19 november 2018 at 23:15

Nieuwe klompen

Mijn moeder heeft nieuwe klompen gekocht en wat voor…
Geen idee of ze hier ook de boodschappen mee gaat doen aan de overkant van de weg of dat ze voor ‘zondags’ zijn of voor de gezellige geitenactiviteiten van Noord-Nederland, maar een feit is wel dat mijn moeder mooie nieuwe klompen heeft en trots is op haar mooie bonte Linda (‘s).

klompmem

Klompen Mem

Hier is de ‘oude’ Linda op de foto en links op de foto dat zij als veteraan zelfs dagkampioen werd en rechts een foto van haar als oudere geit en vanaf de andere kant. Zo lijken het twee verschillende dieren, maar is het mooi Linda van de Kuzemer van twee kanten af. Linda haar vader is trouwens de zwartstippel Marciano van de Joymarhoeve en vandaar dat Linda haar oude dag bij Fokko Trip mocht slijten.

Voor de rest gaan we nu echt het winterseizoen in, ik hoop dat alle geiten nu drachtig zijn en de meesten groeien al hard en over 2 maand zijn de meeste lammeren er al weer. Nu lekker de geiten in het stro en in de warme stal en wij bij de houtkachel (met een biertje) en de lekkere walnoten van Reina en Jan, bedankt! Ze smaken weer lekker! 🙂

Joshelyn eindelijk echt rits

Vandaag was dan Joshelyn echt eens goed rits, had al paar keer gedacht dat ze rits was en de bok ook, maar echt stil staan deed ze nooit goed, wel altijd wat kwispelen en het bokje was haar zo al paar keer te snel af 🙂 (dus ze was al wel vaker gedekt of was het meer verkracht?).
Maar vandaag was/is ze dan eindelijk wel echt rits en ben ik hier zeker blij mee, wilde haar al laten scannen, maar wist het eigenlijk wel dat ze nog niet dragend was. Gelukkig nu goed gedekt en de bok hier nog even 3 weken houden en dan ben ik mooi ruim voor de kerst bok vrij (hopelijk, zal nog even met de eigenaar overleggen…).
Qua combinatie niet de meest favoriete combinatie van halfbroer x halfzus, want ze is gedekt door N’Schiere v.d. Kikkert en dat is dus ook een Joshua v.d. Wolfhaag, voor de rest is het zo goed als niet verwant en we zullen zien.

Heb laatst ook Marieke van Carpe Diem naar het nieuwe hok van Dennis ten Hoff gebracht en Marieke had zelfs de eer om als eerste geit in het hok te treden, waarna we vervolgens de rest er ook ingezet hebben. Een prachtig hok en een super enthousiaste kerel en paar leuke geiten met hele mooie afstamming, nu maar hopen op wat geitjes voor hem volgend jaar en dan kan zijn fokkerij nu echt beginnen.

Geslaagd (keurings)seizoen 2018

Laatste keuring is al weer bijna vier weken geleden en ik kan zeker terugkijken op een geslaagd keuringsseizoen. Voor mij zit een geslaagde keuring niet in een kampioenschap, maar wel dat je goed mee kunt doen in de breedte op een keuring en aan het einde van de dag ook nog het gevoel hebt dat je mee doet. Dat was dit jaar iedere keuring zeker het geval met onze dieren.
De eerste keuring begon meteen met het dagkampioenschap van Junica van Carpe Diem en op dat moment was ze al een maand niet meer zogend en vanaf de zomer lukte het ook niet meer om haar mooi te houden. Geeft niet, de kar was steeds al vol genoeg. De laatste keuring eindigde helemaal in gloriestemming.
Vorig jaar had Julene als lammetje al gestunt in Stuifzand door met het dagkampioenschap aan de haal te gaan en dus waren de verwachtingen dit jaar hoog met Julene. Eerst bracht ze 1 lammetje en dat was eigenlijk te weinig voor haar om haar goed te kunnen voeren en meteen ook af te laten zogen. Niet getreurd het leek een best mooi zwart geitje, dus het zal allemaal goed komen. Echter het lammetje bleek na paar maanden een kween te zijn en ging zichzelf al meer bevuilen. Dat wilde ik niet en vooral niet met het warme weer en achteraf bleek het helemaal een warme zomer te worden, dus die heb ik uiteindelijk vrij vlot opgeruimd, met als resultaat dat Julene de zomer niet zogend doorging. Dat maakte het nog moeilijker om haar mooi te krijgen en ze had af en toe problemen om de staart er goed opgedrukt te houden. Ondanks dat werden de kwaliteiten steeds goed gezien en liep ze steeds mee om de koppositie in zeer fraaie rubrieken. In Stuifzand nu had ik haar er weer mooi naar toe gevoerd en met een maand dracht begon ze weer in haar voordeel te veranderen. Ze showde weer net zoals vorig jaar in Stuifzand en achteraf hoorde ik dat ze uitlopend kampioen bij de jeugdgeiten is geworden. Laat ze nu volgend jaar maar twee lammetjes brengen, dan heb ik het gevoel dat ze er nog mooier voor kan staan, maar zo is ze ook al heel fraai! 🙂

julenestuifjeugd

Julene van Carpe Diem

En dan nog het lammetje Joshelyn die bij de jongste lammeren de reserve titel binnenhaalde en de overige dieren haalden ook allemaal super beste prestaties.

josstuiflam

Joshelyn van Carpe Diem

Als ik de statistieken bekijk zie ik bij Carpe Diem dit jaar 5 geitlammeren geboren, eentje was de kween (Olanda, zonde ook nog zo’n mooie naam) bij Julene, dus eigenlijk kun je zeggen 4 geitjes. Die lopen er alle vier nog en zijn ook allemaal naar de keuring geweest en ze hebben ook allemaal minimaal een keer een 1A dit jaar behaald. Zeker geen slecht resultaat. De contrastippel Marieke van Carpe Diem (Valeriaan x Maram) gaat binnenkort naar de (nieuwe) leden Dennis en Mirthe. Dit om paar redenen, punt een hadden ze mij al paar keer gevraagd om een (fok)geit, maar ja, wat is een goede fokgeit? En een drachtig lammetje/jeugdgeit is dan leuker toch? En ik heb er nog 12 en wil graag naar maximaal 11 dieren in het hok. Waarom dan haar weg? Ik wil dat er zeker een diertje met potentie hun kant op gaat, want ze is ook dragend van Sekuur van de Kikkert en zelf ben ik ook zeker benieuwd naar die combinatie en een vervelende reden is dat ze niet lekker uit mijn kleine vlotterbakjes drinkt. Ik vermoed en hoop dat een drinknippel meer haar ding is. Hopelijk is iedereen straks blij en de geit zelf ook. Dan heb ik nog 7 geiten en dat is meer dan genoeg.

Mijn moeder heeft nog vier geiten en waarvan de blikvanger zeker de fraaie zwartbonte Linda 36 is. Een tijdje terug al weer (te laat) op de avond nog snel een foto gemaakt, maar hier zie je haar type en zeer mooie bonte kleur wel goed. Ze was weer teruggekomen en als het goed is, is ze nu vanaf 27 september drachtig. Vind het achteraf zelfs leuk dat ze teruggekomen is, want nu mooi later lammetjes met haar en natuurlijk hopen we op een mooi zwartbont geitje, maar een mooi zwartbont bokje van haar geef ik zeker ook een kans en dan vind ik een bokje van eind februari veel leuker dan een bokje van begin januari die al bij de moeder vandaan moet als de dieren naar buiten gaan. We zullen het volgend jaar afwachten, maar we hebben er nu al zeker zin in!

linda36lamthuis

Linda 36 van de Kuzemer

Als ik dan de leeftijdsopbouw voor volgend jaar zie, dan kom ik ook mooi in de buurt van wat ik al eens geschreven heb. Want volgend jaar is het dan;
1 veteranen geit -> Linda 24
2 oudere geiten -> Junica en Maram
3 jongere geiten -> Linda 30, Julene en Suzanne
5 jeugdgeiten -> Linda 33 en 36, Valeria, Alina en Joshelyn
en dan natuurlijk weer de lammetjes en dan te bedenken dat ik eigenlijk met 6 dieren naar een keuring meer dan genoeg vindt, het zullen er vast volgend jaar weer meer worden 🙂

Dit jaar zijn de geiten drachtig van drie verschillende bokken. Ik hoop trouwens dat Joshelyn ook drachtig is, ze was maar ‘half’ rits en de bok wilde ‘liever’ dan de geit met dekken, om het maar even netjes te zeggen, dus heb er nog niet alle vertrouwen in en had haar eerst in gedachten voor Baron v.’t Rheewold, maar die was al weer in het Oosten van het land en vooral met dit toch niet helemaal goed rits zijn, is het helemaal maar beter dat ze thuis ‘gedekt’ is. Gambit van de Veenhorst (Valeriaan v.d. Optimist x Marcella v.d. Veenhorst) is een beste zwarte bok met een wit vlekje en ik hoop daarmee ook zwartbont te kunnen fokken. Helaas geen foto van hem en hij was niet op zijn top op de bokkennationale en was ook dwars in de show, maar zeker een bok die heel correct is en met een hele fraaie afstamming. Hij is ingezet op twee Joshua dochters. De andere twee bokken zijn beiden Joshua v.d. Wolfhaag zonen en hebben de rest gedekt en dat betekent dat volgend jaar ieder lammetje Joshua als opa heeft! Sekuur van de Kikkert is inmiddels een bekende bok en uit een Bastijn v.d. Loarikshoeve moeder met ook prachtige rastypische geiten er voor en een hele fraaie afstamming ben ik zeker niet bang voor zijn fokkerij.
Het andere jonge bokje is N’Schiere van de Kikkert (geboren 23 april en daarom niet op keuringen geweest), behalve dat hij zelf ook een heel fraai en best bokje is, vooral zijn perfecte aansluiting van hals naar middenhand vind ik bijzonder fraai, heeft die ook een hele mooie bloedlijn. Moeder is de (kleine) bruinbonte Janis 401 v.d. Kikkert, welke een dochter is van de zwartbonte Gauke v.d. Optimist. Hiermee kom je ook weer op het mooie Optimist bloed met een scheutje Turkeyenhof bloed. Vooral deze combinatie met Alina van Carpe Diem (Valeriaan x Liana) ben ik heel benieuwd naar. Achteraf had ik met dit bokje (vooral met het oog op meer kans op bont) ook bij Linda 24 en Linda 30 moeten doen, maar dat is achteraf en Sekuur is zeker geen slechte keus. Hierbij nog de foto’s van de Kikkert bokjes, ik ben nu al weer reuze benieuwd naar de lammetjes en met paar maanden is het al weer zo ver! 🙂

sekuurstuif

Sekuur van de Kikkert

nschierethuis

N’Schiere van de Kikkert

Geslaagde geitennationale

Afgelopen zaterdag met vijf geiten mee gedaan met de Nationale geitenkeuring te Leusden. Ruim 200 dieren en uit alle windstreken en stuk voor stuk beste dieren als je ze zo alleen zag staan (buiten de ring). Om tegenwoordig te winnen moet echt alles meezitten, maar het gaat niet alleen om vooraan te staan. Natuurlijk geef ik toe dat ik op dit soort keuringen ook zo goed mogelijk wil presteren. Op een clubshow ben ik, vooral met lammetjes, vaak benieuwd hoe je diertje lijkt tussen de andere dieren en hoe andere personen (behalve de keurmeesters) er naar kijken en dat je zelf dan vaak ook weer met een frisse blik er naar kijkt. Met de nationale hebben de dieren vaak al meer ervaring en je weet zelf ook wel donders goed wat je wel en niet in huis hebt. Dus het spelletje waar kom je staan en welke plaats krijg je is zeker van toepassing op de Nationale en werkt voor iedereen denk ik. Behalve de kwaliteit is de show en conditie dan super belangrijk.

