Recente reacties

Evaluatie kiezen keurmeesters Nationale keuringen

De najaarsvergaderingen komen er weer aan en ik zie dan als agendapunt de evaluatie van het kiezen van de keurmeesters voor de Nationale keuringen. Ik wil daar graag nog een toelichting bij geven, want ondanks dat het dit jaar al zeer goed ontvangen is door de leden, waren er toch nog paar kleine onduidelijkheden en de tijdstippen van alles waren nog niet helemaal goed op elkaar afgestemd.

Even in het kort hoe het ‘normaal’ ging. Trouwens dit staat nergens in de statuten of reglementen en is gewoon door de jaren heen zo gegroeid tot wat het tot vorig jaar was. Dat was dat de aanwezige leden op de voorjaarsvergadering bij hun eigen vereniging de kans kregen om te stemmen op de keurmeesters voor de Nationale en vervolgens bracht de lidvereniging dan als een ‘enkel lid’ hun stem uit bij het NFD. Op de top hadden we 11 lidverenigingen en nu zijn er nog maar slechts 5 lidverenigingen, dit betekent dan ook dat je dan dus maar paar stemmen krijgt en dit is dan niet een echte afspiegeling van het totale stemgedrag. Ook het feit dat er veel leden niet op de voorjaarsvergadering aanwezig zijn om verschillende redenen (denk o.a. aan de Belgische leden en de grote uitgestrektheid van de lidverenigingen nu), hadden die leden niet de kans om te stemmen op de keurmeesters voor de Nationales.

Het nieuwe systeem welke afgelopen jaar als proef geïntroduceerd is dat alle inzenders van de Nationales van het vorige jaar een mailtje krijgen (want die emailadressen zijn bekend bij het secretariaat) en die krijgen dan in de mail de keurmeesters welke gekozen kunnen worden en je krijgt zelfs de mogelijkheid om een apart rijtje op te geven voor de bokkendag en voor de geitennationale. Hiervoor is het dus van belang dat de keurmeesters aangegeven hebben of ze wel of niet beschikbaar zijn en dit is normaal dat je dit altijd in het voorjaar doorgeeft. Voordeel hiervan is dat je als reguliere inzender een mailtje krijgt en dat prikkelt meer om te reageren en dat bleek ook wel, want van de 40 inzenders, hebben er zelfs 34 gereageerd en dus gestemd op de keurmeesters voor de Nationales.
De overige leden houden ook netjes hun stemrecht en via een oproep in De Dwerggeit kunnen ze zien op welke keurmeesters ze kunnen stemmen en ze kunnen dan een mailtje sturen of gewoon een briefje.
Hiermee kom je dan aan alle leden tegemoet en is het een democratisch systeem dat IEDER lid mee kan stemmen en door het grote aantal stemmen krijg je het voordeel dat het niet meer zo vaak zal voorkomen dat er keurmeesters zijn met hetzelfde aantal stemmen en dat daardoor het NFD bestuur zelf moet beslissen (terwijl daar ook keurmeesters inzitten, die dan over zichzelf moeten beslissen, want met maximaal 5 stemmen kwam het vaak voor dat je een heel rijtje keurmeesters had met ‘drie stemmen’).

Met het oude systeem werd er op de voorjaarsvergaderingen gestemd en die hebben sommige verenigingen al heel vroeg in het jaar en zelfs al eerder dan dat je weet of de keurmeesters wel beschikbaar zijn. Met het nieuwe systeem heb je zelfs iets meer speelruimte, maar het stemmen moet zeker ruim op tijd gebeuren dat je in de vraagprogramma’s van de Nationales al weet welke keurmeesters er gestemd zijn en dat moet ook makkelijk kunnen. Zo zou er dan rond mei/juni de oproep van stemmen moeten komen en dan kan er in juni/juli in het vraagprogramma van de bokkendag en later de geitennationale ook netjes de keurmeesters komen te staan.

Ik zie alleen de voordelen… 🙂

Geef een reactie

  

  

  

Categorieën

Archieven

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.