Keuring Andijk

Afgelopen zaterdag de jubileum keuring van Noord-Holland te Andijk gehad. Ze vieren dit jaar hun 45-jarig bestaan en dat werd tijdens deze show met ons allen gevierd. Het begon met een kopje koffie (voor mij dus thee) met een petitfour, waar een afbeelding van een mooie geit op stond. Ze smaakte in ieder geval goed. Tevens kregen we een mooi rood halsbandje als attentie, welke ik maar ga gebruiken als bokkenhalsband, daar lijkt ie me sterk genoeg voor. En na afloop kregen we nog een prachtige bos anjers van Aad Zuurbier en ja, de mannen klapten daar harder voor dan de vrouwen, want dat is toch super attent van ons? We gaan naar een geitenkeuring en nemen meteen een bosje bloemen voor de vrouwen mee 🙂

Maar we kwamen natuurlijk voor de keuring. Het niveau bij de geiten lag zeer hoog en dat merkte ik meteen in de eerste rubriek geitlammetjes. Van te voren had ik toch een redelijke hoge verwachting van Suzanne van Carpe Diem. Ze was al een keer met haar 2,5 maand naar Buitenpost geweest en daar liep ze eerst op kop, maar had te weinig kracht en moest toen terecht afzakken naar de derde plaats. Nu vond ik haar thuis in topvorm en ze showde vorige week thuis ook super netjes (dacht ik) en wat een fraai type en jeugd en ras heeft ze… dat ontkenden de keurmeesters ook niet. Maar in de ring merkte ik al dat ze showde met ‘de handrem er op’. Ik noem dat maar zo als ze wel mee lopen, maar er zit geen actie in en ze blijven eigenlijk achter je lopen i.p.v. dat ze mooi naast/beetje voor je gaan lopen en dat je ze dan ook mooi verheven door de ring kan laten lopen. Hierdoor kwam ze enorm overbouwd over en was helaas een terechte derde plaats voor haar. Bij haar denk ik toch een groeifase en we gaan het weer proberen.

De zusjes Hanke en Salome hebben dit probleem ook. De witte Hanke is zeker overbouwd en voor de rest heel correct en liep ook 1C. De contrastippel Salome was mooi op roepafstand van haar moeder Maram en daar had ze veel meer belang bij dan showen en die showde echt beroerd en moest daardoor op 1D. Qua ras en type heeft die zeker veel meer in huis.

Ja, zo doe je een stapje naar voren qua type en expressie en ras, maar helaas de belangrijkste stap qua show en front maken net niet. Logan is daar niet zelf de boosdoener van, want van deze drie lammetjes hebben helaas de moeders ook last van. Dat is de reden dat Aviva ook verkocht is. En Maram is ook zelf wat overbouwd. Als ze goed showt dan valt het minder op en ik heb het idee dat ze nu met doorgroeien ook al meer de goede kant op gaat. Misschien volgend jaar helemaal niet meer? Over Maram gesproken. Die liep weer een hele keurige 1B achter de kampioen van de jeugdgeiten met weer de opmerking ‘twee hele beste geiten op kop’. Zo heeft ze dit jaar al 4 maal 1B gelopen, waarvan 3 keer achter de kampioen en 1 x achter de reserve kampioen. Daar kun je dus niets van zeggen.

Dan had ik nog Julene van Carpe Diem. Het lammetje waar ik zelf vanaf de geboorte al de grootste fan van ben en die groeide als kool. Nu komt ze weer in het mooie type en dat liet ze zaterdag ook zien. Die showt wel als een tierelier, wat de keurmeester de uitspraak ontlokte; in show is ze imponerend! Kijk dat zijn de betere berichten. In haar rubriek moesten we doorlopen. Op kop de latere reserve kampioen, Julene 1B en op 1C de kampioen van Vries. Ook dan doe je weer mee met de top toch? En ik verwacht dat ze nu langzaam aan alleen maar weer beter wordt en zie er een prachtige volwassen geit in. Per keuring een klein stapje er bij, dan gaat het helemaal goed komen.

Van mijn moeder had ik alleen de bruine Linda 30 meegenomen. Die heeft het meeste last van het verkouden gehad en is ook al geen kleintje meer. Met als resultaat dat ze daardoor nog wat slapper is. Kreeg nog een goede tip voor haar toilet, maar met een mooie 1B was ik nu al dik tevreden. Vooral haar expressiviteit en hele gemakkelijke attente show deden haar zo hoog eindigen.

Al met al zeker goed gelopen en vooral als je weet dat je tussen de landelijke top loopt. Lammetjes is vaak ook roulette van hoe laten ze zich zien en in wat voor rubrieken staan ze. Volgend jaar als jeugdgeiten maar weer zien. Voor dit jaar heb ik alleen met de geiten nog Nieuwe Pekela aankomend weekend en dan pas de laatste zaterdag in september Stuifzand. De geiten nationale ga ik me helemaal concentreren op het keuren en wil dan niet afgeleid worden door eigen dieren mee te nemen.

Leave a Reply

  

  

  

Archief