24 april 2019 at 22:52

Verslagje eerste show

Sorry, heeft even geduurd, dagen gingen zo snel…

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver en was de eerste show van 2012 en ook onze eerste show.
Van te voren heb je wel een idee welke dieren het een beetje goed gaan doen op de keuring en vooral de lammetjes is vrij vaak een grote gok.
Hoe showen ze?
Hoe komen ze over ten opzichte van hun leeftijdgenoten?
En wat is dan de eerste indruk van hun kwaliteit.

Als eerste van ons was de inmiddels bekende witte bok Matador 50 v.d. Kuzemer aan de beurt. Zelf kon ik er al niet veel meer van zeggen. De bok heeft mooie dingen en dus ook mindere dingen. Zijn aparte mooie show en zeer luxe lange hals spreken enorm aan en ook de keurmeesters. Maar daarbij ook relatief veel benen en wat weinig ‘lichaam’ is in zijn nadeel. Thuis had ik al eens gezien dat ie op de voorbeentjes niet helemaal 100% stond. Echter bij het binnengaan van de manege en alle spanning op het bokje (die zich al echt bok voelt) maakte hij ze nog beroerder. Hij ging nog franser en zelfs met lichte spreidklauwen door de ring. Een 1B werd zijn deel en dat klinkt nog goed en met zijn plaatsing waren we dik tevreden. Echter ons geloof in het bokje is er niet en dus mag ie zaterdag vertrekken…Dan de geitlammeren. We begonnen met Linda 23 (het volle zusje van de bok) v.d. Kuzemer en mijn moeder liep daar mee en mijn Fania van Carpe Diem. Fania is het geitje waar ik iets mee heb. Ze showt opzich gemakkelijk en heeft dan een heel mooi lang halsje en loopt gemakkelijk. Echter tijdens het rondgaan drukt ze de staart niet. Meteen bij het stilzetten ligt de staart er weer perfect op. Linda 23 is een echte Linda en als ze het willen doen, dan kun je de hele dag wel doorlopen, als ze niets willen, dan willen ze ook niets. Die wilde dus niets en communiceerde zeer luidruchtig met haar moeder (ik denk dat het hun nog lukt om op een km afstand met elkaar te communiceren). Resultaat was een 1B voor Fania en een 1C voor Linda 23.Rubriek later mocht de volle zus van Fania en dat is de roodbruine Ziva en die lijkt het meest op haar moeder Felana. Ziva is nog wat overbouwd en doordat zij ook de lieveling van haar moeder is, is zij ook net een stukje zwaarder. In haar individuele rondje wilde ze ook niet veel anders dan hangen, maar de staart bleef er perfect op. Eenmaal in de grote groep (deze rubriek was wel mooi gevuld), kwam ze mooi los en begon ze heel mooi te showen. Ze kwam op de veilige middenplek 1C en het commentaar was ook precies hetzelfde wat ik in gedachten had. Niets aan de hand dus. Laat haar maar eens doorgroeien en evt. aflammeren. Voor haar zou het goed zijn om misschien van de moeder af te doen, maar ik wil juist nog paar keer met Felana naar de keuring.
Als laatste lammetje en ook al in de laatste rubriek lammetjes mocht Alita van Carpe Diem haar showkunsten vertonen. Met de laatste stalbezoeken werd zij met haar moeder Felani steeds er uit gepakt als mijn mooiste stelletje en ook haar moeder staat er thuis perfect op, maar die mocht ook al thuisblijven omdat ik haar show nu wel ken. Van de aanhanger naar het hok -> perfecte show. In de ring niets en dan weer terug naar het hok de perfecte show. Alita was er zonder haar moeder, maar ze had het blijkbaar thuis al aan haar verteld…. Alita heeft dezelfde trucendoos! In het hok stond ze er nog zo mooi bij en ze heeft ook echt een heel fraai type. Echter in de ring komt de staart er net niet op en dan is de spanning weg. Een zeer verdienstelijke 1B werd haar deel nog door haar kwaliteiten en ik ga het toch nog een keer met haar proberen. Maar helaas bij de strenge selectie en omdat ik vermoedelijk toch nog best wat moet opruimen straks, staat ze dan ineens samen met haar moeder op het lijstje van, u mag een andere geitenfokker THUIS heel blij maken.
Eindelijk de jeugdgeiten en daar kwam onze troef tevoorschijn. Isa van de Kuzemer had de hele winter in het hok de superlatieven al over haar heen gehad en moest het nu maar even waarmaken. Met zo’n geit ga je toch even anders de ring in en met de gedachte van, nu moet het gebeuren en nu moet je laten zien dat je er mooi ingegroeid bent. Gelukkig ging alles goed en wil ze heel gemakkelijk en mooi rustig showen. Ben zogezegd al meer voorstander dat een dier mooi rustig, maar toch vlotte stap naast je presenteert. Niet dat gevlieg en met hollen en stilstaan door de ring. Dus ja, dan moet je dat zelf ook doen hè? Ze werd geprezen om haar vrouwelijke vormen en mooie belijningen en kwam op kop. Later op de dag kreeg ze nog de mooie bekroning van kampioen jeugdgeiten en dat is weer een enorme leuke opsteker in ons stalletje.Bij de jongere geiten kwam ik met Felana weer in de ring. Felana had vorig jaar een prachtig voorseizoen, maar wilde in de tweede helft niet meer echt showen. Nu had ze haar show weer terug van vorig voorjaar en liep ze in een ijzersterke rubriek naar een hele beste 1B positie. Het commentaar was dat ze ietsje zwaar was in de borst. Klopt, kan ietsje fijner, maar als geheel vind ik haar zelf zo wel mooi voor een jongere geit en was vooral blij dat ze haar show weer had. Ze kan nog mooier en fraaier, dus we gaan het dit jaar nog paar keer met haar proberen. Als je haar dan zo ziet en haar volle zus thuis zo met haar vergelijkt, dan baal je toch echt dat die niet super wil showen. Misschien ook nog een keer proberen???Bij de oudere geiten had ik Geesje van Carpe Diem in principe opgegeven als ‘opvulling’ voor de keuring, omdat ik vind dat er oudere dieren op een keuring horen te komen. Tot mijn verbazing mocht ik gewoon eerst veel rondjes met haar op kop lopen. Ja, ondanks dat ze nog lang niet mooi in haar beharing is, heeft ze dit jaar bijna een luxere en typische uitstraling dan vorig jaar. Echter haar kracht in de achterhand wordt er niet beter op en vooral niet, nu ze een groot en dik hanguier aan het ontwikkelen is. Qua show mist ze de laatste temperament, maar ze blijft altijd met de staart er op en na tig rondjes liet ik gewoon de band met een boogje hangen en bleef ze op dezelfde manier doorlopen. Uiteindelijk kwam ik op de zeer terechte 1B plaats en was ik daar al blij genoeg mee en heeft ze laten zien dat een goede geit ieder jaar en zelfs zonder topconditie zo mee kan naar een keuring.
Als laatste in de ring de inmiddels veteraan Linda 11 van de Kuzemer. Linda 11 is een super aparte geit. Ze had haar dag met showen en dan loopt ze heel rustig, maar met haar super lange hals er zo mooi verheven op en dan kun je zelfs wel honderd rondjes met haar lopen. De kleinste is ze niet (ze zit rond de 55 cm) en ze heeft zelfs als veteraan nog te weinig wigvorm. Haar hals en super fijn en aangesloten voorhand is zeker haar handelsmerk. Met dit commentaar mocht ze op de tweede plaats en automatisch reserve kampioen. Ik zou haarzelf ook moeilijk kunnen plaatsen als keurmeester, maar bekijk haar foto eens, wat een veteraan toch!?

Al met al hebben we zeker goed gelopen en was de kwaliteit van de geiten op de keuring in de breedte zeker goed. De lammetjes (van Noord-Nederland) moeten er nog wat ingroeien denk ik en er zullen ook nog veel toppers thuis zitten. Vooral de jonge lammetjes moeten nog allemaal komen en met dit koude voorjaar lijkt het nu heel anders dan over paar maanden. Heb zelf ook nog paar leuke lammetjes (de halfzusjes van Isa) en ben ook super nieuwsgierig hoe dat straks over paar maanden lijkt.

Leave a Reply

  

  

  

Archief