24 april 2019 at 22:52

Wisselen(d)

De eerste keuringen zijn geweest en ik heb zelfs al een keuring gekeurd. Wat opvalt zijn de stippels die blijkbaar overal winnen, bij de geiten drie maal een zwartstippel dagkampioen en eenmaal een bruinstippel. Zelfs bij de bokken drie van de vier stippel/bont. Jammer dat ik geen stippels in het hok heb en daar ga ik ook zo maar niet op fokken (alhoewel ik zwartstippel wel echt mooi vind). Mijn favoriete kleur blijft roodbruin en daar heb ik op dit moment tot mijn spijt geen enkele meer van. Als het zo doorgaat dan verdwijnt roodbruin en wordt daar nog maar amper op gefokt. Zo is zelfs de kleur van ons geitenbestand door de jaren heen sterk wisselend.

Vorige week zaterdag gekeurd in Castricum. Een klein groepje hobbyisten en die vragen zich soms af of zo’n keuring nog zinvol is. Ik denk het wel. Ik kom er als keurmeester ook graag en de kwaliteit is zeker zeer goed te noemen. Ook het leuke aan zo’n keuring is dat leden die (nog) niet overal komen, daar een mooie kans hebben om hun dieren te laten zien en voor hunzelf te kijken waar ze staan in de fokkerij. Zoals Wil Brakenhoff die nu met zijn kleinkinderen op de keuring komt en die brengen zijn dieren al perfect voor. En Jeroen Winkel die nog maar paar jaar weer bezig is en de smaak ook goed te pakken krijgt. Je moet ook zelf weer ervaring op doen door aan keuringen deel te nemen. Daar zijn dit ideale keuringen voor en paar leden waren helaas verhinderd en stel dat je er nog paar nieuwe leden bij krijgt, dan wordt alles weer heel anders. Als je dit soort keuringen laat verdwijnen, dan komt het zo maar niet terug.

Aankomende zaterdag keuring te Leusden en ik had al heel enthousiast 11 dieren ingeschreven (samen met De Kuzemer), maar ik laat er zeker twee thuis. Isa 5 en haar dochter zijn nog te schraal en die mogen eerst nog meer krachten krijgen. Negen dieren is nog heel leuk. Geen idee wat voor resultaten daar weer te behalen zijn. Mijn eerste show was een succes, maar dat geeft geen garantie. De concurrentie is nu heel anders en dat kan een hele andere (wisselende) uitslag weer geven. Show en conditie van het dier bepalen veel voor de keuringsresultaten. Dit moet je nooit verwarren met de fokkerij opzich en het best typisch diertje staat niet altijd vooraan. Echt terecht maar ja, als ze op dat moment nog niet alles in huis hebben, dan is keuringstechnisch plaatsen en het fokkerijperspectief niet altijd hetzelfde. Zo kunnen de dieren door het seizoen heen ook wisselende keuringsresultaten weer behalen en is dat tegenwoordig ook heel normaal.

Afgelopen weekend de geiten al getoiletteerd voor Leusden en ik voerde ze ook maar meteen. Zag ik dat Liana erg veel trek in krachtvoer had, maar even later al niet meer at. Even in de mond gekeken en ja hoor, die is aan het wisselen. Iets waar jeugdgeiten in deze periode vaker last van hebben. Hun middelste voortanden wisselen en dat kan dan een pijnlijke zaak voor hun zijn. Bij Liana zag ik 1 nieuwe tand al paar millimeter er zitten en de andere melktand zat er nog. Daar zit natuurlijk de andere tand onder te drukken en alles bij elkaar is het erg gevoelig en vooral de harde brokjes zijn dan niet lekker om te eten. Tip van de maand… eet je geit slecht, maar is ze wel gezond. Controleer dan de tanden eens (en natuurlijk ook de drinknippel dat die het nog wel doet).

2 comments to Wisselen(d)

 • Marinus

  Hallo Hilko,

  Wat heb je met de geit gedaan die aan het wisselen was, even naar de dierenarts geweest??? of heb je haar de brokjes fijn gemaakt?

  Gr Marinus.

  • Hilko

   Hallo Marinus,

   Ik doe daar nooit iets aan. Is puur natuur en het wisselen gaat meestal vrij vlot en ze heeft ook geen lammetje(s) meer. Ze had namelijk maar één boklam en die is er al vanaf. Dan kunnen ze het best paar dagen met minder eten doen. Als ze maar onbeperkt hooi hebben en vers water.

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief