Klaar voor de laatste keuring

Aankomende zaterdag is de laatste keuring van dit jaar. Dan zit het keuringsseizoen er weer op en sommigen vinden er niets meer aan om na de Nationale nog een keuring te hebben. Met het herfstweer van vorige week hoefde het van mij ook niet meer. Maar nu met het mooie nazomer zonnetje (welke we bijna ieder jaar hebben met onze laatste show) krijg ik er echt weer veel zin in. Gelukkig dachten er nog 20 inzenders zo over en zoals vaker gezegd, ik vind het aantal inzenders altijd belangrijker dan het aantal dieren. Tevens was ik zelf zonder dieren op de Nationale en is het voor mijn geiten al weer 7 weken geleden dat ze op de show zijn geweest. Heb deze week de dieren getoiletteerd en het viel mij nog mee voor de tijd van het jaar en natuurlijk heeft de geïsoleerde stal er ook invloed op en komen mijn dieren helaas te weinig buiten. Vooral op mijn lage veengrond, moeten ze anders met zwemvliezen naar buiten.

Ik ga zaterdag met vier lammetjes en 1 jeugdgeit (Maram) heen. Alle vier lammetjes dus Logan dochters en daar ben ik zeker nog super tevreden mee. Vooral de expressieve kopjes en luxe halsjes zie ik vooral als ze thuis attent in het hok staan en mooi nieuwsgierig tegen de voorwand aanstaan als ik in het hok ben. Waar ze zaterdag dan precies geplaatst worden vind ik minder belangrijk, als ze maar mooi showen en ze kunnen vast wel mee doen. Hangt zoveel van het moment en de concurrentie af. Je kunt met je beste tegenwoordig zo maar (bijna) onderaan staan in een hele zware rubriek en soms heb je ook nog zo maar een gemakkelijke rubriek er tussen door. Vooral tegenwoordig met rubriekjes van 4 of 5 dieren. Heel anders dan vroeger met minimaal 8 en volgens mij op het toppunt hadden we wel rubrieken met 13 dieren er in!!!

Zo thuis denk je dan wel eens, kan me bijna niet voorstellen dat een andere fokker ze nog beter heeft (wat iedere gezonde chauvinistische fokker denkt toch?), maar deze week nog bij Klaas van der Ploeg geweest en dan zie je daar ook allemaal super beste lammeren. Wat dan beter of minder is, is altijd moeilijk te zeggen en je moet er natuurlijk zelf als fokker content mee zijn. En het maakt als hobbyisten onderling ook niet uit toch wie ze beter of minder heeft? Ik kan genieten als ik bij iemand ben die mooie geiten in zijn hok heeft staan en er ook echt van geniet. Want daar gaat het in de hobby toch om? Met ons allen proberen mooie geitjes te fokken en deze hobby in stand te houden.

Wie op de keuring dan het beste is, is weer een ander verhaal en een kwestie van wie laat het mooiste totaalplaatje op het juiste moment zien. Want er zijn zoveel factoren belangrijk om tegenwoordig tussen de hoge kwaliteit nog op te vallen. In ieder geval moet de show goed tot perfect zijn en een zeer goede basis bouw. Dan vind ik zelf jeugd, uitstraling, expressie en souplesse zeker ook belangrijk en daar moet ik volgend jaar nogmaals een goede selectie op doen. Het perfecte geitje heb ik nog niet gefokt en gaat ook nooit lukken. Je zit soms dichtbij en toch kan dat soms ook weer ver af zijn. In ieder geval ben ik zeer content met de vier lammetjes die ik nu bij me heb en ben ik nu al heel benieuwd hoe ze volgend jaar als jeugdgeit er uit zien. Want ook dat gaat al weer snel, maar eerst zaterdag nog maar een gezellige laatste show van het seizoen met een lekker zonnetje er bij… 🙂

2 gedachten over “Klaar voor de laatste keuring”

  1. Hoi Henk,

   Bedankt! En zeker een goed seizoen gehad en kijk heel tevreden nu in het hok met de aanwezige dieren en dat is helemaal genieten!

   Tot ziens weer!

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven