nederland en zelfs uit verenigingen die al lang niet meer bestaan, zoals Rivierenland, Oost-Brabant en Limburg, maar natuurlijk ook Oost-Nederland, Zuid-West-Nederland en Noord-Holland. Wat een evenement was dat. De dag begon gewoon om 10.00 uur s morgens en de keurmeesters waren Hans van Leur en Adriaan Groeneveld. Adriaan is nu zaterdag ook weer van de partij, daar zit zeker de ervaring.
Het was niet alleen een keuring. We hadden tafels vol staan met alles wat maar met geiten te maken had, een grote tombola, demonstratie van bokkenwagens en waarin de winnaars van de verklede kindershow een ereronde in de ring mochten maken, we hadden een super veteranen rubriek waarin de veteranen ouder dan 10 jaar welkom waren en zelfs die rubriek kwam vol en er liepen geiten van 14 jaar nog vrolijk rond, we hadden een eliteveiling en zelfs ook nog groepen! Voor aanvang van de keuring deden we met iedereen een kop koffie/thee en iedereen werd een lunch aangeboden bestaande uit soep en een koud buffet. Door dit alles werd het een heel vol dagprogramma en werden om half zes de dagkampioenen bekend gemaakt en volgens mij vond niemand dat erg dat die dag lang duurde. Hoorde wel achteraf dat bepaalde personen dus heel laat thuis waren, maar ook die hadden het er graag voor over.
Nu hebben we alleen maar een keuring, zonder poespas en zonder groepen en beginnen we al om half tien. Moet toch gemakkelijk te doen zijn in één ring? Vooral als u ook de andere keurmeester weet en dat is Marinus Bosman.
Hieronder paar sfeerfoto’s van onze jubileumshow van 1996, laten we er weer een gezellige show van maken. Sorry voor de kwaliteit, heb ze gescand vanuit het maandblad.
Tevens nog een routebeschrijving van de manege, want het adres is wel De Eswal 2, maar met het navigatiesysteem komt u dan helaas op het kerkhof. U kunt veel beter Noordenveldweg 1 te Vries ingeven. Daar ziet u dan een klein weggetje en als u die inrijdt dan ziet u de manege 100 meter verderop al.
Let op, we beginnen om half tien en hebben een strak schema, die voorziet in vlot, maar niet gejaagd. Op het moment dat de rubriek besproken wordt, dan verwachten we de volgende rubriek al in de ring. Zo wordt er geen tijd verloren met wachten (want daar verlies je altijd de meeste tijd).