Met show merk ik soms weinig van de vergrijzing, alhoewel de meeste personen al opa’s zijn, is het vaak een hele race nog door de ring. Zoals mijn Suzanne vind ik mooi dat ze heel mooi rustig en diep kan stappen en dan altijd attent is. Dit deed ik ook gewoon en dan ontstaat er al snel een gat voor je, maar dit werd ook wel opgemerkt door de keurmeesters dat zij ook de complimenten kreeg voor haar mooie diepe stap. Een geit in draf kun je nog amper beoordelen hoe diep en soepel de stap is toch? Te langzaam is zeker niet leuk en ik doe het zelf ook wel omdat je het diertje dan attenter houdt i.p.v. langzaam lopen en dat ze dan om gaan kijken wat de geit achter haar doet. Maar als we allemaal eens rustiger zouden lopen en de ring optimaal gebruiken, is het ook gemakkelijker om met meer afstand door de ring te gaan toch? Toch eens over nadenken hoe we dat iets kunnen veranderen…

Onze dieren konden alle vijf goed mee doen in de rubrieken. Als eerste mocht mijn Joshelyn. In een leuke rubriek werd ze 1C geplaatst en daar kun je dus niets van zeggen. De zwartbonte Linda 36 kwam ook 1C, met zelfs de opmerking dat ze misschien wel de beste van de rubriek was, maar eerder te best en daardoor net wat te degelijk… Ook Linda 33 (de halfbonte) kreeg ongeveer ook die opmerking en is nog harder gebouwd. Die kwam op de 1A plaats, maar er zit natuurlijk verschil in de kwaliteit per rubriek. Dit zijn weer echte Linda’s die per jaar weer ‘beter/fraaier’ worden  en waar bijna geen slijt op komt. Persoonlijk houd ik daar zeker van en vind ik dat ook een mooi proces. Hopelijk krijgen ze volgend jaar allebei twee lammetjes en dan komt er al een andere ontwikkeling op.

Dan dus nog de twee jeugdgeiten en zoals gezegd liep Suzanne prachtig fier en rustig attent door de ring. In een mooie rubriek de 1C plaats ben ik ook meer dan tevreden mee en vooral haar ras en uitstraling (sierlijke kop en hals) vielen in de smaak. Julene had dit jaar maar 1 lammetje gebracht en die is er al weer tijden vanaf (was helaas een kween en die bevuilde zichzelf, dat wil je niet), daardoor is ze wat stugger dan de concurrentie die nog mooi zogend is. In een ontzettende zware rubriek met toppers van voor tot achter (achteraan een geit die dit jaar ook al paar titels had bemachtigd en in Nieuwe Pekela nog ten koste van Julene) en vooraan de kampioen van de dag ook mocht zij in deze rubriek van 7 beste dieren precies in het midden staan. Alle vrede mee en ze moet volgend jaar ook maar eens twee lammetjes zogen en dan wil ik het wel graag weer proberen, want behalve dat ze ietsje stugger nu is, is de rest allemaal meer dan goed te noemen bij haar en ook haar show was nu (weer) perfect.

Voor de rest ook een hele mooie en gezellige en sportieve dag beleefd en weer wat ideeën opgedaan voor de fokkerij 🙂

Geen geluid, foto’s mislukt, maar goed gelopen in Nieuwe Pekela

Al weer een tijdje geleden met een update. Door het warme weer zeker geen zin om thuis ook weer achter de laptop te kruipen. Nieuwe Pekela nu ook twee weken later en i.p.v. een week voor de bokkennationale, nu een week na de bokkennationale. Toch een ander gevoel en net een iets ander keuringsseizoen voor je gevoel. De temperatuur was nu perfect in Nieuwe Pekela, maar net voor de pauze begaf onze geluidsinstallatie het. Vermoedelijk het snoer kapot van de microfoon, maar het is zo’n oud systeem en vooral de aansluiting naar de versterker, dat je niet zomaar een ander snoer er aan kunt koppelen. Dat proberen we nu te regelen voor de geitennationale, zodat daar het geluid wel weer perfect is 🙂
Het commentaar werd nu wel veel persoonlijker en zonder microfoon kwamen de keurmeesters een meter voor je staan en legde de plaatsing uit. Bij de ‘grote geiten’ ging dit ook jaren zo en werd nog niet en zo kun je als keurmeester de uitleg veel persoonlijker maken en nog meer gericht op het dier haar goede of minder goede punten en je krijgt dan bijna automatisch met de inzenders een soort gesprek en dat is helemaal niet verkeerd. Want nu luister je als inzender ook echt goed wat er gezegd wordt en moet je het als keurmeester net iets meer uitleggen.

