Topline 22 net niet, Pedro mijn nieuwe fokbok

Afgelopen zaterdag de super gezellige bokkennationale gehad. Je ziet op zo’n dag dan veel meer bokken dan op een gewone keuring en alle leeftijdscategorieën waren goed bezet. Vooral ook meer volwassen bokken is zeker een plus en het is super leuk om te zien hoe bepaalde bokken uitgroeien en daar kun je dan evt. weer conclusies uit trekken.

Zelf had ik maar 1 bok bij me en dat was de inmiddels zeer bekende jeugdbok Topline 22 v.h. Stapelbroek. Op iedere keuring waar hij in zijn leven geweest was had hij nog titels vergaard, maar ik voelde al aankomen dat dat tijdperk een keer over zou zijn. Dit heeft verschillende redenen. Om met een dier op een grote show, en dat is de nationale zeer zeker, super te presteren moet alles optimaal zijn en alles meezitten. Zo moet het dier zelf in perfecte conditie zijn en moet die dus goed showend voorgebracht worden. Dit heb je voor het grootste gedeelte zelf in de hand en show zit in het dier en kun je op oefenen, echter het blijven levende dieren en niet alles heb je zelf in de hand. Dan heb je de concurrentie en die is dus op zo’n nationale optimaal aanwezig. En bij een jureersport heb je nog een extra factor. Dat is hoe wordt er over een dier gepraat. Als een dier meerdere keuringen bezocht heeft, dan is het al snel een landelijke bekende en wordt er veel over gesproken. Het zit in de mensheid en daar doe ik zelf ook rustig aan mee om de goede dingen van het dier te noemen, maar ook zeer zeker de mindere punten. Geen dier is immers perfect. Wat je helaas dan soms wel krijgt is dat een foutje per keer uitvergroot wordt en uiteindelijk krijgt dat foutje de overhand t.o.v. de goede punten van het dier. Ik wil niet zeggen dat dat het geval is met Topline 22 en zeker niet door de heren keurmeesters die zaterdag stonden te jureren, maar al met al begon hij zijn gouden draadje te verliezen en hoorde ik al veel over zijn minder sterke punten en dan is het wachten tot het afgelopen is met de pret.

Ik kwam in een ijzersterke jeugdrubriek bokken met allemaal klinkende namen. Ik had even om me heen gekeken en zag dat ik niet kansloos was. Echter ik merkte ook al aan de band dat de bok niet de show wilde laten zien die hij wel kan laten zien en ja, dan krijg je gewoon een beetje bokkig gedrag in de ring en dan karpert hij helaas wel wat in de rug en wordt zijn beweging minder soepel. Ik kwam eerst op kop vanwege zijn zeer fraaie jeugdige bokkentype en maatverhoudingen, maar kon de kop niet vasthouden en zo kwam Loekie v.d. Vossehoeve op kop en Topline 22 er achter. Loekie ging voor de prolongatie van de titel en ’s middags mocht ik het nog eens proberen voor het reserve kampioenschap en dat ging toen tussen PJ’s Yellow Ledbetter v.d. Roomberg en Topline 22. Twee bokken die veel in type van elkaar weg hebben en zelfs ook in bloedvoering. Deze titel ging nipt aan mijn neus voorbij en zo stond ik zogenaamd met lege handen, maar volgens mij is het nog altijd een super beste bok die zeker met glans de Nationale weer doorstaan heeft en wat nog belangrijker is, hij heeft mooie nazaten afgeleverd.
Zo waren er twee zonen van hem op de keuring. Eentje liep 1B en de andere liep zelfs een fantastische 1A. Grappig is dat zelfs een keurmeester bij mij kwam en zei; zoon is nu beter dan de vader. Hoe dat zo, vroeg ik? Nou zei hij, zoon liep nu 1A en de bok zelf maar een 1B! Leuke redenatie, maar een plaatsing in de keuringsring zegt toch niet alles (of niets?) over de kwaliteit van een dier? En vooral niet zijn fokkwaliteiten.

Dan kom ik meteen bij mijn aankoop en die ga ik ook nog veel inzetten ook. Dat is Pedro van het Chaletje van Ad Buurstee. Dit in eerste instantie vanwege zijn zeer aparte moeder Dasha en zijn afstamming. Toen ik hem ’s morgens zag dacht ik ook, die is niet in keuringsconditie en moet voor de keuring ietsje langer. Echter waarom is een streepje te kort zo erg en een streepje te lang wordt extra geprezen? Ik pakte hem zelf even aan de band en voelde dan ook wat ik al zag. Zo gemakkelijk en mooi de hals er op en ook qua show. Voor de rest de bok nog op onderdelen bekeken. Prachtige voorhand en belijning. Zijn benen zijn zelf heel goed en soepel en kruisje ligt er ook mooi in en zelfs de staart ook mooi recht gedragen. Echter qua totaalopdruk was hij even nog te weinig bok en op alle fronten net niet in conditie. Hij kwam in een super sterke rubriek, waarin ik zelfs met Topline 22 stond en hij mocht gewoon leuk achteraan sluiten. Dat scheelt al weer, hoeven er geen andere fokkers mee te fokken en maakt de bok nog interessanter. Heb vaker met bokken gefokt die op de nationale (terecht!) achteraan stonden. Zoals Wadapatja 6 v.d. Kikkert die ik 3 jaar terug zelf nog keurde en ook in een grote rubriek mocht aansluiten. Ik combineerde die met de net aangekochte Lissa 50 of the White Cottage en het resultaat was 1 geitlammetje, Isa van de Kuzemer en vorige week nog goed voor het dagkampioenschap in Blijham. Juist voor deze Isa had ik Pedro in gedachten. Wil voor haar wat aparts en zoek de luxe en de fijnheid en de super show op, want wil mijn show nu niet weer kwijt. Ook haar halfzusje Isa 5 (Topline 22 x Lissa 50) had ik meteen voor Pedro in gedachten en dus een mooi avontuur dacht ik afgelopen zaterdag. Pedro is heel weinig ingezet en 3 van de 5 geboren lammetjes zagen we in een afstammelinggroepje en vooral de luxe en snit vielen enorm positief op en dat er een natuurlijke show in zat. Dit soort zaken wil ik wel graag meer in mijn fokkerij en bij thuiskomst viel me de bok nog weer mee en ook mijn moeder is er reuze enthousiast over. Zo in het hok valt de lengte reuze mee en heeft hij een mooie rechthoekopdruk en ik hoef niet de fokker te zijn van de langste geiten. Wil graag extra type en luxe en snit en als dat dan een gepast geitje is, dan is het maar een gepast geitje. Beter dan een lange die de kracht en uitstraling niet heeft en vraag me ook af of we met de lengte niet aan het overdrijven zijn.
Enfin, in eerste instantie dacht ik dat ik nog een ander bokje voor mijn zwartjes en de twee andere Topline 22 lammetjes moest bedenken. Maar omdat mij de bok zo enorm aanspreekt en de bloedvoering met de mooie moederlijn van Ad in combinatie met vooral het ‘oude’ IJsselland bloed, doe ik dat niet en heb ik besloten om bijna alles door Pedro te laten dekken. Zo kom je zelfs vier keer IJsselland Nelleke tegen die beroemd is geworden door haar souplesse en lange hals en mooie voorhand en haar Feliciano tweeling Romano en Ramona. Zo komt zelfs Feliciano 3 keer in de afstamming voor. Maar ook de oude Rita v.d. Wolfhaag komt paar keer in de afstamming naar voren. Via Balisto v.d. Wolfhaag en de super Venetia, maar ook leuk door Cody v.d. Wolfhaag. Ook vind ik het mooi dat deze lijn nog altijd afstamt van de zeer fraaie Pamela van het Chaletje en haar moeder Anja. Allemaal dieren met ontzettende mooie voorhanden, veel show en temperament en vooral ook allemaal dieren met veel duurzaamheid die zelfs op veteranen leeftijd nog allemaal konden imponeren. Kijk zelfs nog verder in de afstamming en dan vind ik het wel weer heel leuk dat deze bloedlijn begonnen is met de zwartbonte Sonja 7 van de bontfokker Jan Veenstra uit Ureterp, waar wij als familie al ons hele geitenleven mee bevriend zijn. En ja, dit is dezelfde Sonja familie waar Ruth v.d. Optimist ook een dochter van is!
Heb dus besloten om bijna alles door dit bokje te laten dekken en dan is de kans op dat ene charmante leuke geitje toch iets groter? Tevens geen zin om mijn geiten weg te brengen voor logeren en zou zo ook geen ander bokje weten waar ik ze heel graag door zou laten dekken. Lekker gemakkelijk en weer een prachtig avontuur.

2 comments to Topline 22 net niet, Pedro mijn nieuwe fokbok

 • Chris Mertens

  Dag Hilko,

  Altijd weer heel tof om je commentaren en je kundigheid door te nemen.
  We lezen dan ook telkenmale met veel plezier je essays.

  Veel succes met Pedro

  Met vriendelijke groetjes,

  Chris en Chris (stal Het Rooiveld)

  • Hilko

   Hallo Chris en Chris,

   Bedankt en ik geef eerlijk toe dat ik het leuk vind dat de verhaaltjes toch gelezen worden. Daar doe je het voor toch?

   Heb maar even een foto van Pedro gemaakt en heb veel vertrouwen in hem.

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief