Wekelijkse update wordt maandelijks?

De wekelijkse updates lukt al lang niet meer en dat wil niet zeggen dat er geen geitenactiviteiten of bezigheden zijn. Meer dan genoeg zelfs, want ook de gezellige lammermiddag lijkt al weer lang geleden, maar is nog niet zo lang geleden. Ook de winter en de vorstperiode ligt eindelijk achter ons en met dit mooie weer, vergeten we dat helemaal snel. Heb voor onze eerste clubkeuring 10 dieren ingeschreven. Van alles wat; 2 boklammetjes, 3 geitlammetjes, 1 jeugdgeit, 3 jongere geiten en 1 oudere geit. Toen ik deze 10 bedacht had, waren ze nog niet eens buiten geweest! Inmiddels dus wel en ook de oefeningen aan het bandje mee begonnen en tot dusver lijkt het mooi te gaan. Echter de bokjes van nog niet eens 3 maanden werden al zo vervelend en al mijn geiten, zelfs al paar lammetjes waren afgelopen weekend allemaal rits! Heb de bokken er daarom allemaal maar bij weggedaan (op het jonge bonte bokje van Linda 24 na). Dit geeft een rust in de hokken bij de moeders en in het weiland. Echter nu weer een ander probleem en vooral bij Liana. Eindelijk een geitje bij haar en zo dacht ik haar dit jaar ook eens mooi te kunnen houden voor de keuringen. Echter ze wil natuurlijk het geitje nu niet alleen laten drinken en resultaat ze staat nu met een dik uier. Heb geprobeerd de bok er nog eens onder te zetten en dan samen met het geitje laten drinken. Nee hoor, niet drinken, maar wel meteen vervelend gedrag. Heb geprobeerd haar wat uit te melken, maar na 2 leuke krassen op mijn buik van haar mooie puntige horens, vond ik dat ook mooi geweest. Nu maar hopen, wat soms vaker gebeurd, dat ze over een weekje als ze wel wat opgedroogd is, haar geitje wel weer laat drinken. Het geitje (Maram) redt zich zo best en geniet zichtbaar. Ze komt zelfs voor in het hok en laat zich helemaal aaien. Paar dagen geleden deed ze niets anders dan plat achter in het hok liggen voor haar vervelende broer.

Voor de bokken heb ik nu bokkenbrok en daarmee minder kans op nierstenen (of urinegruis, zoals zij het noemen). Maar dit is vast hetzelfde als bij de eigenaar, iets wat gezonder is, is vaak minder lekker en hier eten ze nog niet gulzig van. Ze hebben toch liever de gewone geitenbrok.

Hier een sfeerfoto van het bonte geheel. Heb al wat geiten verkocht en ik zie dat de ‘witte’ Linda 24 ook net buiten beeld is. De rest staat er volgens mij wel op. Valt niet mee om een foto van een diertje te maken die net even mooi staat, maar als je de foto maakt dan natuurlijk weer niet. Heb er op dit moment geen geduld voor en ik vind het ook even niet belangrijk. Ik geniet van mijn koppeltje en zie straks wel wat ze op de keuring presteren. Ze doen echt niet allemaal mee met de eerste plaatsen, maar maakt dat voor het plezier er thuis van uit? Zo is het vooral genieten van de dieren iedere dag buiten en ’s avonds laat ik vaak de bokjes nog even naar buiten. Zo krijgt Logan ook zijn beweging en een beetje zon nog. Tevens vind ik mijn hekje tussen de carport en het geitenhok ook geslaagd (helemaal zelf gemaakt 🙂 ), nu nog wat gaas er achter en dan is ie helemaal af.

eindbuit

Eindelijk buiten

zelfhek

Zelfgemaakt hek

2 comments to Wekelijkse update wordt maandelijks?

 • Marinus

  Hallo Hilko,

  Als de geitjes net zo mooi zijn als het hek, dan heb je allemaal toppertjes.

  Groeten Marinus.

  • Hilko

   Hallo Marinus,

   Dank je, ik ben blij met het hek en ook met de geitjes. Het hek is zelfgemaakt en kun je ook goed over nadenken en zelf aanpassen. De geitjes heb ik de combinaties wel zelf bedacht en dan hoop je altijd dat de goede eigenschappen bij elkaar komen of de ideale mix van een bepaalde eigenschap. Dit lukt nooit 100% en ook de ouders hebben lang niet alles perfect. Kortom, het perfecte geitje heb ik nog lang niet gefokt en zal er ook nooit komen. Zeker het geitje wat ik nog helemaal voor ogen heb, die heb ik nog niet in het hok (en ook nog niet in het echt gezien!). Jouw Gravin zat als lammetje even heel dicht tegen het ideaal aan… Gelukkig zijn de andere geiten ook niet perfect en komt er op iedere keuring weer een kampioen en wordt die dan maar snel weer bejubeld als topper. Dus we zullen zien als ik ook toppers heb of tobbers. Ik ben er in ieder geval blij mee en heb weer een stapje in de goede richting gezet met mijn lammetjes denk ik 🙂

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief