Eindelijk weer keuring in Buitenpost

Zaterdag 28 mei was onze eerste keuring van dit jaar en na 2 jaar afwezigheid weer in Buitenpost. Helaas was het niet echt warm en de manege vond ik zelf te vochtig (en de dieren ook), dan heb ik toch liever dat het stuift, maar daar moeten we het nog maar eens over hebben. Einde van de dag werd het wel warmer, de temperatuur begon op te lopen en als je 10 dieren mee neemt en je mag ook in de kampioensrubrieken (veel) rondjes lopen, dan krijg je het vanzelf warm 🙂

Qua uitleg heb ik wel geluisterd naar het commentaar van de keurmeesters, maar ik moet toegeven door alle drukte en alles, dat ik de helft vergeten ben wat ze gezegd hebben, dus ik ga hun hier ook maar niet citeren.

Boklammeren hadden we drie bij ons. De broertjes Matador 81 (zwart) en Matador 82 (zwartbont) van de Kuzemer, uit de bonte jeugdgeit Linda 44 en vader Justin J. v.d. Kruisberg. Beiden een 1B en dat is een mooie plaats voor deze ‘gewone’ bokken. Ze zijn niet verkeerd en zitten zeker hele mooie dingen aan, maar beiden hebben (of missen) ook iets dat ze momenteel niet de echte keuringsbokken zijn. Dit was een test en ik wil graag genoeg bokken op de Nationale bokkendag dit jaar hebben en dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Dus ik moet ze bewaren tot de bokkendag of verkopen aan iemand die ze meeneemt naar de bokkendag… twijfel ik nog even over.
Duke John van Carpe Diem (vader Ilja vd Wachthoeve en moeder Saline) liep in een rubriekje van slechts twee bokjes en behaalde vooral door zijn prachtige conditie en zijn mooie uitstraling en vooral in stilstand de 1A positie. Ook met dit bokje kan ik zelf niets…

Geitlammeren hadden we ook drie bij ons. Sissi van Carpe Diem het zwarte zusje van Duke John heeft een prachtige conditie ook al en sierlijk halsje en mooi lichaam… echter ze is veel te bang en wil de staart (nog) niet drukken. Dan kun je niet verder dan 1B en dat mag ook niet. Nog maar een keuring rust geven en dan weer proberen. Linda 52 (Justin J x Linda 45) was al een beetje uit de kluiten gegroeid geitlam, maar daardoor ook al perfect glad en prachtig type, een fraaie 1A werd haar deel. De zwartbonte Linda 48 (Justin J. uit de oude ‘witte’ Linda 24) is als drieling grootgebracht, maar ze weet altijd wel het beste van het beste te pakken en die heb ik ook te hard gevoerd. Het hele lammetjes idee is daar nu al vanaf (ze is van 8 januari) en dit is ook wel vaak een Linda eigenschap. Eerst heel hard groeien en dan denk je die wordt veel te groot en te zwaar en dan lammeren ze een keer af en zijn het ineens helemaal geen grote zware geiten meer. We zien wel, die mag ook een keuring op rust (want 10 is mij echt te veel weer).

Linda45Buitenpost
Linda 45 vd Kuzemer – Kampioen

De jeugdgeiten had ik zelf wel door dat ik die er mooi voor had staan en met hun resultaten van vorig jaar, was daar bij mij ook wel het voorgevoel van, nu ‘moet’ het weer gebeuren. Drie jeugdgeiten en alledrie al mooi in conditie. Zusjes Linda 44 en 45 van de Kuzemer allebei een 1A en Showgirl van Carpe Diem lange tijd op kop, maar net in het laatste rondje moest ze toch op de 1B plaats eindigen. Later werd de roodbruine Linda 45 kampioen bij de jeugdgeiten en later ook nog bijna dagkampioen en Linda 44 werd reserve kampioen bij de jeugdgeiten. Wat een dubbelslag weer voor deze zusjes!

linda44buitenpost
Linda 44 van de Kuzemer – Reserve Kampioen

Als laatste nog Saline van Carpe Diem. Die stond er ook al prachtig voor en stormde vol temperament deze keer ook weer op een 1A plaats af en vooral door haar prachtige kop en hals en voorhand en super mooi vrouwelijk type.

Zo was het weer een heel geslaagde dag voor onze stal en met afgerond 100 dieren en 17 inzenders en relatief veel publiek (ook van buiten onze vereniging), was het zeker weer mooie reclame voor onze hobby en zie je toch dat een geitenkeuring de ‘lijm’ is wat de leden een binding geeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven