Nieuwe Pekela en Bokkendag

Al weer twee keuringen gehad.
Ten eerste de gezellige keuring te Nieuwe Pekela, we hadden zes dieren bij ons en die deden allemaal weer goed mee in de voorste gelederen en dat is tegenwoordig heel wat. Alles zit zo dicht bij elkaar qua kwaliteit en nu ook qua conditie en alles, dan geven kleine verschillen weer een andere uitslag, maar dat is ook de charme van een jureersport toch? Ik bedoel dan niet eens de keurmeesters die het verschil maken, maar het hele gebeuren van het dier moet het net even doen en alles en op dat moment met de concurrentie in de rubriek kan uiteindelijk veel doen met je plaatsing.

Mijn Lissa komt nu echt op gang en van nature heeft ze wel de mooie ribwelving en nu ze weer goed gedijt komt ook haar mooie ‘peervorm’ weer tot uiting. Vooral met het onbeperkt hooi wat ik geef en onbeperkt doe ik altijd wel bij mijn geiten, maar bij haar is het wel echt onbeperkt, met iedere keer met voeren echt vers mooi goed kwaliteitshooi er in (zelfs de laatste weken met rondje nacht dan nog even verversen en ze eet ook veel van boven uit de ruif met veel knoeien en dan zoekt ze het lekkerste zelf op, geeft nu even niet, straks word ik wel weer wat zuiniger en mag ze het ‘netjes’ opeten. Haar hok hoef ik dus ook niet bij te strooien, dat is echt een hok vol met hooi).

Tevens showde ze nu ook weer mooier (ook een oude geit moet je blijkbaar thuis toch even een keer weer aan de band hebben) en in haar rubriek stonden al zes hele beste dieren en het commentaar van de beste rubriek van de dag kwam er al met toch nog een duidelijk kopnummer. Rondom correct en uitstraling en beste benen. Zo knalde ze door de rubriek en pakte ze het kampioenschap en zelfs het dagkampioenschap! Super blij hier mee. In eerste instantie vond ik mijn eigen gemaakte foto het mooist, maar ik moet toch toegeven dat EJ zijn foto toch beter is. Ik zet hier maar drie leuke foto’s van haar neer.


Op iedere foto laat ze weer een ander onderdeel beter uitkomen. Zo vind ik op de ene haar hals zo mooi en de andere haar prachtige belijning en de laatste hoe mooi vierkant ze kan staan (zelfs een dier die wel vierkant is, kan verkeerd staan, maar een dier die de benen er niet goed onder heeft met achterstandigheid of wat dan ook, die krijgt de benen er nooit mooi vierkant onder). Nou ja, ook ik vind haar geweldig (gezond chauvinisme?), maar perfect is ze niet hoor! Alleen dat ga ik lekker niet vertellen wat evt. wat mooier mag zijn. Heeft wel de doorslag gegeven in mijn bokkenkeus en vooral ook dat ik niet allemaal zwart wil. Ze is nu gedekt door Sloekert v.d. Kikkert en dat is een roodbruin bokje uit BZN 100 v.d. Marpôlle x Janis 413 v.d. Kikkert. Janis 413 was de enige veteraan op de keuring en had helaas haar beste conditie al weer gehad, maar als ze even mooi showt (wat ze gemakkelijk kan), dan laat ze dat enorm prachtige type zien en vooral voor een veteraan echt prachtige verhoudingen en een super sierlijke voorhand. Haar moederlijn voert vrij snel op de zwarte Janis 339 (Storm) en daar de moeder van Janis 239. Zo ben ik bezig met type, kleur en iets ander bloed. Je moet toch wat in deze tijd. Sloekert zelf kon ik niet op tijd keuringsklaar krijgen, moet nog meer vlees en daardoor nog meer kracht hebben om een ‘vuist’ te kunnen maken op de keuring.

Sloekert hadden we (eigenaar is Jacob, maar staat bij mij al een tijdje op stal) wel opgegeven voor de bokkendag, maar toen ik ook zag dat hij bij Chávez v.d. Veenhorst in de rubriek moest optreden was het wel duidelijk. Totaal andere bokken en Chávez zit in het hok naast Sloekert en dan is Chávez qua bok/kilo’s een keer zoveel bok als Sloekert en dat terwijl Sloekert drie dagen ouder is. Dus mijn best maar gedaan met Chávez en dat is wel gelukt. Chávez werd uitgeroepen tot dagkampioen bij de boklammeren en wat ik begreep steeds bij het commentaar dat de keurmeesters het niet moeilijk vonden en vooral zijn type, bouw en vooral de beste benen gaf de doorslag. Prachtig om zo’n bok in het hok te hebben en super deze samenwerking weer met Klaas v.d. Ploeg die de eigenaar gewoon is en blijft.

Chávez v.d. Veenhorst Dagkampioen
Chávez v.d. Veenhorst Dagkampioen

Echter… ook Chávez is niet perfect en nu zit het hem niet meteen in de kwaliteit die hij laat zien, ik heb hem in het hok voornamelijk om er een nakomelingen van te krijgen… dat is nog een heel gedoe. Ten eerste dekt hij maar om de ‘paar’ uur (dus niet zo als de meeste jonge bokjes, die om de 10 minuten al weer kunnen), maar dan het ergste, als hij dekt, dan springt ie omhoog en let ie niet goed op en doet zijn ‘kunstje’ raak of niet raak. Zijn raakkans ging zaterdag en zondag even beter, maar nu al weer twee dagen bezig met een lammetje (Linda 53) en daar heeft hij zeker nu al 5 pogingen bij gedaan en eentje is ‘misschien’ goed. De rest heeft hij lekker de wijde wereld ‘ingeschoten’ en daar komen geen nakomelingen van, hier even foto’s voor het bewijs. Ik laat hem nu ook maar in het hok dekken, het vliegt je bijna letterlijk om de oren, maar mijn broek heeft hij zeker al wel geraakt (dus gelieve geen dekkingen aan de deur, kans van slagen is nu toch nog te laag). 🙂

Dekkerij Chavez
Dekkerij Chavez
kostbare_spul
Het kostbare spul

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven