Recente reacties

Eerste keuringen

Afgelopen zaterdag de keuring in Jesseren gekeurd. Was slechts 2 x 4 uur in de auto, maar gelukkig duurde de keuring ook tot bijna half vijf (waren we zo traag met keuren???). Vooral bij de geiten weer veel potentie gezien en veel goede dieren. Ook potentie qua leden en mooi dat er ook bij verschillende fokkers genoeg mooie dieren zit. Qua conditie en showgedrag zie je soms nog wel veel verschil en dat is ook inherent aan dit voorjaar.
Zeker een gezellige en mooie dag gehad en dieren van internationaal niveau gezien.
Over de uitslag en waarom we het zo geplaatst hebben ga ik geen verslag schrijven, maar ik durf wel te zeggen dat het bij de bokken wel paar lastige dilemma’s waren. Behalve de dagkampioen, die was deze dag echt super best en echt voor een oudere bok nog zo correct en vooral beste benen en gemakkelijke show en mooie mannelijke opdruk.
Bij de geiten heel veel beste dieren en vooral ook weer als de leeftijd vordert, dan zie je zelfs achteraan nog dieren staan dat je denkt, als ik zo’n dier thuis heb staan, dan denk je dat je mee kan doen voor de eerste plaatsen en toch sta je er mee achteraan….

Vervolgens de rit naar huis, maar met Pieter Sibma en Klaas v.d. Ploeg is het nooit vervelen in de auto en druk pratend en nog een benzinepomp als rustplaats genomen en zo weer heel thuis gekomen.

Afgelopen maandagavond meteen weer voor de geiten in Woudenberg een vergadering gehad bij KSG (Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders). Vergadering duurde lang en pas op het einde van de avond hadden ze het over de lopende zaken en Q-koorts. De mededeling was dat er geen ontwikkelingen waren en ze er ook niets mee deden. Ho even! Dat is te gemakkelijk en daar zat ik net voor. Kunnen we niet iets doen aan het lammeren enten? Het enten op zich hebben we geen problemen mee en vooral niet als ze voor het dekseizoen geënt moeten zijn. Maar waarom met 3 maanden al enten en dan in ‘quarantaine’? Hierop kreeg ik bijval van voornamelijk geitenverenigingen (schapenverenigingen hebben toch een andere manier van keuringen houden en selecteren). Het antwoord was ook dat als je wilt dat je met je lammetjes niet in quarantaine wilt (de bewuste 6 weken) dat je dan al je dieren in je stal jaarlijks moet enten. Volgens mij is dat geen probleem voor de meeste geitenhouders en doen de meesten dat nu al. In dat geval wil de KSG dat weer meenemen in hun volgend overleg en zien ze zelf daar ook wel een kans van slagen in dat als je ALLE dieren ieder jaar netjes ent, dat de lammetjes wel geënt moeten worden, maar niet meer in quarantaine hoeven. Nog beter zou zijn dat je gewoon alles in juli kunt enten en dan klaar bent. Ze gaan hun best doen en dat geeft mij weer een goed gevoel en dat ik daar niet voor niets weer een avond gezeten heb… Hier hebben we echt wat aan als vereniging en wat zou dat een opluchting voor onze keuringen zijn als de lammetjes gewoon naar de keuring kunnen gaan. We wachten af, maar ik blijf zeker naar de KSG bijeenkomsten gaan om ze maar te prikkelen om de keuringen voor ons gemakkelijker te maken. Want een keuring is in principe om het ras in stand te houden c.q. te verbeteren. En als er geen (bok)lammetjes op de keuringen komen, dan komt dat de diversiteit van de genen ook niet ten goede…. En de keuringen is enorm bepalend voor de selectie van je dieren. Deze punten nemen ze nu mee in de discussie.

Gisteravond en vandaag de geiten (ja, heb niet eens een bokje deze keer ingeschreven) getoiletteerd voor de keuring van zaterdag. Ondanks dat ze al mooi in conditie leken, veranderen ze toch nog best door het toiletteren. Ik zal er niets over zeggen, maar ik ben zeker in mijn nopjes met Liana. Bedoeling was vorig jaar de Nationale te pieken, een extra ronde lammetjes en dan dit jaar laat laten lammeren en dan dit jaar weer mooi in conditie. Ze bracht vorig jaar in november 2 bokken en ik had haar weer bij de bok gedaan, maar toch niet goed opgelet en dus gust gebleven. Ondanks dat komt ze nu mooi in conditie en eigenlijk is het net alsof ze in januari bokken heeft gebracht. Ze is nu 4 jaar en gewoon 4 keer gelammerd en de lammetjes zijn er bij weg en ze gaat zaterdag gewoon mee naar de keuring. Dus eigenlijk zit ze al weer in het gewone ritme en ik wacht nu gewoon tot augustus tot ze weer bij de bok komt en ook nog geen idee bij welke bok. Joshua v.d. Wolfhaag heb ik afgelopen zaterdag mee gekregen en die is als bok zijnde zeker goedgekeurd. Vooral hele beste bok met hele beste benen en aan alle kanten veel kracht. Extra plus is ook nog zijn zusje die in Jesseren kampioen werd bij de jongste geitlammeren en echt een heel fraai typisch lammetje is… Het is nog lang geen augustus, we wachten nog even rustig af…

Geef een reactie

  

  

  

Categorieën

Archieven

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.