24 april 2019 at 22:52

Voorjaar! Geiten weg en bok er bij…

Wat een week weer…
Eerst vorige week woensdagavond 5 geiten weggebracht. Dit om de noodzakelijke ruimte te maken en omdat je weer streng moet selecteren. Vooral ook omdat we met ons kleine stalletje al met te veel dieren de winter ingegaan waren en we vervolgens dubbel gelukkig met de lammetjes zijn. Punt één mooi de helft geitjes en dat waren er zelfs 9 en vervolgens lijkt de kwaliteit dit jaar ook bijzonder goed (in ieder geval, wij zijn dik tevreden).
Het was moeilijk een keuze te maken en dan kijk je naar ‘stelletjes’. Zo was Ziva van Carpe Diem uitgegroeid tot een beste sterke jeugdgeit met veel ruimte en goede benen. Dat zag ik nog eens toen ze net bij de nieuwe eigenaar in het hok stond en toen dacht ik nog, doe ik dit goed? Toch kies ik voor de luxere halsjes van haar zusje Fania die zeker niet weg mocht met haar lammetjes en Alita die er op dit moment al mooier ingroeit. Dus helaas kom je dan weer bij Ziva terecht die de afvaller van de drie werd. Ook haar geitlammetje leek op dit moment de mindere van het stel en zo kreeg je hierdoor weer een hokje vrij. Hiermee was Carpe Diem al weer teruggebracht naar 6 geiten en qua bezetting 3 hokken.
Dan had mijn moeder de moeilijke keus hoe zij dan de overige 4 hokken mocht bevolken. Linda 11 mag nog niet weg, haar dochter Linda 23 lijkt qua type dichterbij oma Linda (de echte oude Linda) en dus moet die eerst ook blijven. Dan heb je nog maar 2 hokken over. Isa v.d. Kuzemer is zeker een blijver en daar hadden we met een (gewaagde) wisseltruc al een mooi geitlammetje bij overgezet en ook de fokmoeder Lissa 50 lijkt weer paar prachtige lammetjes geworpen te hebben. Ja, dan blijven de Isa 2 (met 1 bokje) en Isa 3 met 1 geitje nog over. Niets mis mee, behalve dat de anderen een streepje voor hadden en zodoende moet je dan reëel kiezen en hebben we vorige week dus dit rijtje weggebracht (Ziva met lam Avivah, Isa 2 met bokje en Isa 3 met lammetje Isa 7). Het achterlaten van je dieren bij de nieuwe eigenaar is totaal geen probleem. Een mooier en beter plekje kunnen dieren zich niet wensen. Ze hebben een groot hok met alle ruimte voor de geiten en echt een leuke kudde. Overdag kunnen ze in een grote weide lopen met overal weer bescherming en beschutting en ze kunnen dan ook gewoon binnen komen, kortom goede verzorging en voer en veel beweging en lekker in een kuddeverband. Vind het zelf wel jammer dat onze dieren op jaarbasis heel veel in hun eigen hok moeten verblijven, maar dat zit helaas nu zo in ons systeem.

Door deze uitdunningsactie konden de andere boklammeren in het aparte hok en konden vervolgens alle geiten, inclusief de lammetjes van vorige week maandag, zondagmiddag voor de eerste keer lekker buiten spelen. Het moment van de eerste keer de geiten naar buiten heeft natuurlijk veel leuke kanten, leukste is natuurlijk het voorjaarsgevoel en eindelijk weer dieren buiten. Het andere is dat ik altijd super benieuwd ben hoe de lammetjes buiten dan weer tonen. De ene valt mee en de andere een beetje tegen… echter deze keer stond ik te kijken en begon al meer om me heen te kijken van… hé kijk die eens met het staartje en het halsje er zo mooi op en kijk eens, hoe mooi die op de benen staat! Het jaar lijkt beloftevol en met toch een beetje fokkerservaring durf ik toch wel te zeggen dat we gemiddeld heel goed gefokt hebben. Bedankt Topline 22 :-).

De lammetjes waren nog niet eens geboren en ik was al met het vervolg bezig. Namelijk het uitzoeken van een nieuwe fokbok, voornamelijk voor de lammetjes van Topline 22 en zoals ik nu ook naar onze lammetjes kijk en naar de nieuw aangekochte bok, lijkt het me nog steeds een goede keus. Het bokje van Luc Dumortier met de mooie naam Porto Bello is al gearriveerd en dat via tussenstation Mark Eindhoven. Daar heb ik dinsdagavond de bok vandaan gehaald en samen hebben we de bok eens heel kritisch bekeken. De eerste indruk is meteen een fraaie bok met enorme mooie verhoudingen. Niet groot, maar zeker geen korte beentje, niet te diep in de borst en een super de luxe voorhand en toch de bokkenopdruk. Vooral in zijn kop en hals een dikke plus. De benen ben je een beetje bang voor, maar die ook heel kritisch bekeken en dan zeg je eigenlijk, het zijn niet de voorbeeldbenen, maar ze scoren een ruime voldoende en misschien is de souplesse juist de plus. Dan de ruglijn en vooral bij de schouders. Die lijkt niet helemaal recht en daar zit je dan wat naar te kijken. Echter dit is ook weer souplesse, want thuis liet ik hem mijn moeder aan het bandje zien en ik merkte het zelf ook meteen. Die hals ging er meteen op en de staart mooi recht op de rug en de bok showde formidabel en dan valt alles op zijn plaats en heeft ie juist een mooie rugbelijning. Denk ook dat als alles juist te sterk en te solide in elkaar zit (zoals ik zelf ook jaren gefokt heb) dat de dieren dan meer moeite hebben om de hals te dragen en dat je daardoor dus de showproblemen hebt. Denk maar aan de beste showers, die lieten in stilstand altijd een (klein) steekje vallen in de bovenlijn, maar kwamen ze in beweging dan was het een lust voor het oog. Natuurlijk moet je bij alles de gulden middenweg weten te benaderen en ook daarbij denk ik dat je juist iedere keer zo dicht mogelijk bij de gulden middenweg moet blijven en compensatie fokkerij is leuk, maar je slingert dan ook te veel van de ene naar de andere kant. Met Topline 22 ben ik bewust bij het goede midden gebleven en met Porto Bello zal de balans een beetje doorslaan naar het nog luxere, met nog wel oog voor de onderdelen. Zelf ben ik super blij met de koers die ik nu volg en heb de ingrediënten voor 2014 dus al weer in huis!
Zie hier een foto bij Mark in het hok genomen en Porto Bello had natuurlijk meer oog voor de geiten dan voor ons.

portobello

Porto Bello v.h. Turkeyenhof

Tevens met de naam Porto is de vraag hoe die dan in het noorden komt… gewoon, je plakt er een postzegel op en het komt vanzelf goed. Zie hier op zijn linkerhoorntje de postzegel en zie hier ook meteen de super expressieve kop. Heel veel expressie en toch ook meteen de bokkenuitstraling. Zo zie ik het enorm graag en noem het zelf nog altijd de Batshoeve opdruk.

Porto kosten

Porto kosten

 

Leave a Reply

  

  

  

Archief