Keuringsresultaten

De tijd vliegt en ik zag dat ik de keuringsresultaten van de laatste keuring in Beilen niet eens ingevuld had, terwijl het zeker leuke resultaten zijn. Maar zeggen de keuringsresultaten wat de echte kwaliteiten van het dier zijn? Vooral in Noord-Nederland is het volgens mij voor de keurmeesters moeilijk keuren, omdat de opgetelde som van de kwaliteit van de dieren dicht bij elkaar ligt en er toch wel verschillende ’type’ dieren zijn. Waar kies je dan voor?
Ook op mijn kleine stemmingsronde is toch wel naar voren gekomen dat de meesten personen vinden dat in de rubrieken op de keuring vooral gekeurd moet worden op type en showelementen, zonder storende fouten, dan echt het dier op alle onderdelen ontleden en van de opgetelde som van de onderdelen dan het dier plaatsen. De meeste stemmen gingen ook naar de combinatie van tijdens de gewone keuring op type en showelementen en toch ook ergens de mogelijkheid om het dier helemaal op onderdelen te laten KEUREN. In de praktijk zou je dat dan buiten de keuringsring moeten doen met daarvoor weer aangestelde keurmeesters (inspecteurs?). Ik weet niet of die oplossing juist een extra stimulans is of juist weer een dingetje waar weer veel kritiek van kan komen. Ik denk ook dat we daar nog maar even niet aan moeten beginnen, maar wilde de inzenders van de keuringen (en de keurmeesters ook, en ik heb beide petten op) bewust maken wat nu het belangrijkste op de keuring is en ik weet het eigenlijk nog niet zeker… maar mijn voorkeur is ook dat fraai type en ‘ras’ bij twijfel tussen twee dieren altijd de voorkeur moet krijgen.
Zal er nu niet te veel over uitweiden, maar er mag wat mij betreft best een gezonde discussie via deze site lopen…

Ik dwaal zoals gewoonlijk al weer veel te veel af en vorige week zaterdag zat ik mooi in het zonnetje de laatste catalogus door te nemen en toen zag ik tot mijn groot genoegen dat er zelfs 8 Topline 22 jeugdgeiten op de keuring rondliepen (van de 24 jeugdgeiten!). Ze stonden op alle plaatsen en dat zegt niets over de individuele kwaliteit, maar ik ken ze ook en ze zijn zelfs van vier fokkers en ik ken nog paar van andere fokkers en ook die behoren tot die stallen tot de blijvers. Ze kenmerken zich eigenlijk allemaal in dieren met veel jeugd uitstraling en totaal niet zwaar gebouwd en over het algemeen ook nog een gemakkelijke en aansprekende show. Dieren waarvan je normaal zegt dat ze alleen maar beter en mooier worden, naarmate ze ouder worden. Het feit dat er nu zoveel jeugdgeiten van Topline 22 op de keuring komen, zegt al genoeg over de kwaliteit denk ik. Natuurlijk is het ook leuk dat de kampioen en reserve kampioen van de jeugdgeiten beiden ook van Topline 22 waren en dit beloofd zeker nog wat voor de komende jaren.

Ik zat hier ook aan te denken, omdat ik afgelopen zaterdag nog langer in het zonnetje zat en ook tijd had om even rustig de vorige De Dwerggeit nog te lezen van augustus, het bokkennummer. Waarin het forum ook aangeeft het interessant te vinden wat de veelbelovende bokken zijn en welke bokken het meest gebruikt worden en dan straks ook weer het vaste jaarlijkse stukje van, hoe hebben de veelbelovende bokken het gedaan en de meest ingezette bokken. Jammer genoeg gaat dat dan eigenlijk altijd over de keuringsresultaten van de lammetjes van de bok van het afgelopen seizoen, maar dat zegt toch veel te weinig over het type, ras en hoe ze later uitgroeien en wat de echte blijvers bij de fokkers zijn? Ik zou volgend jaar wel een groep van 10 jongere geiten op de bokkendag van Topline 22 neer willen zetten, want die zijn er volgend jaar zeker nog en zullen zeker de moeite waard zijn om te bekijken, maar ja, wat heb je er aan? En nee, dit is geen frustratie of wat dan ook, maar meer een gedachtegang om de keuringsresultaten van ‘paar lammetjes’ te relativeren en dat je de lange termijn nooit uit het oog moet verliezen en dat het nog altijd de bedoeling van de fokkerij is om mooie GEITEN te fokken en het gaat niet om de lammetjes toch? En een mooie geit is voor mij een geit vanaf 2 jaar, dan moeten ze je aanspreken en we moeten ons misschien wel eens beter afvragen hoe een dier zich normaal op die tijdlijn dan ontwikkeld van lammetje tot die mooie geit van 2 jaar oud.

Al met al, denk ik nu weer een koppeltje geiten te hebben waar ik nu al veel van geniet en ook op de lange termijn zeker weer heel veel plezier van zal hebben en natuurlijk hoop ik ook op mooie lammetjes. Op korte termijn is dat leuk en een echte topper is altijd een beste geit, ongeacht haar leeftijd en zelfs conditie…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven