Recente reacties

Lammerij 2022

Helaas weinig updates dit jaar vanaf mijn kant, tijd vliegt voorbij en vooral als je met je werk al minimaal 10 uur per dag volledig aan het scherm gekluisterd bent en de rest van het sociale leven ook ineens weer vol op gang komt.

Zal in vogelvlucht de ‘geboortes’ opsommen.

De Kuzemer

Linda 24
Met haar 9 jaar nog super vitaal en bracht tijdens het OKT schaatsen op zaterdag 8 januari tussendoor even vlot 3 geitjes (terwijl ik met buurman een biertje binnen dronk en af en toe op de camera keek en ze gewoon 1 voor 1 geboren zag worden). Een mooie zwartbonte en twee bruine geitjes is het resultaat.

Linda 46
Ook die lammetjes zag ik geboren worden vanaf de camera, ik zat in sessies van het werk en keek af en toe op de camera en dat ging allemaal ook super snel. Een bruinbont geitje en een bruin geitje met paar witte vlekjes. Helaas met alle overvloed van de geitlammetje bij de andere Linda’s mochten deze vertrekken, maar daar maakten we anderen wel weer super blij. Linda 46 met haar twee lammetjes verkocht aan een enorm liefdevol gezin, hier niet ver uit de buurt en kijk eens hoe blij deze kinderen er mee zijn. Deze worden overstelpt door knuffels en aaien, zo is het niet moeilijk afscheid te nemen van paar geiten.

graansma

Jonathan en David met de lammetjes van Linda 46

Linda 45
’s Avonds met voeren zag ik al dat ze wilde lammeren, maar ’s nachts om 2 uur nog geen echte weeën, toch maar op bed gegaan, paar uur later werd ik wakker en snel op de camera kijken, ja hoor stonden al twee lammetjes bij haar en toch er heen en bleken ook weer geitjes te zijn, een bruine en bruine met een maanvlek oor.

maanvlekoor

Maanvlek oor

Linda 44
Ook deze had net zoals haar zusje besloten om in de nacht te lammeren. Linda 44 was zo zwaar dat ik zelfs dacht dat er drie in zaten en ik was nu maar op de bank even gaan slapen. Weet de tijden niet meer, maar ik was net op tijd voor de eerste en dat was een dikke zwarte bok die ik beetje geholpen heb met de pootjes even door te trekken, zodat alles net wat gemakkelijker gaat. Toen dacht ik al, zo zitten er geen drie in. Een dik uur later kwam de tweede bok en ietsje minder zwaar, maar zeker nog een forse knaap en dat is een zwartbonte bok. Hierbij even een indruk van de kleur van de zwartbonte Matador 82.

Mat82

Matador 82 v.d. Kuzemer

Carpe Diem

Melissa
Melissa begon op 8 februari voor Carpe Diem met het feestje en ik dacht eerst veel te vroeg, maar ze was dus drachtig van de eerste dekking en later nog een keer gedekt en ik vond die dekking toen al twijfelachtig, maar wel die laatste datum opgeschreven. Enfin, helaas klopte het gevoel wel toen ze begon te lammeren dat het niet goed was. Eerste lam was een dode ‘bulldog’lam (hele dikke kop, korte neus, korte poten en waterbuik, in meer of mindere mate). En later nog een levend bruin bokje. Inmiddels is dit spannetje al vertrokken.

Lissa
Melissa bleef met de nageboorte staan en de dag er op de veearts gebeld en die kwam begin van de middag en op dat moment was Lissa ook al aan het lammeren. Dit was zeker 13 dagen te vroeg en het leefde nog wel, maar de twee bokjes waren niet echt levensvatbaar. Toen de eerste er net was, was de veearts er ook en er zat allemaal wit spul om de lammetjes heen. Dit waren dus witte bloedlichamen (etter!) en dat wijst op een ontsteking. Vermoedelijk een ontsteking in de baarmoedermond welke naar binnen is geslagen en dat was ook de oorzaak van te vroeg uitdrijven van de lammetjes. Helaas dus dit jaar geen lammetjes bij Lissa en een plannetje nu is om haar al vroeg in het seizoen te laten dekken (door de zwartbonte Matador 82?).

Julene
In de eerste maanden van haar dracht was ik redelijk overtuigd dat ze drachtig was. In december had ik al door dat ze niet drachtig was, ze werd lelijk qua haar (stug) en de vormen werden eerder minder. Dit klopte allemaal, op 15 februari kwam er helemaal niets, dus niet drachtig, maar begin maart begon ze ineens te slijmen en smerig van achteren. Ze was paar dagen onrustig (aan het ‘lammeren’) en veel nattigheid en wat smerigheid in een hoek, maar verder niets van vruchtje kunnen ontdekken. Na paar dagen was ze weer de oude, maar helaas. Na drie jaar geen lammetjes meer gebracht te hebben is ze met kleindochter Melissa ook maar vertrokken.
Dit was wel een teleurstelling, van deze drie geiten dus helemaal NIETS, maar ja, ik hoor ook andere fokkers met eigenlijk alleen maar bokken…

Saline
Saline stond vorig jaar al op de lijst om dit jaar bij een goede fokronde dan de stal te verlaten, maar dat moet dus nog maar niet en ze doet wel precies alles volgens het boekje. Ze moest tegelijk met Linda 44 lammeren en ik had zeker veel geld er op durven te verwedden dat Linda 44 het eerst zou lammeren en ook de avond er voor. Dus die hield ik beter in de gaten, maar de volgende ochtend was Saline al gelammerd en Linda 44 pas de nacht er op. Resultaat een mooi best zwart geitlam met klein kolletje (Sissi) en een bruine bok (Duke John, iets sjiekere versie van Hertog Jan). Blij met dit spannetje.

Showgirl
Als laatste mocht Showgirl en ik had al verwacht dat er maar eentje in zat en dat was ook zo. Helaas had ze toch te goed voor haar jong gezorgd en was het een hele dikke eenling die net wat gedraaid voor de bekken zat. Toch maar de veearts gebeld, ik kreeg er geen beweging in. Een vrouwelijke veearts er bij en na tien minuten goed bezig (lammetje kwart slag draaien en de geit op de andere kant gelegd) kreeg ze het dikke lam er uit. Dan reken je op een bok en hoop je dat het nog leeft. Blij dat het dan een levend leuk zwart(contra)stippel geitje blijkt te zijn. Na het lammeren zette ik de geit overeind, maar die zakte net zo hard weer in elkaar… ojee… wat pijnstillers er in en gelukkig paar uur later op wilskracht kon ze weer zwalkend op de benen staan en na paar dagen kon je het nog beetje zien in de benen, maar nu is ze gelukkig weer helemaal op krachten. Het lammetje heet Charmeuse en die naam is wel toepasselijk, buiten is ze de echte charmeur en is ze al de favoriet bij de buren en voorbijgangers die spontaan van de fiets afstappen om even rustig naar de geitjes te kijken. Als ze haar dan in de gaten hebben en hoe onschuldig ze rondhuppelt met het ‘zwart voor en van achteren zo mooi wit/zwart’ (zo hoor ik de personen haar dan omschrijven), dan valt zij het meeste op 🙂

Charmeusegeboren

Charmeuse van Carpe Diem

Geef een reactie

  

  

  

Categorieën

Archieven

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.