Laatste reactie

Linda 24 ook op de foto gezet

Had samen met Jeanette deze week al wat dieren op foto gezet en ging daarna ook de aanwezige dieren bijwerken. Zag dat onze oudste geit, de ‘witte’ Linda 24, daar dan bijna de jongste leek met een hele oude foto. Niet echt representatief meer en met haar inmiddels 7 jaar is ze nog altijd super sterk, zowel figuurlijk als letterlijk, ze is de leider van de club en bij het in het hok doen, moet ik haar ook snel in het hokje stoppen, anders gaat ze zelf nog een ererondje door het middenpad lopen en laat ze duidelijk merken dat iedereen voor haar moet wijken. Zelfs als ik haar deurtje open heb en mijn been er nog wat voor staat, is die ook niet veilig. Haar kop gaat dan naar beneden en ze stormt zo rechtdoor. Het is duidelijk door de jaren heen, wij tweeën zijn niet de beste vriendjes, nog 1 fokronde met haar en dan is ze ook al weer 8 jaar als ze lammert, vind ik ook oud genoeg. Oja, het lijkt alsof ze haar tanden laat zien, die zijn nog super sterk en staan nog goed, het is een stukje brood die ze in de bek heeft 🙂

Linda24_7jaar

Linda 24 van de Kuzemer

Foto’s 31 augustus

Vandaag even samen met Jeanette wat foto’s van paar dieren gemaakt. Ze zijn nu nog mooi en Linda 40 van de Kuzemer en Janis 464 van de Kikkert niet eens getoiletteerd (laatst een keer de staart en rug een beetje beknipt), maar zo is het mooi voor het ‘nageslacht’. Janis 464 even van twee kanten af en van paar lammetjes even paar foto’s, op iedere foto lijken ze net weer iets anders en per saldo hebben ze dan bijna ieder onderdeel goed 🙂

Cincopa WordPress plugin

Super geslaagde clubshow Zuidlaren

Afgelopen zaterdag de enige keuring van dit jaar gehad en van te voren veel overleg, gaan we het wel of niet doen en hoe dan? Uiteindelijk viel de uitvoering genoeg mee en vooral als iedereen er aan meewerkt en als je het maar ‘klein’ blijft houden. Je krijgt vooral positieve energie als je merkt dat het enorm gewaardeerd wordt en als je ziet hoeveel actieve leden Noord-Nederland dan heeft, dan doe je het graag. En actief is niet alleen zelf met dieren in de ring, maar ook de enthousiaste bezoeker die thuis wel geiten heeft en er wel of niet mee fokt, maar om de een of andere manier niet (meer) met de keuringen deelneemt, ook die leden waren welkom en ook daar zagen we wat leden ‘actief’ van op de keuring. Mooi dat die ook zo bij de club blijven en zo blijven we met ons allen goed op de hoogte van de fokkerij en kon er nog verder gepuzzeld worden met de bokkenkeus. Ja, want dit was de enige keuring van dit jaar en iedereen was heel nieuwsgierig hoe de lichting 2020 er uit zag, maar tevens is iedereen ook al meteen weer bezig met de nieuwe fokronde en de dekbokjes krijgen het nu weer druk.

Samen met mijn moeder hadden we zes geiten opgegeven. Twee Linda’s en vier Carpe Diem (3 lammetjes en 3 ‘volwassen geiten’). De geiten stonden mooi in conditie en dan te weten dat er bij geen enkele volwassen geit een lammetje loopt. Het kan dus best qua conditie om de (bok)lammeren er gewoon bij vandaan te halen en de dieren mooi te houden/krijgen voor de keuring en Julene had dit jaar niet eens gelammerd, maar is nu wel net in het mooiste van de dracht en dat was haar voordeel weer. Qua beharing heb ik het voordeel dat mijn dieren van nature al behoorlijk kortharig zijn (zit echt verschil in bepaalde lijnen). Gelukkig heb ik de perfecte geit nog (lang?) niet, maar de andere fokkers ook niet en zo werd het weer wikken en wegen voor Adriaan Groeneveld als enige keurmeester, want ook daar hadden we de coronaregels goed doorgevoerd. Complimenten hoe Adriaan zich de hele dag staande heeft gehouden (letterlijk en figuurlijk, want de knieën van Adriaan zijn helaas niet meer zo soepel). En het valt niet mee om de huidige dieren te plaatsen, want qua ‘opgetelde’ kwaliteit zitten de dieren heel dicht bij elkaar, maar ze hebben dus allemaal wel wat en het is net het moment dat je ze ziet. Ook stilstand werd duidelijk meegewogen in de eindbeslissing.

Resultaat was dat alledrie de lammetjes een 1A behaalden en alledrie nakomelingen van Topolino 100 v.h. Turkeyenhof. Linda 41 met haar hele vloeiende overgangen en de hals er mooi op tijdens het showen. De zwarte Lissa vanwege haar correctheid, maar toont wel iets rijper nu en de bruine Melissa vanwege haar perfecte maatverhoudingen en veel (lammetjes)uitstraling (commentaar keurmeester hoor 🙂 ). Melissa werd smiddags nog reserve kampioen en heel blij met dit triootje lammetjes.

MelissaZuidlaren
Melissa van Carpe Diem

Jeugdgeit Saline schitterde door haar zeer korte beharing en de hals er super verheven op en in stilstand laat ze hele mooie overgangen en heel fraai type zien. Echter in de show komt er helaas toch wat spanning op de rug en dan trekt ze de staart ook te hoog boven de ruglijn. Maar ja, een andere geit heeft weer wat anders en zo werd ze ook nog reservekampioen en vooral doordat ze in stilstand zo fraai overkwam volgens de keurmeester en dat goed meegewogen werd.

SalineZuidlaren
Saline van Carpe Diem

De zwartbonte Linda 36 van de Kuzemer is inmiddels al jongere geit en daar zijn de rubrieken ijzersterk. Ze stonden er met hun vieren en eigenlijk hadden ze alle vier wel een koppositie kunnen veroveren. Linda 36 kwam op een hele mooie 1B plaats en vooral vanwege haar correctheid.

Linda36inrubriek
Linda 36 in haar rubriek

Als laatste Julene van Carpe Diem die al bij de oudere geiten haar kunstje mag laten zien. Ze stond er weer prachtig voor en ondanks dat ze haar staart ook perfect kan dragen (er plat op en mooi recht), doet ze de staart heel vaak net wat los van de rug, dat was ook de enige opmerking bij haar, voor de rest kreeg ze alle lof over haar kracht en maatverhoudingen. Ik mocht aan het einde van de dag de kampioensbeker voor haar van het tafeltje pakken. En zo werd het qua resultaten wel weer een super geslaagde keuring. Zes dieren mee, vijf maal 1A en een 1B, 2 x reserve kampioen en een kampioen. Nu eerst weer lammetjes en die laten niet lang meer op zich wachten. Julene en Janis 464 v.d. Kikkert kunnen allebei rond 8 oktober lammeren, heel benieuwd naar!

Julenezuidlaren
Julene van Carpe Diem

Julene en Janis drachtig

Ik krijg al vragen via de app en zelfs automobilisten die bij me stoppen en vragen of Julene drachtig is, dus zal het toch maar op de site zetten 🙂

Ja, Julene is duidelijk drachtig en ook Matador 77 bleek meteen te bevruchten, want ook Janis 464 is overduidelijk drachtig. Nu kijken of Julene weer gewoon aflammert, dat is bij haar het belangrijkste en voor Janis 464 is het leuke, wat voor kleuren en hoe is het bont (niet te wit?) en dan nog het geslacht en hoe goed zijn ze… ja, want als fokker ben je zomaar niet tevreden, dus een dosis geluk is wel weer belangrijk.

Qua geitenactiviteiten heb ik dit jaar nog niet veel gedaan en ook bij maar paar fokkers geweest, maar dat was wel weer super gezellig. Zoals in juni al even bij Bertus geweest, ik in een auto met Jeanette en Jacob en Frouke in hun auto (waar we normaal samen zouden rijden) en daar super gezellig op een mooie zonnige zondagmiddag in de tuin gezeten en de geiten bekeken. Lekker chauvinistisch was ik blij dat het enige geitlammetje van Gaveman een goeie lijkt en mag blijven. Ook paar mooie T100 lammetjes.

Tevens met Jacob ook nog bij Fokko Trip, Jan de Vries en Albert Berends geweest en bij hun allemaal vooral prachtige jeugdgeit(en) gezien. Fokko paar Sekuurs en bij Jan en Albert heel toevallig, allebei een heel mooi zwartstippel geitje, welke echt volle zusjes leken en het bleken halfzusjes te zijn, allebei van Alwin v.d. Veldhoeve. Super gezellig even zo’n dagje en ook last minute gepland op een doordeweekse mooie dag, zo konden we weer overal buiten zitten.

En ook weer met mooi weer zijn hier Jaap en Lydia en Kees en Marlies geweest, ook die kwamen met twee auto’s voorrijden, maar dat kwam ook omdat ze nog al een behoorlijke retourvracht hadden… ook weer heel gezellig en daarmee kwam ik weer mooi op 10 geiten waar ik de winter mee in ga.

Die 10 geiten zijn onderverdeeld in:
5 Carpe Diem
4 Kuzemer
1 Kikkert

Qua kleuren heeft zelfs bont de overhand met 5 koebonte geiten en 4 bruine en 1 zwarte.
Qua leeftijd en namen en kleuren krijg je dan nu dit:
3 lammetjes, (Melissa-bruin, Lissa-zwart, Linda 41 bruinbont) allemaal T100
3 jeugdgeiten, (Saline-bruin, Linda 40-bruinbont, Janis 464-zwartbont) allemaal Sekuur
1 jongere geit (zwartbonte Linda 36 uit Joshua)
2 oudere geiten (Suzanne en Julene, allebei bruin van Logan)
1 veteraan, de oude (witte) Linda 24 (Topolino 22 nog).

Ja, ik zal binnenkort de aanwezige geiten eens bijwerken, maar eerst eens foto’s maken.

Hopelijk gaat onze keuring door en dan moet ik ze toch toiletteren. Daarvoor heb ik zes opgegeven. Drie lammetjes, meer lammetjes hebben we dus ook niet en drie ‘geiten’. Alledrie niet zogend en Linda 36 en Saline wel gewoon gelammerd, allebei twee bokken en al lang er bij weg. Julene niet eens gelammerd maar wordt nu mooi van de dracht, echter ze is dan ongeveer 3,5 maand drachtig, even kijken hoe ze dan lijkt.

Qua bokkenkeus ben ik ook nog wat aan het puzzelen en aan de puzzel wordt nu vermoedelijk nog een zwartstippel bokje van Dick Kattouw toegevoegd. Daar deze week geweest met Jeanette en ook weer gezellig en hij verraste ons met paar hele mooie bokjes en ook in zijn geitenhok (bokjes staan natuurlijk in het bokhotel!) heeft hij beste geiten. Volgende week nog een keer heen en een keuze maken…

Zal binnenkort eens meer vertellen over de bokkenkeus, maar wil graag even de keuring afwachten 🙂


Zwart/wit

Niet alles is altijd zwart/wit te benaderen, er zijn blijkbaar ook vele grijstinten (blauwschimmel?) en in de dwerggeitenfokkerij ben ik meer voor het (rood)bruin en zwart en koebont, maar zeker niet te veel wit 🙂 . Maar een mooie zwart-witte oftewel (koe)bonte geit kan ik zeker waarderen en vooral de Linda’s proberen we zo mooi mogelijk koebont te houden… 

Nu wil het geval dat Julene deze winter twee keer verworpen heeft en ja, wat moet je dan met zo’n geit? Een jaar gewoon laten lopen en dan maar kijken wat er gebeurd of toch al wat eerder zien of ze nog wel weer drachtig wil. Voor dat laatste ga ik nu en 28 april was ze goed rits en door welke bok dan dekken? Die keus had ik snel gemaakt. Ze had vorig jaar twee geitjes van Sekuur v.d. Kikkert gebracht en ondanks dat beiden nu weg zijn, had ik toen al meteen van, zijn twee goede lammetjes, maar het is het allebei net niet en een hele beste zou er net ‘tussenin’ zitten qua bepaalde zaken. Ik heb toen al gezegd, je moet eigenlijk hetzelfde nog een keer doen, want dat doe je meestal niet, andersom wel, als de eerste keer een ‘kampioenslammetje’ geboren wordt (en dan vallen vaker de latere worpen ietsje tegen). Maar als je denkt het zit er wel in, maar komt er niet meteen uit, dan probeer je het toch vaak niet weer. Vooral nu ik zie hoe de kleindochters van Julene (uit een Sekuur jeugdgeitje die ik laatst verkocht heb dus) het goed doen en hoe Saline van Carpe Diem (Sekuur x Suzanne) in het hok (en weiland!) staat te schitteren. Dan heeft Sekuur hier zeker leuke dingen gedaan en ook de bonte Linda 40 (Sekuur x Linda 24) is een mooie luxe jeugdige jeugdgeit geworden. Dus ja, Sekuur verdient nog meer kansen. Zo op 28 april naar Jacob met Julene en Jacob had al gezegd, dat Sekuur dit jaar mooier was dan vorig jaar en daar had hij zeker niet over gelogen. Voor een 2-jarige bok heeft hij nu in verhouding meer jeugd dan vorig jaar en qua kracht is het zelfs nog meer geworden. Gewoon een hele beste bok. Julene toen gedekt en Jacob zijn geiten ook meteen bekeken (met gepaste afstand van Jacob, maar ik mocht wel dichtbij de geiten komen). Hij was al druk aan het verkopen en zo stond er ook nog een guste mooi getekende zwartbonte jeugdgeit Janis 464 v.d. Kikkert bij hem (Sekuur x Janis 401 en die komt uit de zwartbonte Gauke v.d. Optimist, vandaar de zwartwitte kleur weer terug). Janis 464 was vorig jaar nooit rits geworden en toevallig de week er voor wel eindelijk, maar ja, wat heb je er aan en die moest ook maar weg. Als lammetje heeft Janis 464 vorig jaar in Zuidlaren nog een 1A plaats behaald in een mooie rubriek en vooral vanwege haar zeer gemakkelijke show. Op dit moment was ze ondanks dat ze niet vet is, toch ‘stug’ doordat ze niet drachtig is geweest en dan krijg je meteen een heel andere jeugdgeit. Maar er zit zoveel potentie in zo’n geitje en de kleur is jammer dat dit weer zo verdwijnt. Dus even een dag nagedacht en toen zei ik. Doe mij dat geitje maar en zodoende had ik paar dagen later ook die geit in het hok en 13 en 14 mei was ze weer enorm rits en mocht Matador 77 haar dekken. Mooi avontuur en ook benieuwd hoe zwartbont x zwartbont nu gaat worden. Zie hier hoe zo’n jonge knaap te werk gaat 🙂

Mat77_Janis464

Matador 77 en Janis 464

Vervolgens werd Julene op 14 mei al weer rits en toen maar weer naar Sekuur gebracht en dit was 5-6 dagen voor haar 3 weken en dus verwachten we dat ze dan ook met 5-6 dagen wel weer zou terugkomen. Niet gebeurd en wel vreemd. De vorige keer was ze bijna 3 dagen rits en nu amper 1 dag. Is ze dan toch drachtig van 28 april of 14 mei of helemaal niet? We gaan het afwachten en zou mooi zijn als beide geiten ook nog ongeveer tegelijk gaan aflammeren.

Archief