24 april 2019 at 22:52

Wie heeft de troef?

Even een kort berichtje, had het de laatste tijd ook erg druk en ga vlak voor een keuring mijn ingeschreven dieren ook niet meer beschrijven. (Isa v.d. Kuzemer is trouwens niet ingeschreven, maar die wordt nu wel weer mooi en is toch een hele beste geit en ze lijkt zelfs nu jeugdiger dan vorig jaar, dus toch maar aanhouden???). Objectiviteit is namelijk al moeilijk genoeg in een jureersport en je hebt altijd je eigen voorkeuren. Geen idee hoe morgen alles weer lijkt en ik ben dan vooral benieuwd hoe de jeugdgeiten lijken. Toch vaak de mooiste rubrieken van de dag en ook de grootste verrassingen. Hoe zijn de lammetjes van vorig jaar uitgegroeid en wat zijn de verrassingen?
Ook van jeugd naar jongere en oudere geit veranderd het vaak nogal eens en ook dat is weer super leuk om zo de fokkerij(en) te volgen. En natuurlijk hoe beloftevol lijken de lammetjes? Een echt waardeoordeel is denk ik nog niet meteen te geven en vooral met het weer van de laatste weken. Het is nu wel mooi weer, maar zoals ik ook al hoor en zelf ook in het hok kijk, dan zijn de lammetjes nog lang niet in de ideale keuringsconditie. Geeft ook niet. Seizoen moet nog echt loskomen en je kunt wel bepaalde onderdelen en types nu beoordelen en vooral het showgedrag, want dat weet ik nu wel, dat is zeker erfelijk en wat een genot als je een diertje aan de band hebt die zich goed wil presenteren.

We zullen morgen zien en vooral leuk als je dieren een hele winter niet gezien hebt en je ziet ze ineens weer allemaal in de ring staan. Dan zie je pas weer de verschillen. Zo komen er nu zelfs ook 7 jeugdbokken! Dat is toch eens weer ouderwets en vooral leuk als de vader er is en de lammetjes ook. Dan kun je meteen zien hoe de vader uitgegroeid is en hoe de lammetjes er dan weer op lijken. Het belooft morgen zeker een mooie dag te worden, de temperaturen zijn aangenaam en er komen 23 inzenders met 139 dieren, zo worden de kaarten in Noord-Nederland morgen voor de eerste keer geschud en heel benieuwd wie dit jaar de troefkaarten in handen heeft. Of zal het net zoals de voorgaande jaren weer enorm verdeeld zijn?

Ik doe na de keuring wel een klein verslagje en dat wordt niet eerder dan maandag/dinsdag. Heb namelijk voor de rest ook nog een zeer druk weekendprogramma.

Leave a Reply

  

  

  

Archief