Tevens maakte ik deze keer de foto’s van de kampioenen alleen (meestal samen met EJ, maar die kon helaas niet aanwezig zijn) en het ging goed dacht ik en de meeste dieren stonden wel mooi voor de camera. Op het kleine schermpje leek het allemaal goed, dus klaar denk je. Toen ik bij thuiskomst ’s avonds de foto’s ging openen op de laptop kwam de teleurstelling… op echt paar foto’s na, waren ze allemaal wazig en rare contouren en sommige pootjes werden ook heel dun. Hier een voorbeeld van mijn Joshelyn van Carpe Diem.

jospekel

Joshelyn van Carpe Diem

Als je zo als klein plaatje ziet, dan denk je, mooie foto! Echter maak je de foto groot, dan is het echt wazig en dit willen we niet op onze officiële site en dit kan ook niet in De Dwerggeit afgedrukt worden. Helaas nog geen tijd gehad om thuis bij licht een nieuwe foto te maken, binnenkort eens proberen…

De keuring zelf ging verder meer dan goed. Met het jonge lammetje Joshelyn (Joshua x Suzanne) smorgens een prachtige 1A en smiddags reserve kampioen tussen vele toppers. De contrastippel Marieke (Valeriaan x Maram) een 1B en Alina (Valeriaan x Liana) zelfs 1A. De zwartbonte Linda 36 (Joshua) liep eerst in de rubriek op kop, maar werd gepasseerd door Janis 447 v.d. Kikkert (ook Joshua), die later kampioen werd. En de bruinbonte (halfbont) Linda 33 liep ook een 1B.

De jeugdgeiten Suzanne en Julene deden het ook geweldig. Suzanne 1A en Julene 1B en later bleek dat achter de kampioen. Voor het kampioenschap werden vier dieren naar binnen gehaald en bij die vier zaten Suzanne en Julene. Op dat moment als ze dan beiden buiten de boot vallen voelt het bijna als een lichte teleurstelling. Maar het is juist mooi om te weten dat je dieren zo goed mee doen. Hier de foto van de kampioensrubriek van de jeugdgeiten en ikzelf heb Suzanne beet (moeder van Joshelyn) en Agaath Plomp helpt me mee met  Julene.

jeugdpekel

Jeugdgeiten kampioensrubriek links Suzanne

Nu volgende week de geitennationale en het dekseizoen is al losgebroken. De voornaamste fokbok voor dit seizoen wordt en is als Sekuur van de Kikkert. Met als vader de zwarte Joshua v.d. Wolfhaag, die bij ons mooie nakomelingen heeft achter gelaten. En moeder is Janis 415 v.d. Kikkert welke een Bastijn v.d. Loarikshoeve is. De bok zelf laat ook alle drie bloedlijnen duidelijk zien vind ik. De fijnheid en ras van De Kikkert, het prachtige type ook van Caitlyn v.d Loarikshoeve en natuurlijk de kwaliteiten van de Wolfhaag met alle bekende namen in de bloedlijn er voor. Ik heb de bok vrijdag voor de keuring opgehaald en bij Jacob had hij die week al veel gedekt en bij mij meteen vrijdag drie en zaterdagmorgen waren er al weer twee rits en ook allebei maar 1 keer laten dekken, want verwachte ’s avonds de rest nog rits (wil er nog vier mee dekken), maar die laten ineens op zich wachten. Geen probleem, maar dit kwam de show van Sekuur niet ten goede en ’s middags werd hij nog wel reserve kampioen en zie hier de foto en ik mocht er mee lopen. Ik heb heel veel vertrouwen in deze bok en zijn fokkerij…

sekkurpekel

Sekuur vd Kikkert reserve kampioen

Archief