Laatste keuring en fokseizoen

Eindelijk even weer tijd (en zin) om de site bij te werken met een verhaaltje. Laatste verhaal was na de bokkendag en toen had ik nog gewoon verwacht om naar de geitennationale te gaan, echter corona strooide roet in het eten. Geen idee hoe onze dieren het daar gedaan zouden hebben, blijft altijd gissen en we zullen het nu nooit weten. Maar jammer vond ik het zeker, want heb nu al paar nationales achter elkaar goed gelopen en de kwaliteit zit nog steeds in de dieren, dus niets is tegenwoordig onmogelijk. En ik had ook super graag alle andere dieren daar gezien. Maar gelukkig heb ik geen naweeën van corona en zo heb ik ook geen anderen besmet en zijn de geiten ook nog allemaal gezond, dat is het belangrijkste. Een nationale titel is ontzettend leuk, maar als je het gaat relativeren wat wordt je er beter/minder van? Het gaat om het genieten van/met de dieren en de hobby en dat kan soms veel beter zonder titels en vooral als je hoopt of rekent op een titel en die niet krijgt, dan is het zelfs een teleurstelling in plaats van een leuke ontspannende dag…

De nationale ging dus niet door voor onze stal, dan maar ALLE geiten die deze winter mogen blijven ingeschreven voor onze laatste keuring, de openshow in Zuidlaren. Dat waren er 9 en dat is ook meer dan genoeg. Die 9 dieren behaalden; 5 x 1A, 1 x 1B en 3 x 1C en daarbij nog een kampioenschap en een reserve kampioenschap. Dan zit de gemiddelde kwaliteit in onze stal nog wel goed dacht ik zo. Leuk detail is dat Lissa de vorige keer nog dagkampioen liep en nu met een 1C naar huis ging. Het klopt, ze is net te zwaar geworden en vooral omdat het een ‘gepast’ geitje is, gaat ze snel over het kantelpunt heen van nog heel fraai, naar ineens een zwaardere opdruk en daardoor minder sierlijk.

Het commentaar en de uitleg was de hele dag perfect van de heren keurmeesters Adriaan Groeneveld en Dimitri Meiresonne, goed gelet op type en bouw en ook de benen kregen de goede aandacht. Ook bij de kampioenskeuringen kwam er nog een korte uitleg wat heel plezierig overkwam. Beide keurmeesters de complimenten, maar vooral hoe Adriaan nog even die extra uitleg in alle rust kan doen, dan staat daar nog wel de leermeester en het voorbeeld hoe een goed commentaar moet zijn, niet te kort, maar zeker ook niet te lang (nou ja, mijn mening dan en ik hoorde veel meer complimenten die dag, dus het was mij niet alleen opgevallen).

Nog even snel paar dieren bespreken, de lammetjes hadden ook wisselende rubrieken en onze lammetjes zijn dit jaar niet zo goed als die van vorig jaar, maar kunnen dus mooi meedoen en ik denk dat het beste lammetje van deze lichting de zwartbonte Linda 48 v.d. Kuzemer is, maar die stond in een heel zwaar rubriekje van vier dieren, waar zelfs de achterste een hele beste van is en de eerste liep ’s middags ook kampioen. Linda 48 is net wat te royaal voor lammetje (echte Linda) en daardoor nu minder uitstraling, maar aan alle kanten super correct. Zij liep daardoor terecht een 1C en op papier lijkt het dan minder dan paar andere lammetjes, maar ze is vermoedelijk de beste en zo zie je dat een keuringsresultaat op zich niets zegt als je niet de conditie van het dier weet en de concurrentie.

Linda 45 v.d. Kuzemer, kampioen jeugdgeiten

Jeugdgeiten hadden we drie bij ons en dit was ook de trigger dat ik alle dieren mee had genomen. Want Showgirl moest het steeds afleggen tegen de zusjes Linda 44 en Linda 45, maar ik vond haar nu alleen maar weer mooier worden en ze kan heel soepel en gemakkelijk showen. Ik dacht, die moet ook weer mee en vandaar ook alle lammetjes meegenomen. Linda 44, Linda 45 en Showgirl waren verdeeld over de drie rubrieken jeugdgeiten en helaas waren er ook niet meer rubrieken, maar wat een prestatie, want ze liepen alle drie een 1A! Vooral de roodbruine Linda 45 stond er nog prachtig voor en nu ontdekt dat ze in ‘de ruimte’ moet showen. Dat betekent voor haar, ze mag niet meteen een geit voor haar zien en helemaal geen geit achter haar voelen. Dan showt ze echt prachtig en dan heeft ze ook geen spanning op de rug en stapt ze het beste. In de rubriek kwam ze op kop en nam ik meteen wat afstand en voelde ze de adem van de geit achter haar niet en bleef ze heel mooi constant doorshowen. Ook tijdens de kampioenskeuring kwam ze weer mooi voorop en dat is voor haar het beste en werd ze kampioen en tot grote vreugde werd mijn Showgirl van Carpe Diem er bij gepakt als reserve kampioen (bedankt Marco). Later voor het dagkampioenschap moest ze echt tussen de andere toppers inlopen en dan merk ik meteen dat ze niet wil, dan komt er wat spanning op en ze gaat dan ook meteen wat korter stappen en toen werd heel terecht Henk Roelfsema met zijn super krachtige fraai belijnde Tamela v.’t Hoornke de dagkampioen.

Showgirl van Carpe Diem, reserve kampioen jeugdgeiten

Lissa had ik al benoemd met haar 1C, maar kan nu ook zeggen waarom ik voor Sloekert gekozen heb, ondanks dat ze aan de ene kant een hele fraaie voorhand heeft met de hals er prachtig op, kan de voorhand toch nog sierlijker, vooral in de kop (wat Adriaan goed opmerkte, ze heeft een korter kopje qua lengte, waardoor alles wat compacter en breder lijkt) en haar schouders zijn goed, maar vertonen ook iets van ‘zwaarheid’. Sloekert daarentegen heeft echt zo’n sierlijk verfijnd ‘Kikkert’ kopje en ook ontzettend fijn in de voorhand. We zullen zien, ze is nu duidelijk drachtig en ik hoop er deze winter een (roodbruin) geitje uit te fokken en dan ben ik helemaal blij en je kunt niet altijd kampioen lopen en dit is toch mooier voor de ‘sport’ van de keuring en voor jezelf ook beter. Bij deze wist ik ook dat ze het op de nationale vermoedelijk ook net niet gered zou hebben en ‘Henkie’ had de dieren er prachtig voor staan.

Dan het dekseizoen, laat me daar dan maar kort over zijn, alhoewel het dekseizoen een langdradig en moeilijk verhaal nu is. Van Chávez zijn van de eerste dekkingen wat teruggekomen, maar lijken nu drachtig. Echter Linda 44 en de twee Carpe Diem lammetjes zijn nog nooit echt rits geweest. Daar heb ik nu de roodbruine Grel v.d. Kikkert voor in het hok staan, want Chávez moet bij Jacob zijn kunstjes maar afmaken. Grel is een fraaie typische bok, met heel fraai kopje en hals en kan ook ontzettend soepel showen (paar keer aan de band gehad en showt er over) en zelfs ook nog hele beste benen! Staat er mooi vierkant op en stapt ook mooi diep. Moeder is Janis 405 v.d. Kikkert, met de prachtige Kikkert er allemaal voor en vader is BZN 100 v.d. Marpôlle. Een volle zus van Grel is al jeugdgeit en die liep 1B op onze laatste keuring en ze was nog net wat te schraal, maar anders had ze ook zeker een titel gepakt. Helaas is Grel nu nog even niet fotogeniek, beharing is wat ruig en hij heeft een ‘buikje’, maar die gaat er vanzelf wel weer af denk ik. Grel is in het Gronings trouwens ‘fel/boos’, dat is het bokje gelukkig en helaas niet, qua naam had hij beter ‘Timide’ kunnen heten, met schouwen is hij banger voor een geit dan andersom 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven