24 april 2019 at 22:52

Wie de jeugd heeft…

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst toch?
Van te voren had ik geen idee hoe onze dieren het zouden doen op de keuring en met de kwaliteit in de breedte van de dieren is dat ook niet meer te voorspellen. Afgelopen zaterdag ook genoeg rubrieken gezien waar echt de laatste dieren nog allemaal van goede kwaliteit waren en die zelfs met een ander commentaar ook nog wel op kop zouden kunnen. Zo dicht zit de opgetelde som van kwaliteit van de dieren tegenwoordig bij elkaar.

Wij hadden afgelopen winter opruiming gehouden in de oude (veteranen!) geiten en we gingen in onze stal ook voor de jeugd. Had genoeg vertrouwen in de jeugdgeiten van Topline 22. alhoewel ik het altijd riskant vind om zo massaal op de jeugd in te zetten. Maar met een klein stalletje kun je niet alles. Vooral een goede show is tegenwoordig van groot belang om hoog te kunnen scoren op een keuring.
Vandaar mijn keuze om Pedro van het Chaletje in te zetten. Een bokje zonder een echte storende fout en met heel veel temperament (welke in die fokkerij al generaties geklonken zit) en met de kwaliteit en type van de Topline 22 dieren zag ik het wel zitten. Ik was zelf ook al een beetje bang voor de lengte, maar dat hoeft totaal niet. De lammetjes lijken eerder meer lengte dan de moeders te krijgen dan minder. Heb afgelopen zaterdag ook helemaal niets over de lengte gehoord.

Dan de keuring.
Als eerste hadden we drie bokjes meegenomen en geen idee hoe de concurrentie dan is en hoe ze lijken in de ring. Een week geleden leek het alleen nog maar haar met het slechte weer, maar de laatste week waren ze weer hardop mooier geworden. Zal niet een te lang verhaal maken. Er waren in totaal vier rubriekjes boklammeren en met onze drie bokjes behaalden we ook drie keer de 1A plaats. De Pedro’s voornamelijk op type, expressie en souplesse en goede show. De laatste 1A was voor Matador 58 welke nog een Topline 22 is uit de Linda lijn. Deze bok won het vooral in stilstand en heeft echt een prachtig jeugdig type er op en ook super goede benen. In show was hij ietsje minder, die moet nog maar paar extra oefeningen hebben. Die houden we eerst zelf aan en willen daar vermoedelijk Isa v.d. Kuzemer mee dekken. Mooie kruisbestuiving in eigen hok. De andere twee 1A’s streden ’s middags om de kampioenstitels en zelf zie je het dan niet en ik had gewoon ingezet op Pjotter van Carpe Diem (Pedro x Isa 4) en Marco Snip wilde me wel helpen en die liep met Paulo van Carpe Diem (Pedro x Junia, en dat is de volle zus van Liana). Marco wist het maximale uit Paulo te halen en zo werd hij kampioen en ik reserve. Super leuk zo’n dubbelslag, voelt lekker, moet ik eerlijk toegeven! Pjotter is met Henk Wesselink naar huis gegaan, konden ze mooi samen over de dag napraten…

paulobuitenpost

Paulo van Carpe Diem

Dan de geitlammetjes. Want leuke bokjes fokken is super, maar het gaat om de geitjes en bokjes is maar een kort verhaal. Die halen de kerst niet en dan is het weer over. De geitjes moeten de toekomst in je stal zijn. Daar deden de zusjes van de genoemde bokjes het ook weer super. Elyssa (zusje van Pjotter) en Julinka (zusje van Paulo) allebei ook een 1A en Linda 25 van de Kuzemer een 1D (die had geen zin om mooi te showen en stond ook in een beste rubriek). Voor het kampioenschap dacht ik weer echt met Elyssa meer kans te maken en Marco pakte Julinka. En weer had Marco de slag te pakken en kreeg Julinka ook schitterend in de show. Julinka werd nog reserve kampioen achter een hele mooie kampioenschap voor Jan de Vries en echt super nipt voor Jennifer Blokzijl, die met haar vader Bertus het geitenvirus goed te pakken heeft en ook zij weet al de dieren super mooi voor te brengen. Zat weer mooi dicht bij elkaar en Elyssa is nog net te jong en staat van voren iets op de kop. We noemen het ook wel overbouwd en dat zijn ook groeivormen. Dan groeit soms de achterhand even harder dan de voorhand. In ieder geval leuke diertjes om weer aan te houden.

julinkabuitenpost

Julinka van Carpe Diem

De jeugdgeiten waren onze oudste geiten al weer en daar hadden we ook drie van bij ons. De witte Linda 24 begon op kop, maar heeft nog niet de keuringsconditie te pakken en moest toch een plaatsje inleveren. Mooi jeugdig correct geitje en die mag zeker blijven. Vervolgens Isa 4 v.d. Kuzemer en ik wist dat ze te weinig kracht van achteren had. Had haar vorige week nog in de wei gezien en dat staat ze zo mooi en loopt ze even rustig ontspannend en dan krijgen haar benen een kleine voldoende. Echter in de band gaat ze veel te veel trekken en dan doet ze nog raarder met de achterbenen en dan lijkt het allemaal nog veel erger dan het is. Super terecht achteraan in toch een hele beste rubriek jeugdgeiten en maar even kijken wat ik met haar doe. In ieder geval hoeft ze eerst niet weer naar de keuring.
En dan mijn laatste troefje nog.
De jeugdige zwarte Liana van Carpe Diem. Afgelopen winter had veel twijfels bij haar, maar die waren de laatste paar weken wel weer weg gegaan en vooral na het toiletteren vorige week viel ze mij weer mee. Stiekem was ik dus wel weer benieuwd wat ze zou doen op de keuring en toen ik de rubriek binnenkwam kreeg ik al genoeg complimenten van de zijlijn en ze stond er weer zo mooi dapper en fier bij. Echt een apart geitje, ze is klein, maar ze oogt zo luxe en snittig. Vooral haar beenlengte is meer dan haar borstdiepte en dat is met kleine geitjes toch wel moeilijk en daarbij hele mooie maatverhoudingen en ook de vrouwelijke vormen. Ik kwam op de derde plaats en kreeg het commentaar niet goed mee, in ieder geval de mooie jeugd hadden ze wel gezien. Dit lijkt dan een matige uitslag. Echter later werd de 1A de uiteindelijke dagkampioen en de 1B de reserve kampioen, dus ja, dan is het weer vergelijkbaar met een 1A uit een andere rubriek??? Maakt echt totaal niet uit. Ben weer ontzettend blij met haar en ook zo blij dat dit nog altijd mijn eigen Carpe Diem fokkerij is, vanaf mijn eerste Carpe Diem van 1990. Dat was Sandra van Carpe Diem uit de bekende Raimond 2 v.d. Veenstreek. Ik heb altijd maar paar dieren uit deze fokkerij aangehouden en nog steeds blijft deze lijn zo intact. Eigenlijk had ik zelfs niet eens meer eentje uit deze lijn. Totdat Christiaan Heemstra Desiree van Carpe Diem weer in handen had gekregen en een dochter daarvan heb ik toen maar weer overgenomen. Was toen sentiment en nu weer leuke fokkerij. Had nu de twee zusjes Liana en Junia van deze fokkerij. Liana had 1 bok en die is gewoon te zwaar en boeit niet en gaat gewoon weg en Junia had een geitje en bokje en daar werd het geitje reserve kampioen van en het bokje kampioen. Zo kan ik met deze fokkerij weer vooruit, de toekomst tegemoet zeg maar…

Maar wat is een vereniging zonder leden? Als vereniging krijgt Noord-Nederland af en toe complimenten en met 23 inzenders en 139 dieren op een eerste clubshow, dan mag je zeker trots zijn. Toch staat en valt het met de leden en hoe die alles oppakken, natuurlijk als bestuur moet je zelf ook actief zijn, maar zonder jeugd geen toekomst en zie hier, dit loopt zo maar in Noord-Nederland in de ring…

jeugdnn

De jeugd van Noord-Nederland

Leave a Reply

  

  

  

Archief