Adje, Henkie, Jacobje, Pietertje…

Ja, leuke namen toch?
Dit zijn paar namen die ik zelf toegevoegd heb in het geitenbestand en dan kijk ik hoe de afstamming er dan uitziet. Het zijn namelijk nog allemaal ongeboren boklammeren voor volgend jaar. Een afstammeling van een fokbok moet je in grote mate aanspreken, want bijna alles is erfelijk. Niet alleen de bouw en type, zelfs het gedrag en karakter is erfelijk. Allemaal zaken om rekening mee te houden. In zo’n stamboom kijk je dan wat er allemaal voor zit en als er niet te veel dieren met hetzelfde probleem voor zitten.

Neem als voorbeeld de achterbenen. Vaak zie je uit een combinatie van goede benen en matige (of slechte) benen dat het in de eerste combinatie nog wel meevalt. Echter als je deze nakomelingen weer op een dier zet die ook uit een combinatie van matige benen komt, maar het zelf ook niet laat zien, dan kan het zomaar dat je weer dieren krijgt met matige benen. Dit even als voorbeeld.

Zo is het met heel veel heb ik ontdekt en ook het karakter. Het karakter hoe mak en tegelijk attent het dier thuis in het hok staat. Het karakter van gemakkelijk showen en noem maar op. Het belang van dat het dier zich goed presenteert is voor jezelf enorm plezierig en maakt het ook dat je op een keuring een eerlijk vergelijk krijgt (ja, dan maken we het de keurmeesters nog moeilijker, maar aangezien ikzelf ook keurmeester ben kan ik uit ervaring spreken dat ik het liever als keurmeester moeilijker heb als het allemaal beste showende dieren zijn dan andersom).

Ik geloof ook dat bepaalde eigenschappen samen gaan en juist anderen net weer niet. Zoals het enorm fijngebouwd superdeluxe zeer soepelend showend diertje dat die dan tegelijk ook ontzetttend correct is en super vierkant op de benen staat. Voor mijn gevoel zit je de ene keer meer aan de luxere (meer typische?) kant en de andere keer weer meer de degelijke. Beide zaken heb je nodig en als je in de fokkerij alleen op degelijk fokt, dan verlies je volgens mij het mooie luxe type en als je alleen op het luxe fokt, dan krijg je op een gegeven moment te veel (schoonheids)foutjes er in…

Ja, het is altijd wat en deze puzzel probeer je eerst op papier vorm te geven. Echter aan de andere kant is de fokkerij soms ook heel simpel en helpt het helemaal niets hoe je alles op papier bedenkt. Als het dier zelf mooi is dan moet ie dat ook kunnen doorgeven en een dier welke zelf een (storende) fout laat zien, zal het zeker ook doorgeven in de fokkerij. Daarom is het ook zo riskant om puur op papier je nieuwe fokbok uit te zoeken. Hij moet je in het echt aanspreken en je moet er dingen inzien waarom je hem op papier uitgekozen hebt, anders kun je hem net zo goed laten staan en een heel ander bokje pakken die je wel aanspreekt en misschien qua bloedvoering minder aanspreekt.

Over paar weken is het zo ver en worden de eerste lammeren geboren en ik ben heel benieuwd of er een Adje, Henkie, Jacobje of Pietertje geboren wordt en dan nog veel benieuwder hoe dat er dan in het echt uitziet en wat doe je dan bij twijfel???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven