De wisseltruc

Er zijn weer allemaal lammetjes geboren. Zoals al gezegd was Isa 2 woensdagmiddag bevallen van een bruin bokje en een mooi bruin geitje. Vervolgens lammerde haar halfzus Isa (inmiddels 2 jaar) vrijdagavond rond 18 uur af. Ik was er net bij en er kwam 1 bokje uit en die leek niet eens super dik, maar ook hierbij twijfelde ik of er wel meer in zaten en even voelen voor het uier en met ‘vingertje’ en nee hoor, ik voelde helemaal niets. Dit was meteen binnen een minuut na het bevallen en ik keek nog eens naar de bok en de moeder Isa, die nog steeds in overconditie staat en begon snel te denken. Bij haar halfzusje zat dus dat mooie geitje die we wel graag willen houden en zij heeft nu maar 1 bokje en zo krijgen we haar niet mooi voor dit seizoen. Ik zei tegen mijn moeder, weet je wat? We zetten dat geitje over bij Isa. Mijn moeder zei ook meteen, ja, dat proberen we! Ik pakte snel dat lammetje uit het andere hok die heerlijk lag te slapen en ging met het nog natte bokje over het geitje wrijven, zodat die ook weer nat werd en draaide ze paar elkaar om elkaar heen. Isa keek me gewoon maar wat aan en die is zo rustig dat ik het aandurfde. Ik liet de lammetjes weer los en ging snel weer uit het hok. Even liep het geitje te snel door het hok en wilde er eigenlijk weer uit en mekkerde een beetje. Isa ging er meteen achteraan en likte mooi weer over haar heen. Het lammetje begreep het allemaal ook nog niet en had wel dorst en ging vervolgens maar lekker drinken en dat was echt een moment van, yes, dit gaat lukken!
Het probleem was nu nog wel even dat de echte moeder van het lammetje ineens door had dat ze een lammetje miste en die begon rustig wat te mekkeren. Ojee, als het lammetje terug gaat mekkeren, wat dan? Snel weer nagedacht en gehandeld en die moeder weer teruggezet naar het reservehok waar ze de hele winter al gezeten had en zo kon Geesje met haar bokjes weer in haar eigen hok. Zo kunnen ze elkaar niet meer horen en dit lijkt helemaal de oplossing. In ieder geval gaat het nu 2 dagen later nog helemaal perfect en het lammetje doet het uitstekend en begon het even met licht balen van maar 1 bokje, nu staan we er bij te glunderen dat dit zo mooi gelukt is. Een super geslaagde wisseltruc!

Gisteravond (zaterdagavond) is de moeder Lissa 50 of the White Cottage bevallen en die bracht zelfs twee geitjes en daar zijn we zeker ook blij mee en vanmorgen bracht Isa 3 een stevig bruin geitje (liep er al bij, dus helemaal gemakkelijk).

Al met al weer allemaal geitjes en zo kunnen we meteen ook de eerste selectie doorvoeren en kan ik weer ruimte maken voor bokkenopvang. De bokjes van Geesje en met name Hilaris 2 krijgt al meer vertrouwen van mij en wil ik zeker eerst een kans geven om te kijken hoe die nu uitgroeit en kijken hoe zijn karakter/gedrag aan de band is. Tevens komt halverwege april het bokje uit België met de mooie naam Porto Bello en dan zullen we zien hoe die zich verder ontwikkelt en mag graag een bok zelf opfokken. Dan weet je echt wat voor vlees je in de kuip (sorry, in het hok) hebt toch?

2 gedachten over “De wisseltruc”

 1. Henk Derksen

  Geluk gehad,

  Ik had het niet gedurfd om een mooi geitje over te zetten.
  Op exact dezelfde manier als jij gedaan hebt, heb ik eens een bokje van een drieling willen over zetten. Maar de adoptiemoeder wilde er niets van weten en bij terug zetten naar de eigen moeder hoefde die hem ook niet meer. Daar zit je dan. Ik heb niet zo’n kennis(???) als Adriaan heeft die het leuk vind om bokjes met de fles groot te brengen. Dus zelf maar aan de slag. Tien weken en een zak melkmoeder later ging die voor € 5,00 naar de opkoper

  1. Hallo Henk,

   Ja, op het moment dat je er mee begint, dan weet je dat je niet meer terug kan. Dat besefte ik ook, maar dit was zo’n mooie win/win situatie als dit zou lukken en vroeger deden we dit veel vaker en ik hoor het nog vaak. Als dit een nerveus jeugdgeitje was had ik het zeker ook niet gedurfd, maar Isa is zo’n ontzettende rustige lieve geit, dat ik het aandurfde. Anders was haar keuringsseizoen ook meteen weer weg. Enfin, daarom staan we nu ook super te glunderen en te genieten als we nu naar dit drietal kijken.

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven