Julene en Janis drachtig

Ik krijg al vragen via de app en zelfs automobilisten die bij me stoppen en vragen of Julene drachtig is, dus zal het toch maar op de site zetten 🙂

Ja, Julene is duidelijk drachtig en ook Matador 77 bleek meteen te bevruchten, want ook Janis 464 is overduidelijk drachtig. Nu kijken of Julene weer gewoon aflammert, dat is bij haar het belangrijkste en voor Janis 464 is het leuke, wat voor kleuren en hoe is het bont (niet te wit?) en dan nog het geslacht en hoe goed zijn ze… ja, want als fokker ben je zomaar niet tevreden, dus een dosis geluk is wel weer belangrijk.

Qua geitenactiviteiten heb ik dit jaar nog niet veel gedaan en ook bij maar paar fokkers geweest, maar dat was wel weer super gezellig. Zoals in juni al even bij Bertus geweest, ik in een auto met Jeanette en Jacob en Frouke in hun auto (waar we normaal samen zouden rijden) en daar super gezellig op een mooie zonnige zondagmiddag in de tuin gezeten en de geiten bekeken. Lekker chauvinistisch was ik blij dat het enige geitlammetje van Gaveman een goeie lijkt en mag blijven. Ook paar mooie T100 lammetjes.

Tevens met Jacob ook nog bij Fokko Trip, Jan de Vries en Albert Berends geweest en bij hun allemaal vooral prachtige jeugdgeit(en) gezien. Fokko paar Sekuurs en bij Jan en Albert heel toevallig, allebei een heel mooi zwartstippel geitje, welke echt volle zusjes leken en het bleken halfzusjes te zijn, allebei van Alwin v.d. Veldhoeve. Super gezellig even zo’n dagje en ook last minute gepland op een doordeweekse mooie dag, zo konden we weer overal buiten zitten.

En ook weer met mooi weer zijn hier Jaap en Lydia en Kees en Marlies geweest, ook die kwamen met twee auto’s voorrijden, maar dat kwam ook omdat ze nog al een behoorlijke retourvracht hadden… ook weer heel gezellig en daarmee kwam ik weer mooi op 10 geiten waar ik de winter mee in ga.

Die 10 geiten zijn onderverdeeld in:
5 Carpe Diem
4 Kuzemer
1 Kikkert

Qua kleuren heeft zelfs bont de overhand met 5 koebonte geiten en 4 bruine en 1 zwarte.
Qua leeftijd en namen en kleuren krijg je dan nu dit:
3 lammetjes, (Melissa-bruin, Lissa-zwart, Linda 41 bruinbont) allemaal T100
3 jeugdgeiten, (Saline-bruin, Linda 40-bruinbont, Janis 464-zwartbont) allemaal Sekuur
1 jongere geit (zwartbonte Linda 36 uit Joshua)
2 oudere geiten (Suzanne en Julene, allebei bruin van Logan)
1 veteraan, de oude (witte) Linda 24 (Topolino 22 nog).

Ja, ik zal binnenkort de aanwezige geiten eens bijwerken, maar eerst eens foto’s maken.

Hopelijk gaat onze keuring door en dan moet ik ze toch toiletteren. Daarvoor heb ik zes opgegeven. Drie lammetjes, meer lammetjes hebben we dus ook niet en drie ‘geiten’. Alledrie niet zogend en Linda 36 en Saline wel gewoon gelammerd, allebei twee bokken en al lang er bij weg. Julene niet eens gelammerd maar wordt nu mooi van de dracht, echter ze is dan ongeveer 3,5 maand drachtig, even kijken hoe ze dan lijkt.

Qua bokkenkeus ben ik ook nog wat aan het puzzelen en aan de puzzel wordt nu vermoedelijk nog een zwartstippel bokje van Dick Kattouw toegevoegd. Daar deze week geweest met Jeanette en ook weer gezellig en hij verraste ons met paar hele mooie bokjes en ook in zijn geitenhok (bokjes staan natuurlijk in het bokhotel!) heeft hij beste geiten. Volgende week nog een keer heen en een keuze maken…

Zal binnenkort eens meer vertellen over de bokkenkeus, maar wil graag even de keuring afwachten 🙂


Zwart/wit

Niet alles is altijd zwart/wit te benaderen, er zijn blijkbaar ook vele grijstinten (blauwschimmel?) en in de dwerggeitenfokkerij ben ik meer voor het (rood)bruin en zwart en koebont, maar zeker niet te veel wit 🙂 . Maar een mooie zwart-witte oftewel (koe)bonte geit kan ik zeker waarderen en vooral de Linda’s proberen we zo mooi mogelijk koebont te houden… 

Nu wil het geval dat Julene deze winter twee keer verworpen heeft en ja, wat moet je dan met zo’n geit? Een jaar gewoon laten lopen en dan maar kijken wat er gebeurd of toch al wat eerder zien of ze nog wel weer drachtig wil. Voor dat laatste ga ik nu en 28 april was ze goed rits en door welke bok dan dekken? Die keus had ik snel gemaakt. Ze had vorig jaar twee geitjes van Sekuur v.d. Kikkert gebracht en ondanks dat beiden nu weg zijn, had ik toen al meteen van, zijn twee goede lammetjes, maar het is het allebei net niet en een hele beste zou er net ‘tussenin’ zitten qua bepaalde zaken. Ik heb toen al gezegd, je moet eigenlijk hetzelfde nog een keer doen, want dat doe je meestal niet, andersom wel, als de eerste keer een ‘kampioenslammetje’ geboren wordt (en dan vallen vaker de latere worpen ietsje tegen). Maar als je denkt het zit er wel in, maar komt er niet meteen uit, dan probeer je het toch vaak niet weer. Vooral nu ik zie hoe de kleindochters van Julene (uit een Sekuur jeugdgeitje die ik laatst verkocht heb dus) het goed doen en hoe Saline van Carpe Diem (Sekuur x Suzanne) in het hok (en weiland!) staat te schitteren. Dan heeft Sekuur hier zeker leuke dingen gedaan en ook de bonte Linda 40 (Sekuur x Linda 24) is een mooie luxe jeugdige jeugdgeit geworden. Dus ja, Sekuur verdient nog meer kansen. Zo op 28 april naar Jacob met Julene en Jacob had al gezegd, dat Sekuur dit jaar mooier was dan vorig jaar en daar had hij zeker niet over gelogen. Voor een 2-jarige bok heeft hij nu in verhouding meer jeugd dan vorig jaar en qua kracht is het zelfs nog meer geworden. Gewoon een hele beste bok. Julene toen gedekt en Jacob zijn geiten ook meteen bekeken (met gepaste afstand van Jacob, maar ik mocht wel dichtbij de geiten komen). Hij was al druk aan het verkopen en zo stond er ook nog een guste mooi getekende zwartbonte jeugdgeit Janis 464 v.d. Kikkert bij hem (Sekuur x Janis 401 en die komt uit de zwartbonte Gauke v.d. Optimist, vandaar de zwartwitte kleur weer terug). Janis 464 was vorig jaar nooit rits geworden en toevallig de week er voor wel eindelijk, maar ja, wat heb je er aan en die moest ook maar weg. Als lammetje heeft Janis 464 vorig jaar in Zuidlaren nog een 1A plaats behaald in een mooie rubriek en vooral vanwege haar zeer gemakkelijke show. Op dit moment was ze ondanks dat ze niet vet is, toch ‘stug’ doordat ze niet drachtig is geweest en dan krijg je meteen een heel andere jeugdgeit. Maar er zit zoveel potentie in zo’n geitje en de kleur is jammer dat dit weer zo verdwijnt. Dus even een dag nagedacht en toen zei ik. Doe mij dat geitje maar en zodoende had ik paar dagen later ook die geit in het hok en 13 en 14 mei was ze weer enorm rits en mocht Matador 77 haar dekken. Mooi avontuur en ook benieuwd hoe zwartbont x zwartbont nu gaat worden. Zie hier hoe zo’n jonge knaap te werk gaat 🙂

Mat77_Janis464

Matador 77 en Janis 464

Vervolgens werd Julene op 14 mei al weer rits en toen maar weer naar Sekuur gebracht en dit was 5-6 dagen voor haar 3 weken en dus verwachten we dat ze dan ook met 5-6 dagen wel weer zou terugkomen. Niet gebeurd en wel vreemd. De vorige keer was ze bijna 3 dagen rits en nu amper 1 dag. Is ze dan toch drachtig van 28 april of 14 mei of helemaal niet? We gaan het afwachten en zou mooi zijn als beide geiten ook nog ongeveer tegelijk gaan aflammeren.

Ieder nadeel heeft z’n voordeel

Geniet u ook zo van de dwerggeitjes nu thuis? Ik wel, want bijna iedere geitenfokker heeft de geitjes toch thuis en bij dit ‘thuisblijfvoorjaar’ kun je lekker thuis zijn en toch bij de geitjes. Vooral met dit mooie voorjaar, iedere dag komen de geitjes buiten en de ene dag wat langer dan de andere keer, maar met dit thuiswerken kan ik dat heel mooi zelf bepalen hoe laat ik ze naar buiten doe en hoe laat weer binnen. Geen reistijd vanuit Zwolle en dat ik dan pas tegen 19 uur soms thuis ben. Nee, heerlijk zo even naar de geiten lopen en weer naar binnen. Want je moet natuurlijk wel op tijd je frisse neus even halen. En je hebt de dwerggeitjes in eerste instantie toch ook om thuis van te genieten?

Zo hebben we (Jeanette en ik) nu twee weken geleden al zes geitjes gebracht aan een super leuk stel die al meerdere keren van ons geitjes gekocht heeft. Ze fokken er niet mee en houden ze echt als kuddedieren en dat op een groot stuk grond met nog paar schaapjes en twee Belted Galloway koeien. Hun kudde van 13 dieren bestond nu al geheel uit gefokte dieren van ons en de jongste was inmiddels 7 jaar. Tijd voor verjonging er bij om de oudjes wat speelenergie te bezorgen. Zo hebben we daar zes geitjes gebracht (Alina met de twee lammetjes, Bella met haar lammetje en Alda). Dat is dan een heel gedoe in coronatijd en we waren er vaker geweest en via de mail gewoon verkocht. Goed de dieren omschreven en het maakt hun niet veel uit welke kleuren en alles. In de auto hadden we mooi Danny Vera op staan (dank je Ronnie voor de muziek! echt mooie muziek en wat een geweldige stem heeft hij toch). Daar aangekomen wisten we waar we moesten zijn en veel ruimte achter het huis en een grote schuur voor de geitjes. Met de auto en aanhanger mooi het ruime erf op gereden. De vrouw bleef zeker op meer dan 4 meter afstand en hij ook op gepaste afstand en deed de deur open van het hok en ik deed een voor een de dieren in hun nieuwe verblijf en gaf per dier een ‘showtje’ weg. Je zag blije gezichten en als laatste pakte ik Alda van Carpe Diem (Julene x Sekuur) en toen kreeg ik bijna spijt, wat een jeugdig geitje en daar nu zo attent en zo mooi belijnd, ja, dan lijken ze nog mooier. Maar keuze gemaakt, is keuze gemaakt (houd twee leuke lammetjes van haar aan). Zij blij en de dieren speelden de volgende dag al mooi in het weiland en laten de andere oudjes dan ook meer bewegen.

Voor thuis ook mooi, want kreeg hierdoor twee hokjes vrij en zit eigenlijk al op wintertal en zo kan ik deze groep meteen de volle aandacht geven. Er blijven dit jaar 4 geitlammetjes en die kunnen allemaal al aan het bandje lopen (showen is nog iets te veel gezegd, maar pak ze af en toe en behalve dat ze leren aan het bandje te lopen, worden ze vooral lekker mak daar van en dat is vooral het grootste genot). Qua bokjes heb ik alleen de zwartbonte Matador 77 over gehouden. Die is goed genoeg denk ik en van de oude Linda 24 heeft Tim Boelens van Kinderboerderij Meppel de bokjes opgehaald en vooral de bruine daarvan leek niet minder dan de zwartbonte, maar je mag soms ook wat voor de kleur doen toch? Lijkt mij geweldig om af en toe nog wat meer mooie (koe)zwartbonte lammetjes te fokken.

Dan de keuringen. Die gaan eerst niet door en tot wanneer niet? En wat mag nu wel en wat mag niet en wat zouden we wel of niet willen? Ik zat al eens te denken als je een keuring met 1,5 meter afstand zou kunnen houden. Eerst noemden ze dat nog de ‘Social Distance’ toch? Op zich vind ik het best sociaal om normaal gesproken zoveel afstand te houden tot elkaar en vooral in de keuringsring, wat dat betreft is dat een goede leerschool en moet dat in de toekomst niet moeilijk meer voor ons zijn… afstand houden! Maar dan om de ring? Is het voor publiek te doen zo ver uit elkaar? Ja, op een gemiddelde keuring wel, bij de keuringshokken is er ook altijd wel voldoende afstand. De keurmeester in overleg? Moeilijker, maar vroeger toen ik begon als keurmeester (1994) deden we heel vaak een keuring in je eentje. Dus dan 1 keurmeester? Hoeft die ook niet te overleggen, gaat misschien ook lekker snel. Dan achter de tafel, als dat een ‘gezin’ is, ook geen probleem en anders twee tafels? Kantine? Moeilijker, afhalen… of zelf eten mee nemen. De wc’s? Een ruime voorraad ontsmettingsdoekjes er bij leggen en dat iedereen dan zelf de deurkrukken en alles schoonmaakt…
Dus ja, in theorie kom je best ver, maar WIL je het ook? We hebben een hele grote groep met een verhoogd risico. Is dat een hobby waard? Gewoon volgend jaar er weer vol tegenaan? De mooie geitjes blijven wel en die komen dan volgend jaar wel als jeugdgeit op de keuring. De bokjes is iets lastiger, maar ach, dat regelt zich ook wel weer.

Op persoonlijke titel en omdat ik echt heel benieuwd ben hoe de andere fokkers er in staan, hier een hele simpele enquête en schroom anders ook niet om een reactie evt. te geven… 

De balans opmaken

De geiten zijn gelammerd. Gisteravond lammerde de zwarte Bella (2 dagen over datum) van een dik bruin gewoon geitlam. Kan er in groeien, maar ik mag bij de geboorte ook al graag zien dat ze mij aanspreken. We wachten even af, maar ik denk dat ik een heel mooi plaatsje voor dit duo al weet, waar ze hun hele leven mooi samen oud kunnen worden…
Dit lammetje krijgt ook een naam van een muziekstuk welke momenteel in ons repertoire zit, namelijk; Bella Ciao.
De bokjes van Joshelyn groeien er mooi in en worden luxe bokjes met ook goed op de benen en wilde een combinatie van Topolino en Joshelyn in de naam en ineens kwam ik op de kreet van Inge de Bruijn na het behalen van een gouden plak op de Olympische spelen met zwemmen; Toppie Joppie! En de andere geen idee of het een beste is, doe ik die maar ‘Top of Flop’ 🙂

Julene moest officieel gisteren ook, maar die heeft nu deze winter twee keer verworpen. Eerst vorig herfst al met 6-7 weken en vervolgens leek ze deze winter heel mooi drachtig en werd ze ook al lekker zwaar en ineens in februari dacht ik al, die word eerder dunner dan dikker met als resultaat dat ze de eerste week van maart aflammergedrag liet zien. Mekkeren en vervolgens ook allemaal viezigheid liet vloeien. Ze was en is steeds gezond, dus heb de natuur tot dusver zijn gang laten gaan. Zondag 8 maart lag er ineens een handjevol rare prut in het hok en vervolgens schoonde ze ook niet zoveel meer na. Nu lijkt het echt een guste geit, stug in het haar en qua model ook stug ineens. Ik wilde toch eerst afwachten tot haar officiële lammertijd want het kon nog altijd dat er nog wel een lammetje in zat, maar er komt zeker niets levens meer uit, dat lijkt me nu wel heel sterk. Wacht nog even af of er toch nog een mummie of wat dan ook uitkomt, want die kans is er nog wel en anders moet ze vermoedelijk nog even gespoten worden om echt schoon te worden. Ze krijgt nog zeker een jaar de kans, ze is te goed en te mak en gemakkelijk in het hok om weg te doen en wil er graag nog een mooi geitje uit fokken.

Dan is de balans nu voor Carpe Diem 6 geitjes en helaas net bij mijn twee grootste favorieten (Julene en Saline) geen geitjes, maar dat hoort er bij. En voor de Kuzemer slechts 1 geitje. Qua kwaliteit denk ik dat de beste lammetjes nu de bokjes van Linda 36 x Gaveman zijn en dat vind ik zeker ook leuk. Leuk bloed om evt. zelf ook te gebruiken en vooral de zwartbonte ook nog prachtig kleurtje. Deze week al paar keer aan de band gehad en dat ging ook al best goed (voordeel van thuiswerken, je moet af en toe even frisse neus halen en dan mooi twee vliegen in een klap toch?). Wilde vandaag weer even oefenen, maar hier staat zo’n koude wind en guur dat ik de lammetjes mooi in het hok laat zitten.

Joshelyn en Saline allebei bokken

Vrijdag 20 maart ging eindelijk Joshelyn lammeren, smorgens zag ik al dat ze wilde lammeren, maar ze stelde het uit tot eind van de middag. Resultaat twee dikke bokken. Over de dag zag ik ook dat Saline wat ging veranderen en ik dacht, die doet het mooi ‘morgen’ (op de uitgerekende dag) en tegen 19 uur was ik nog in het hok met voeren. Daarna eten, douchen en zelfs wat bellen en we gingen film kijken. Toch rond 22 uur even op de camera kijken en dat was een verrassing, ik zag al twee lammetjes bij Saline lopen. Snel er heen (waarom die haast, ze liepen!?), en ik pakte eerst de meest luxe… bokje, toen wist ik de andere ook al wel en ja hoor, ook bokje. Van deze combinatie had ik graag een geitje gewild (had de naam Showgirl al voor het geitje en Showman voor het bokje), maar zo gaat het en vooral in deze tijd niet treuren als alles gezond is en moedertje Saline doet het super goed. Ook de nageboorte ging er zo af. Gezonde geit dus! De naam Showman komt van de film/musical The Greatest Showman. De muziek daarvan spelen wij nu in ons korps (een hitmix) en super leuke muziek en mooi om te spelen. Een ander muziekstuk die we spelen heet Froonackers Pride (waar een hele mooie euphonium partij in zit), vandaar het andere bokje Froonacker genoemd. Maar ook de muziek is al een week gestopt en voorjaarsconcert en alles is al ‘afgeblazen’…

Vooral in deze tijd, en ik heb gisteren al te horen gekregen dat ik tot minimaal 1 mei moet thuiswerken, merk je dat de geiten(hobby) weer de leuke/gezonde afleiding is. Ik loop er per dag nu een keertje (nog) vaker heen, je belt en appt/mailt wat met collega fokkers en dan is het niet belangrijk dat je de kampioen of niet hebt. Je moet gewoon genieten van de hobby met alles er om heen en voornamelijk van de dieren thuis. Zo ben je ook altijd bezig met de selectie en de toekomstige bokkenkeus en combinaties. Zo vind ik het zwartbonte bokje per week mooier en beter worden en ook zijn moeder de zwartbonte Linda 36 is in verhouding (ook dat) nog mooier dan vorig jaar en super mooie geiten in het hok. Ik ben al aan het puzzelen hoe ik het zwartbonte bokje ook in onze stal kan inzetten en dat kan straks in het seizoen ook de doorslag geven om bepaalde dieren wel of niet te houden. 

Hoe dan ook genieten van je dieren en hopelijk straks de echte lente en alles naar buiten en met mijn thuiswerken, kan ik er dan helemaal van genieten!

Archief