Geslaagd (keurings)seizoen 2018

Laatste keuring is al weer bijna vier weken geleden en ik kan zeker terugkijken op een geslaagd keuringsseizoen. Voor mij zit een geslaagde keuring niet in een kampioenschap, maar wel dat je goed mee kunt doen in de breedte op een keuring en aan het einde van de dag ook nog het gevoel hebt dat je mee doet. Dat was dit jaar iedere keuring zeker het geval met onze dieren.
De eerste keuring begon meteen met het dagkampioenschap van Junica van Carpe Diem en op dat moment was ze al een maand niet meer zogend en vanaf de zomer lukte het ook niet meer om haar mooi te houden. Geeft niet, de kar was steeds al vol genoeg. De laatste keuring eindigde helemaal in gloriestemming.
Vorig jaar had Julene als lammetje al gestunt in Stuifzand door met het dagkampioenschap aan de haal te gaan en dus waren de verwachtingen dit jaar hoog met Julene. Eerst bracht ze 1 lammetje en dat was eigenlijk te weinig voor haar om haar goed te kunnen voeren en meteen ook af te laten zogen. Niet getreurd het leek een best mooi zwart geitje, dus het zal allemaal goed komen. Echter het lammetje bleek na paar maanden een kween te zijn en ging zichzelf al meer bevuilen. Dat wilde ik niet en vooral niet met het warme weer en achteraf bleek het helemaal een warme zomer te worden, dus die heb ik uiteindelijk vrij vlot opgeruimd, met als resultaat dat Julene de zomer niet zogend doorging. Dat maakte het nog moeilijker om haar mooi te krijgen en ze had af en toe problemen om de staart er goed opgedrukt te houden. Ondanks dat werden de kwaliteiten steeds goed gezien en liep ze steeds mee om de koppositie in zeer fraaie rubrieken. In Stuifzand nu had ik haar er weer mooi naar toe gevoerd en met een maand dracht begon ze weer in haar voordeel te veranderen. Ze showde weer net zoals vorig jaar in Stuifzand en achteraf hoorde ik dat ze uitlopend kampioen bij de jeugdgeiten is geworden. Laat ze nu volgend jaar maar twee lammetjes brengen, dan heb ik het gevoel dat ze er nog mooier voor kan staan, maar zo is ze ook al heel fraai! 🙂

julenestuifjeugd
Julene van Carpe Diem

En dan nog het lammetje Joshelyn die bij de jongste lammeren de reserve titel binnenhaalde en de overige dieren haalden ook allemaal super beste prestaties.

josstuiflam
Joshelyn van Carpe Diem

Als ik de statistieken bekijk zie ik bij Carpe Diem dit jaar 5 geitlammeren geboren, eentje was de kween (Olanda, zonde ook nog zo’n mooie naam) bij Julene, dus eigenlijk kun je zeggen 4 geitjes. Die lopen er alle vier nog en zijn ook allemaal naar de keuring geweest en ze hebben ook allemaal minimaal een keer een 1A dit jaar behaald. Zeker geen slecht resultaat. De contrastippel Marieke van Carpe Diem (Valeriaan x Maram) gaat binnenkort naar de (nieuwe) leden Dennis en Mirthe. Dit om paar redenen, punt een hadden ze mij al paar keer gevraagd om een (fok)geit, maar ja, wat is een goede fokgeit? En een drachtig lammetje/jeugdgeit is dan leuker toch? En ik heb er nog 12 en wil graag naar maximaal 11 dieren in het hok. Waarom dan haar weg? Ik wil dat er zeker een diertje met potentie hun kant op gaat, want ze is ook dragend van Sekuur van de Kikkert en zelf ben ik ook zeker benieuwd naar die combinatie en een vervelende reden is dat ze niet lekker uit mijn kleine vlotterbakjes drinkt. Ik vermoed en hoop dat een drinknippel meer haar ding is. Hopelijk is iedereen straks blij en de geit zelf ook. Dan heb ik nog 7 geiten en dat is meer dan genoeg.

Mijn moeder heeft nog vier geiten en waarvan de blikvanger zeker de fraaie zwartbonte Linda 36 is. Een tijdje terug al weer (te laat) op de avond nog snel een foto gemaakt, maar hier zie je haar type en zeer mooie bonte kleur wel goed. Ze was weer teruggekomen en als het goed is, is ze nu vanaf 27 september drachtig. Vind het achteraf zelfs leuk dat ze teruggekomen is, want nu mooi later lammetjes met haar en natuurlijk hopen we op een mooi zwartbont geitje, maar een mooi zwartbont bokje van haar geef ik zeker ook een kans en dan vind ik een bokje van eind februari veel leuker dan een bokje van begin januari die al bij de moeder vandaan moet als de dieren naar buiten gaan. We zullen het volgend jaar afwachten, maar we hebben er nu al zeker zin in!

linda36lamthuis
Linda 36 van de Kuzemer

Als ik dan de leeftijdsopbouw voor volgend jaar zie, dan kom ik ook mooi in de buurt van wat ik al eens geschreven heb. Want volgend jaar is het dan;
1 veteranen geit -> Linda 24
2 oudere geiten -> Junica en Maram
3 jongere geiten -> Linda 30, Julene en Suzanne
5 jeugdgeiten -> Linda 33 en 36, Valeria, Alina en Joshelyn
en dan natuurlijk weer de lammetjes en dan te bedenken dat ik eigenlijk met 6 dieren naar een keuring meer dan genoeg vindt, het zullen er vast volgend jaar weer meer worden 🙂

Dit jaar zijn de geiten drachtig van drie verschillende bokken. Ik hoop trouwens dat Joshelyn ook drachtig is, ze was maar ‘half’ rits en de bok wilde ‘liever’ dan de geit met dekken, om het maar even netjes te zeggen, dus heb er nog niet alle vertrouwen in en had haar eerst in gedachten voor Baron v.’t Rheewold, maar die was al weer in het Oosten van het land en vooral met dit toch niet helemaal goed rits zijn, is het helemaal maar beter dat ze thuis ‘gedekt’ is. Gambit van de Veenhorst (Valeriaan v.d. Optimist x Marcella v.d. Veenhorst) is een beste zwarte bok met een wit vlekje en ik hoop daarmee ook zwartbont te kunnen fokken. Helaas geen foto van hem en hij was niet op zijn top op de bokkennationale en was ook dwars in de show, maar zeker een bok die heel correct is en met een hele fraaie afstamming. Hij is ingezet op twee Joshua dochters. De andere twee bokken zijn beiden Joshua v.d. Wolfhaag zonen en hebben de rest gedekt en dat betekent dat volgend jaar ieder lammetje Joshua als opa heeft! Sekuur van de Kikkert is inmiddels een bekende bok en uit een Bastijn v.d. Loarikshoeve moeder met ook prachtige rastypische geiten er voor en een hele fraaie afstamming ben ik zeker niet bang voor zijn fokkerij.
Het andere jonge bokje is N’Schiere van de Kikkert (geboren 23 april en daarom niet op keuringen geweest), behalve dat hij zelf ook een heel fraai en best bokje is, vooral zijn perfecte aansluiting van hals naar middenhand vind ik bijzonder fraai, heeft die ook een hele mooie bloedlijn. Moeder is de (kleine) bruinbonte Janis 401 v.d. Kikkert, welke een dochter is van de zwartbonte Gauke v.d. Optimist. Hiermee kom je ook weer op het mooie Optimist bloed met een scheutje Turkeyenhof bloed. Vooral deze combinatie met Alina van Carpe Diem (Valeriaan x Liana) ben ik heel benieuwd naar. Achteraf had ik met dit bokje (vooral met het oog op meer kans op bont) ook bij Linda 24 en Linda 30 moeten doen, maar dat is achteraf en Sekuur is zeker geen slechte keus. Hierbij nog de foto’s van de Kikkert bokjes, ik ben nu al weer reuze benieuwd naar de lammetjes en met paar maanden is het al weer zo ver! 🙂

sekuurstuif
Sekuur van de Kikkert
nschierethuis
N’Schiere van de Kikkert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven