De jeugd

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, komt als eerste bij me op.
Ik wil het hier nu hebben over de jeugdigheid (jeugdiggeit :-)) binnen de geiten (en bokken) van onze fokkerij.
Veel reacties heb ik ontvangen op mijn stuk over de erepremies en veel voorstanders dat we de oudere dieren meer moeten eren. Echter de praktische doorvoering er van is nog altijd lastig. Denk alleen al aan het feit hoeveel je bij de oudere geiten dan zou moeten geven? Bijna allemaal? Dat verdienen de meesten wel, maar dan heb je i.p.v. veel winnaars ineens weer paar grote verliezers die het (net) niet krijgen en heb je dat gemekker weer. Ook een andere vorm en zoals de premies weer strenger toekennen, vind ik persoonlijk ook een heel goed idee. Alleen in de praktijk ook weer bijna hetzelfde verhaal. Bijna alle inzenders van tegenwoordig zijn zo doorgewinterd en nemen alleen maar zulke beste dieren mee, dat de onderlinge kwaliteit zo dicht bij elkaar ligt, dat het weer heel moeilijk is om er echt een groot onderscheid in te maken. Hierbij zou het op een keuring heel moeilijk zijn om een grote groep een tweede premie te geven, laat staan een derde premie. Dus ja, wat schieten we er dan allemaal mee op (ja, dan schieten we weer een bok toch?).

Het allerbelangrijkste van de discussie vind ik, dat er gelukkig weer meer nagedacht wordt over de waarde en de kwaliteit van een oudere geit en dat het jammer is dat er niet meer van behouden worden voor de fokkerij en dat je er relatief weinig op een keuring ziet. Probleem is natuurlijk aan de ene kant het gering aantal hokken wat de meeste fokkers ter beschikking hebben. Maar er is ook een grote groep dieren die verdwijnen, omdat ze niet mee kunnen doen met het topniveau wat op een keuring rondloopt. Grappig vind ik soms van fokkers te horen die een geit van nog maar paar jaar oud al bestempelen als ‘beste fokgeit’. Zelf heeft de geit als lammetje ook vooraan meegelopen en welja, haar eerstgeborene loopt als lammetje ook al vooraan en dus is het een geweldige fokkerij! Echter de geit zelf kan als 2-jarige al niet meer mee naar de keuring, omdat ze te massaal of te rijp of te groot is of noem maar op. Dat noem ik geen fokgeiten, maar fopgeiten. Want met een relatief grote kans zal de dochter hetzelfde pad betreden als de moeder. Is dit de fout van de fokker alleen? Nee, het is in ons huidig keuringssysteem naar binnen geslopen. Als je met de fokkers afzonderlijk praat, dan wil iedereen een ontzettend luxe geitje. Echter in de praktijk wil ook iedereen meteen met het lammetje ‘scoren’ en dan kom je met het completere en sterker lam beter uit te voeten. Ook de omslag van de laatste jaren dat de geit weer meer wigvorm (welving) moet laten zien, bevordert het vroegrijpere dier.

Vooral bij lammetjes hoor ik al vaak kreten van mooi klein en zelfs laag(gesteld) met heel veel lengte!
Als ik dan het plaatje van De Standaard van het geitlam bekijk, dan zie ik een heel ander plaatje.

geitlam
De Standaard – Geitlam

Als ik bovenstaand plaatje bekijk en wat mij in de praktijk ook altijd goed bevalt is dat het lammetje in verhouding nog iets hooggesteld overkomt en de lengte opdruk wel laat zien, maar nog niet de echte lengte in huis heeft. Als je al een lammetje met een zware cq diepe borst hebt, hoe krijg je dan onderstaand plaatje van volwassen geit?

Geit volwassen
De Standaard – Volwassen geit

Ook bij de volwassen vorm (wat pas vanaf 2 jaar is!) zie ik nog altijd een relatief iets hooggesteld diertje met niet extreem veel diepte. Wigvorm moet meer vanuit de peervorm komen, dan een diepe middenhand. Qua verhoudingen is de diepte van de geit (diepte meet je net achter de voorbenen en is de afstand van de schoft tot de onderkant van de borst) = ongeveer 48% van de hoogte (de hoogte is dezelfde verticale lijn, alleen dan van bodem tot de schoft). Als de borst 48% diep mag zijn, dan blijft er 52% over voor de ‘wind wat onder de geit door kan’. 52% t.o.v. 48% is bijna 5% meer en dus moet die afstand optisch ook meer lijken. Dat zie je ook heel mooi op bovenstaand plaatje. Helaas zie ik tegenwoordig genoeg dieren die meer borstdiepte laten zien dan beenlengte en dit is mooi om een klein diertje te fokken, maar maakt het geitje zeker niet luxer. Ik kan ook wel meteen zeggen dat ik in mijn fokkerij dezelfde ‘fout’ gemaakt heb om ook maar de maat te drukken. Echter kom er zelf ook keihard achter dat het de dieren zeker niet fraaier maakt. Nu is het heel moeilijk om een geitje gepast in de hoogtemaat te fokken, die wel bovenstaand plaatje laat zien. Dat is nu net de uitdaging die we in onze fokkerij dus hebben!

Ook bij de bokken zie ik hetzelfde fenomeen en moeten we ons wel eens afvragen of we nog altijd het ideale plaatje voor ogen hebben.

Boklam
De Standaard – Boklam

Ook hier zie je duidelijk wat ook bij De Standaard als tekst staat;
‘Het boklam mag in het buikgedeelte iets opgetrokken zijn. Qua maatverhoudingen heeft het boklam een romp die wat smaller en minder diep is. De verhoudingsgewijs langere benen versterken het beeld van een iets korter en minder diep type’.
Natuurlijk kun je in de fokkerij ook wel de iets vrouwelijke bokjes gebruiken die niet alleen zo spijkerhard zijn. Maar de hardheid en jeugdigheid van vooral een jeugddier is van groot belang voor de duurzaamheid toch?

Als we dan het plaatje van de volwassen bok er ook nog even bij pakken.

Bok volwassen
De Standaard – Bok volwassen

Ook hierbij zien we nog dat de benen net iets langer zijn dan de borstdiepte. Hier is het verschil wel minimaler en is borstdiepte 49% van de hoogte. Dus dit zit wel dichtbij de 50%. Let wel, dit is pas op volwassen leeftijd en dus pas vanaf 2 jaar en dat een jeugdbok nog minder diep is in de borst is dus heel goed! De bok behoort de zogenaamde balkvorm te hebben: in zijaanzicht lopen boven en onderlijn recht en strak van voor naar achter.

Weer even genoeg stof om over na te denken… 🙂

De eerste lammetjes worden nu zo geboren en bij vermeerdering van je stal hoort ook (helaas) weer selectie en soms is het even heel goed om objectief weer te kijken waar je echt op wilt selecteren (en niet alleen maar scorebord journalistiek te doen). Aankomende week komen bij mij de eerste lammetjes en natuurlijk weer super benieuwd naar het jonge grut.

Nog een goede jaarwisseling voor iedereen gewenst en dit was dus echt het laatste nieuws van 2012!

2 gedachten over “De jeugd”

 1. Hilko,

  Naar onze mening heb je volkomen gelijk. We zijn nieuwelingen in het dwerggeiten wereldje, maar verbazen ons er telkens weer over dat de hoogte van de dwerggeiten al snel als te hoog wordt aangemerkt tijdens de keuringen, maar dat de dwerggeiten nooit als te lang worden beschreven. De zogenaamde te grote (lees: hoge) dwerggeiten worden daarom tijdens de keuringen terug geplaatst, terwijl er vrijwel geen zijn die daadwerkelijk te hoog zijn. Daarentegen zijn vrijwel alle winnende dwerggeiten (zie de meetresultaten van de nationale) – en zelfs die in de JEUGDKLASSE –langer dan de UITERSTE 125% t.o.v. de hoogte. Naast verlies van het “luxe” type ontstaan – zoals je zelf ook signaleert – zware voorhanden. Maar dat niet alleen, ook gaan doorgezakte ruggen en verkeerd liggende bekkens ontstaan. Goed dat je hiervoor aandacht vraagt!

  Groeten,
  Jan Dekker & John Roskam

  1. Hallo Jan & John,

   Leuke reactie en het gaat me niet meteen om het gelijk hebben en/of krijgen. Maar om de bewustwording van hetgeen waar we mee bezig zijn. Alles is aan mode onderhevig en bij alles slaan ‘we’ dan bijna altijd te ver door naar het andere en daar moeten we zeker voor oppassen.

   Bedankt.

   Gr. Hilko

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven