Recente reacties

Leusden en kinderziektes

Afgelopen zaterdag naar de gezellige openshow te Leusden geweest. Het was voor de verandering weer een warme keuringsdag, voor mijn gevoel is iedere keuring de laatste jaren warm en dat komt niet door de gemoederen die verhit worden. De gemoedelijkheid was zeker zeer goed te noemen en inzenders en publiek uit heel het land en aan het eind van de dag gingen de prijzen ook nog door heel het land. Vooral de Familie van Eck wil ik wel speciaal noemen. We kennen Jaap en Lydia al jaren als vaste medewerkers op veel shows. Jaap dan als ringmeester en Lydia achter de tafel of beiden gewoon genietend van de hobby en de geiten langs de ring. Maar ze hebben nu samen met zoon Niels de smaak te pakken om ook met de dieren (weer) mee te doen met de keuringen. Vorig jaar hebben ze al laten zien dat ze goede dieren hebben en nu bewijzen ze dat nog eens door vooral met een stel super beste lammetjes op de keuring te komen en vooral het kampioenschap geitlammeren was meer dan terecht. Daar geniet ik echt van dat de kwaliteit in de breedte goed zit en dat zo’n sympathieke familie goed meedoet en dat vooral een jeugdig iemand als Niels dan zo enthousiast met de dieren omgaat en voorbrengt. Ook het dagkampioenschap bij de bokken was voor hun en het is wel een aankoop, maar het is de verdienste van de eigenaar om het dier er in goede conditie voor te zetten. Ik heb Gravin v.h. Rheewold op mijn site al paar keer laten zien als voorbeeld voor het prachtig lammetjes type. Ze bewijst dus ook goed te fokken in de mannelijke lijn. Want de dagkampioen jeugdbok Adel en de kampioen boklam Baron zijn allebei zonen van haar. Nu moet ik toch even kwijt aan Marinus dat ik mijn dieren niet mocht nummeren en maar creatief met namen moest omgaan. Ja, jij bent lekker creatief met je bokkennamen Marinus, want deze namen heb ik echt niet eerder langs zien komen, misschien toch maar een nummertje er achter dan? ­čÖé

Nu mijn eigen dieren. Zoals ik al in mijn titel heb gezet… kinderziektes. Mijn lammetjes hebben door verschillende omstandigheden even de kinderziektes te pakken. Al mijn volwassen geiten zijn super fit. Maar de lammetjes snotterig/verkouden. Door de warmte? Het hok welke te goed ge├»soleerd is en de velux dakramen geven veel licht, maar ook een broeikas met de zon en door de warme nachten bleef het te warm in mijn hok. Daarbij een week eerder een keuring en paar nieuwe bokken in het hok. Alles bij elkaar opgeteld moeten de lammetjes er even doorheen. Typisch de kinderziektes en ze zullen er sterker van worden toch?

Hierdoor had ik nu maar drie geiten in de keuringsring. Als eerste Maram die een nette 1B liep en die overbouwd is en vooral met het warme weer net te loom loopt en het dan nog meer opvalt. De plaatsing was ik dik tevreden mee, maar dan heb je wel een momentje dat je denkt. Moet ze dit jaar zo nog vaker mee? Want dit gaat haar constant de kop kosten. Aan het einde van de dag werd de 1A kampioen en mocht ik weer binnenkomen en werd ze zelfs ‘derde’. Dan lijkt de plaatsing ineens heel anders en ik heb dit jaar eigenlijk totaal niet met haar geoefend, laat me dat de volgende keuring eens proberen…

Dan Junica die in een klein maar best rubriekje van drie aanwezige dieren stond en ze mocht op kop. Moest nog even stuivertje wisselen, want op kop had ze ineens geen zin meer om de staart te drukken. Maar de andere ook niet en dus mocht ik weer terug op kop. In de kampioensrubriek showde ze weer super en de hals en de staart er super mooi en correct op. Echter hoe fanatieker ze showt, hoe korter haar stap wordt… maar een 1A is meer dan best genoeg.

Dan de ‘oude’ Liana. Ook die stond in een beste rubriek van vijf dieren zelfs. Ze begint nu toch te vervetten doordat ze al maanden niet meer gezoogd wordt en dat maakt haar stugger. 1C is mooi in het midden en het commentaar was lovend.

Zeker goed gelopen en nu is het straks in Vries de leuke uitdaging om met Julene en Salome van Carpe Diem te kijken hoe die in het grote geweld mee kunnen doen.

De selectie van de dieren voor dit jaar is al gemaakt en degene die dit leest heeft ook al lang bij Bertus gelezen dat Jaklien ook verhuisd is. Voor dit jaar houd ik nu 7 Carpe Diem dieren aan en mijn moeder 4 Linda’s. Zo hebben we samen mooi 11 dieren en is er 1 hokje ‘vrij’. Dit is dan voor de dekbok, of voor het uitmesten of in het voorjaar meteen het beloftebokje zelf kunnen opfokken. In ieder geval een beter gevoel (vind ik) dan weer met 12 hokken gevuld de winter ingaan. Het mooiste is nu dat mijn moeder de Linda’s heeft die allemaal afstammen van Moziek van Starkenborgh waarmee het succes in 1982 begonnen is. En mijn geiten stammen allemaal af van Sandra van Carpe Diem, mijn eerste Carpe Diem geit uit 1990 en een dochter van Raimond 2 v.d. Veenstreek. In al die jaren dat ik geiten heb is dit zelfs de eerste keer dat ik al de geiten maar uit 1 lijn heb en dat heb ik altijd zo mooi gevonden bij andere fokkers en dat wil ik nu ook eens proberen. Door de jaren heen heb ik al verschillende andere lijnen in mijn stal gehad. Zo heb ik met Erlijne van de Roomberg goed gefokt en was haar achterkleindochter Geesje van Carpe Diem. Maar ook Elleska van de Roomberg deed het bij mij goed en ik houd een zwak voor de Roombergdieren. Maar ook Janis 33 v.d. Kikkert heeft bij mij toen Jolanda van Carpe Diem en Mona Lissa van Carpe Diem voortgebracht (Mona Lissa is de moeder van Hein van Carpe Diem, welke weer de vader is van Linda 11). En ook Lissa 50 of the White Cottage heeft bij ons mooie nakomelingen gebracht. Maar nu naar jaren weer eens met de lijnen doorgaan waar onze stallen (De Kuzemer en Carpe Diem) ook echt mee begonnen zijn en dat is misschien vals sentiment, maar het voelt wel heel leuk om zo de fokkerij door te zetten.

3 reacties aanLeusden en kinderziektes

 • Marinus

  Hallo Hilko je brengt mij wel op een idee zal even kijken wat ik er volgend jaar mee kan doen groeten Marinus

 • Marinus

  Hallo Hilko dit is een mooi stukje wat namen betreft in de vorige eeuw zijn ze al eens gebruikt en het is net als vroeger de kinderen of achter kleinkinderen worden naar het voorgeslacht vernoemd groeten en succes Marinus

  • Hilko

   Hallo Marinus,

   Bedankt.
   Qua namen is natuurlijk een grapje, maar ze komen zo bekend voor als echte Rheewold namen en dat is ook weer leuk.
   Ik zie de Parel’s en Correctjes dan binnenkort ook wel weer langskomen ­čÖé

   Gr. Hilko

Geef een reactie

  

  

  

Categorieën

Archieven

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.