Goede keuring te Vries gehad

Afgelopen zaterdag de Openshow van Noord-Nederland gehad. Voor mij lekker dichtbij en dat is dan zeker een genot (vooral als je de avond er voor een gezellige BBQ van de muziekvereniging hebt gehad 🙂 ). Het zou weer warm worden, maar het bleef eerder koud en het regende tot een uurtje of drie en ik had mijn dieren achteraan dichtbij de grote deuren en daar stond de hele dag de wind op. Nu weer paar lammetjes met lichte snot, maar dat zal wel weer snel overgaan, ze zullen er nog sterker van worden…

Even een verslagje van mijn dieren en hun commentaar van de keurmeesters (aangevuld met mijn eigen).

Eerst project Henkie. Henkie v.d. Kruisberg mocht meteen in de eerste rubriek en hij ging met een goede show en soepel de ring in. Ik werd 1B gezet en moest zelfs nog doorlopen om de 1A plaats, maar dat had ik ook al gezien, die was zeker voor de andere. Een mooie 1B met een net commentaar werd zijn deel. De hals mocht er iets hoger op en daardoor ook de belijning in de schouders. Dit kan ik nog wel verbeteren door hem meer op vlees te krijgen, want hij is nog te schraal. Met zijn achterhand kwam hij nog met een ‘schone kont’ weg, maar hier zit denk ik een blijvende fout en mag hij de benen ook beter onder het lichaam zetten. Voor de rest een mooie luxe opdruk met mooie verhoudingen. Het proberen nog waard en ik zal er zeker paar geiten mee dekken.

Snel van zwarte bok gewisseld en toen met Joshua v.d. Wolfhaag de rubriek in. Dit is een heel andere bok en hier moest ik ook doorlopen om de 1A plaats en werden we nog een keer stilgezet. Vooral smorgens in stilstand was het in mijn voordeel. De andere bok leek smorgens nog wat slapper en proestte ook nog paar keer en zijn beharing veel doffer. Joshua daarentegen stond te stralen en super correct in elkaar met hele beste benen en volgens de keurmeesters spatte het ras er vanaf. Wel is Joshua in de borst diep en zwaar genoeg. Smiddags wilde hij nog minder goed doorlopen. Hij showt wel, maar het is meer sjouwen. Hij wil in stap blijven, waar de rest allemaal in draf door de kampioensrubriek gaat. Zo kwam hij ook vooraan in de file en werd hij opgedrukt door de bumperklevers… en hoe meer ik dan trek, hoe meer hij dan in verzet gaat. Dit is zeker zijn makke, letterlijk en figuurlijk. Want het is een super aangenaam bokje in het hok, maar op de keuring mocht er wat meer vuur en temperament in zitten. Tevens oogt hij dan wat te zwaar bij de andere bokken en ik kon heel goed begrijpen dat zelfs zijn 1B de kampioen werd die nu super soepel door de ring ging en een andere 1A met de reserve aan de haal ging.

Dan eindelijk de geitlammetjes Salome en Julene. Salome had ik van te voren nog wel hoog en de keurmeesters ook toen ze haar in de rubriek zagen komen en zagen staan. Dan is ze schitterend! Ook in het commentaar kreeg ik te horen een geitje met een heel mooi jeugdig geitlammetjes type en fraai belijnd. Echter ze is al licht overbouwd en tijdens het showen ging ze ook nog eens wat hangen. Ook in deze rubriek werd de helft stilgezet en mochten we zelfs met ons drieën doorlopen. Ik op de derde plaats en als ze het dan ineens nog goed zou doen, zelfs de kans om vooraan te komen. Maar het werd niet beter, dus moest ik terecht op de derde plaats blijven. Geen probleem. Ze krijgt nog meer kansen.

Met Julene had ik een ander lammetje aan touwtje. Die showt als een kanon en gaat super krachtig door de ring. Die kracht is ook niet verwonderlijk, want ze is ook veel te vet, maar toch heel mooi bespierd. Precies in de week dat ze 3 maand werd heb ik haar zusje verkocht en is ze als dikke eenling verder doorgegroeid. Nu is ze een dikke 5 maand en is ze eigenlijk al ‘klaar voor de bok’. Alles was positief, behalve dus dat ze het mooie lammetjes uitstraling mist. Ook heel terecht op de derde plaats en totaal niet teleurgesteld. Hier zit een hele beste volwassen geit in. Haar moeder Junica was denk ik bijna nog zwaarder als lammetje en dat is nu een fraai typische geit van 2 jaar oud. Om de moeder ook maar meteen te bespreken. Die liep bij de jongere geiten eerst op kop, vanwege haar fraaie type en ideale welvingen en uitstraling. Echter hoe sneller die moet lopen, hoe korter ze haar pasjes in de ring maakt. Vandaar dat ik met haar 1B moest doorlopen en die liep veel soepeler en werd daardoor ook terecht voor Junica gezet. Wel jammer, want Junica is in topvorm en wil op zich goed showen, maar dit krijg ik er niet uit. Ja, ik weet wel een methode en dat is de ‘Gerrit Nijboer-methode’. Dat is heel langzaam er voor lopen en dan de geit heel langzaam laten bewegen. Dan zou ze zelfs een super compliment op haar benen krijgen, want die staan er super sterk en vierkant onder. Maar ja, ze moeten ook echt kunnen bewegen en dat vind ik zelf ook. Dus dit wordt haar handicap op haar toekomstige keuringen. Of moet ik haar longeren en over balkjes laten draven/springen? Daar worden paarden ook soepeler van toch?

Dan had ik nog Maram van Carpe Diem. Die liep weer hetzelfde als in Leusden met een mooie 1B achter de kampioen en tijdens de kampioensverkiezing hoorde ze ook weer bij de laatsten. Ze showt ook iets wisselend. Soms gaat ze weer wat hangen en dan komt ze nog meer overbouwd over als ze al is. Als ze even echt perfect showt dan valt het niet zo op. Haar aansprekende jeugdigheid en prachtige lange hals en uitstraling en mooie maatverhoudingen en voor de rest wel veel souplesse in het lichaam doet haar dus altijd wel bij besten behoren.

Mijn moeder had maar weer een lammetje mee (niet haar schuld, ik geef maar eentje op). De bruine Linda 30. Die showt als een trein en loopt dan ontzettend soepel door de ring. Helaas ook haar rugbelijning is dan net te soepel en ze is ook al veel lam voor haar leeftijd. Voor de rest ook weer die prachtige uitstraling en mooie hals er op en zo kon ik nog een nette 1B met haar lopen. Die is nu al 6 maand en mag volgende maand ook al bij de bok (ik denk een leuke kandidaat voor Joshua, even alles wat ‘vaster’ maken).

Al met al zeker heel goed gelopen en continu in de voorste gelederen. Geen rechtstreekse kanshebber voor een kampioenstitel, maar dat is ook maar voor paar dieren weggelegd op een keuring. Zoals ik al vaker zeg, een stel beste dieren in je hok is je eigen verdienste. Een kampioen aan het lijntje hebben (vooral voor een relatief kleine stal) is toch een enorme dosis geluk er bij hebben met de kwaliteitsdieren die er tegenwoordig rondlopen. Want ik zie vaak genoeg op de laatste plaatsen nog dieren staan die ik ook zo in het hok wilde hebben en als je die alleen zou bekijken dat je zou zeggen, die lopen zo voor een titel. Zo dichtbij zit nu alles, dus in dat daglicht heb ik weer een super dag gehad.

Nu is het over paar weken naar Andijk. Daar heb ik 6 van mijn 7 Carpe Diem voor opgegeven. Alleen de zwarte Liana blijft thuis. Die wordt nu al vetter/stugger en krijgt zelfs een licht permanentje in haar haar. Dat is dus het nadeel van te lang geen lammetjes. Ook die moet nog een maand wachten en mag dan bij de bok, want het grapje van vorig jaar gaan we om verschillende redenen niet weer herhalen. Zeker niet nu ik ook gekozen ben als keurmeester voor de geitennationale, dank u stemmers!!! Het liefst ga ik zonder dieren nu naar de Nationale. Het is tegenwoordig al zo moeilijk om altijd objectief te blijven en helemaal ook nog als je zelf dieren meeneemt die evt. ook nog in aanmerking komen om vooraan mee te strijden. Tevens vind ik het niet leuk als je de hele dag staat te keuren dat je er dan uit moet voor de kampioenskeuring. Dus ik denk er sterk aan om dit jaar dan geen dieren mee te nemen, we willen immers toch meer roulatie in de keurmeesters op de Nationale, om dan volgend jaar niet beschikbaar te zijn als keurmeester voor de geitennationale en dan weer lekker als inzender te gaan. Het is nog een ideetje, ik heb nog een maand de tijd om er over na te denken.

Voor Andijk dus 6 geiten en ik hoop dat Salome dan beter showt. Julene en haar moeder Junica heb ik net een uurtje geleden bij elkaar vandaan gehaald. Voor de moeder nadeliger, maar dat vind ik niet zo erg. Die heeft haar seizoen toch al wat gehad. Met Julene wil ik nog proberen verder naar voren te komen. Door haar nu apart te zetten gaat het vet er hopelijk wat af en zal ze in verhouding meer hooi gaan eten en krijgt ze ook net een andere belijning. Zo probeer je weer wat voor de volgende shows, anders wordt het commentaar ook te eentonig en wil je zelf er ook wat invloed op hebben. En ik heb nog het jonge bruine lammetje Suzanne. Die in Buitenpost met haar 2,5 maand al was en daar even vooraan mocht lopen vanwege haar zeer fraaie type, maar daar de kracht nog niet had om tegen de 4,5 maand lammetjes op te boksen. Nu wordt ze per dag krachtiger en fraaier en volgens mij ook doordat ik haar moeder laatst verkocht heb. Dus dit is ook weer een leuke verrassing voor Andijk hopelijk. We zullen het weer beleven 🙂

Tevens gaat ook de bruine Linda 30 van mijn moeder mee naar Andijk (helaas mag de leuke bonte Linda 32 nog niet mee, de week erop naar Pekel gelukkig wel). En Jacob Laning heeft 4 ingeschreven. Zo komt de auto en de aanhanger wel weer bomvol richting Andijk. Eerst even paar week ‘rust’.

Leave a Reply

  

  

  

Archief