De ‘X-factor’

Afgelopen zaterdag de jaarlijkse Nationale bokkendag weer gehad. Als fokker altijd een prachtig moment om zo goed als alle nieuwe fokbokken voor het volgend seizoen zo bij elkaar te zien. De keurmeesters hadden het niet altijd gemakkelijk en veel dilemma’s heb je wel op zo’n keuring. Waar ga je allemaal voor? De rode draad die ik meegenomen heb naar huis (ja, zal de volgende keer het draadje weer meenemen šŸ™‚ ) is zeker dat de jeugdopdruk gewaardeerd wordt, dit werd ook verteld bij de dagkampioenen en gaf de doorslag dacht ik.

Eerst mijn eigen dieren maar even.
Joshua van de Wolfhaag liep in een super rubriek en zo werd die ook omschreven, een rubriek met 5 beste boklammeren. Ik mocht precies in het midden staan met Joshua. Vooral in stilstand sprak hij meer aan dan in show. In show wil hij wel goed lopen, maar niet echt draven en gaat dan de lendenen aanspannen en komt daardoor ook wat zwaarder over dan dat hij zichzelf helemaal zou geven. Dat het een beste rubriek was bleek later op de dag ook wel want de 1A werd kampioen en dagkampioen en de 1B reserve kampioen! Dan sta je op de 1C plek toch heel mooi met ook nog twee beste bokken achter je. Maandagavond maar even samen met Jeanette op de foto gezet. Zijn grootste pluspunt vind ik altijd hoe hij zijn hals thuis ook draagt. Net alsof die vast er op zit. Ook met thuis mooi rustig lopen dan kun je het bandje gewoon los laten hangen en blijft de hals nog zo mooi fier omhoog.

joshua
Joshua van de Wolfhaag

Logan van de Vossenpoel hadden we als jeugdbok ook meegenomen. Afgelopen winter dachten we nog dat die dit jaar met gemak de bokkendag zou pakken. Maar er komen altijd weer andere jeugdbokken ten tonele dan het jaar er voor als boklammeren de prijzen pakken. Zo liep Logan vorig jaar Nationaal Reserve kampioen en was zijn kampioen (tevens de dagkampioen van vorig jaar) er dit jaar niet bij. De kampioen en reserve kampioen bij de jongste boklammeren waren er wel, maar die liepen beiden een 1D en eentje achter bij. Ik kwam dus met Logan op de verdiende 1C plaats (in ieder geval meer zat er zeker niet voor hem in). Ook een hele beste rubriek met twee hele sterke en vooral beste bokken er voor. Ergens heb ik het gevoel dat als je hem nog een jaar houdt dat hij dan weer mooier (en beter) wordt. Maar dat is aan zijn nieuwe eigenaar (Chris Mertens), het belangrijkste is dat hij volgens mij prachtige en vooral mooi typische lammetjes bij ons heeft achtergelaten. Natuurlijk niet allemaal meteen toppers, maar we (Kuzemer en Carpe Diem) hadden 8 geitlammetjes van hem gefokt en daar hebben we nu 6 van overgehouden. Voor volgend jaar verwacht ik daar zeker nog 3-4 mooie jeugdgeiten van door te houden. Dan is het niet slecht toch?

Hierbij ook de tweeling Hanke en Salome van Carpe Diem die we maandagavond ook op de foto hebben gezet (nummer 5 en 6 in de denkbeeldige rij van de 6 lammetjes die nu overblijven). Deze gaan dit jaar niet meer mee naar de keuring en ze waren nog redelijk getoiletteerd (van Andijk nog en Nieuwe Pekela dan weer niets aan gedaan). Hanke is in de keuringsring veel te overbouwd en te korte voorpoten. Maar als je zo op de foto weer bekijkt dan zijn de voorpoten in verhouding met de borst lang genoeg, maar klopt, in het totaalplaatje en vooral tijdens de show is het niet het mooie plaatje. Voor de rest zie ik wel veel goede kanten van haar en vind ik het nog een leuk gokje om hier een keer mee te fokken, dit is dus mijn ‘minste geit’. Haar zusje Salome is qua type zeker fraaier, maar die krijg ik niet mooi in de show. Die moet eigenlijk bij de moeder vandaan, maar ze zitten zo mooi met hun drieĆ«n in een groot hok en Maram blijft zo dit jaar mooi en die mag nog wel mee naar de laatste keuring.

hanke14aug2017
Hanke van Carpe Diem
salome14aug2017
Salome van Carpe Diem

Was ik al bijna vergeten over de ‘X-factor’ te hebben. Vorige week sprak ik al met Pieter Sibma en ik had Valeriaan van de Optimist dit voorjaar al eens gezien en echt een aparte bok. Volgens Pieter was dit nog zo en alhoewel hij niet foutloos is, is dit een bok met de ‘X-factor’ zei hij. We zijn toch altijd op zoek naar iets ‘aparts’ waar geen storende fouten aan zitten. Toen hij me nog een foto van hem liet zien, wist ik het eigenlijk al. Dit wilde ik wel een keer proberen. Eerst maar even weer in het echt zien op de bokkenkeuring werd afgesproken. Ik stond toevallig ook nog met Joshua bij Valeriaan in de rubriek en had het maar druk met en zelf lopen en kijken hoe Valeriaan het deed. In eerste instantie was het nog even aftasten voor hem en zijn voorbrenger (duidelijk samen te weinig geoefend), maar hoe meer hij liep, hoe beter hij weer werd en daar zagen we de X-factor! Op de mooie momenten die al meer kwamen heeft hij een heel aansprekend en charmant type en het ras druipt er dan vanaf (vind ik). Dit werd tijdens de dag ook alsmaar duidelijker, met uiteindelijk de beloning van het dagkampioenschap van de lammetjes voor hem. Gisteren heb ik hem opgehaald en er mogen nu 6 geiten door hem gedekt worden en Junica stond al een dag op hem te wachten en haar geduld werd beloond (nou ja geduld, ze schreeuwde alles bij elkaar). Die was gelukkig nog goed rits en als alles nu goed gaat komen er in januari veel lammetjes hier. Hierbij nog de foto van Valeriaan die Pieter afgelopen zaterdag nog bij thuiskomst gemaakt heeft, kijk zelf maar en vooral de brutale zwarte kop spreekt meteen al erg aan. Ook zijn beharing is super mooi en mooi kleurtje en dan te weten dat de bok de hele zomer met een stel andere bokken (van aantal sterk variĆ«rend en nu waren ze met hun zessen volgens mij) in een grote kapschuur op het weiland zich maar moesten redden en ALTIJD over bijna alle hectares in de omgeving daar konden lopen en dat ook deden en zelfs tijdens regen… Dat te weten maakt de bok nog aparter (en geen hooi alleen maar wat brokjes om ze nog mak te houden!).

valeriaanbokkendag
Valeriaan van de Optimist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven