24 april 2019 at 22:52

Topline 22 Nationaal Reserve Kampioen

Gisteren op de bokkennationale een super mooie eretitel met Topline 22 v.h. Stapelbroek binnengehaald. ’s Morgens was hij nog loom en is ook net niet 100% fit. Drie weken op rij naar een keuring geweest met lang in de kar en veel kilometers en dit wisselend weer in Nederland en vervolgens al paar geiten gedekt en allemaal ritse geiten om zich heen, allemaal ingrediënten voor de bok om ‘suf’ te worden. Ik had gelukkig niet de zwaarste rubriek en kwam gelukkig op kop en hij deed het net goed genoeg om de kop te kunnen houden. Ik voelde hem aan het bandje al lomer worden en hij liep al paar keer tegen mijn been aan, net alsof hij al wilde zeggen, heb ik dit jaar nog geen rondjes genoeg gelopen?
Het positieve commentaar op Topline 22 was weer een fraai zijaanzicht en mooie verhoudingen, maar ook dat hij gevulder mocht zijn en dat wijt ik zelf aan bovenstaande. Hij heeft de laatste weken te slecht gegeten voor een topsporter.
’s Middags gaf ik hemzelf niet eens zoveel kans voor een titel, maar heb hem nog even toegesproken. Ik zei nog… bokkie, als je nu even goed je best doet, komen er misschien nog meer mooie ritse geitjes bij je langs! Dat begreep hij wel en vol goede moed gingen we de kampioensrubriek in. We liepen met 5 bokken in een mooi rustig goed tempo en zo kun je het allerbest de dieren beoordelen. Topline 22 kwam in een mooie constante show en bleef mooi de hals dragen. Zelf maakte mij de titel al niet meer uit, was al blij dat hij weer zo mooi door de ring ging en als hij dat bij mijn dieren nafokt, ben ik al weer een hele stap op de goede weg. De stemmen staakten bij één voor Topline 22 merkte ik en de andere had ik geen idee. Dat bleek Loekie v.d. Vossehoeve te zijn en toen ik die later voor het dagkampioenschap weer binnen zag komen en vooral vandaag weer op de foto zie op de landelijke site, dan sta ik daar helemaal achter (letterlijk en figuurlijk) dat hij de landelijke DAGkampioen zelfs is en dat ik de mooie reserve titel (nu wel unaniem) heb binnengehaald. Hieronder de foto van gisteren en natuurlijk gemaakt door Gradus Derksen (bedankt voor het opsturen Gradus!).

Topline 22 v.h. Stapelbroek Nationaal Reserve Kampioen

Bij de oudere bokken vond ik Black Beauty er echt uit spetteren en ook de super terechte dagkampioen. Heb gekeken in het landelijke bestand en er is zelfs geen enkele nakomeling in Nederland van Black Beauty. Hoop dat hij dit jaar wel veel kansen krijgt en ik zou er zelf wel graag onze Isa mee willen dekken. Maar naar België rijden is net even te ver met een ritse geit en ik weet niet of hij ook nog wat in Nederland gaat rondspoken. Maakt niet uit, hopelijk krijgt hij nu wel de kansen die hij verdient en dan is er vast volgend jaar wel wat leuks van te vinden.

Op mijn eigen site mag ik ook kritische noten en persoonlijke mening geven toch en dan wil ik toch een lichte discussie beginnen. Zoals de meeste personen wel weten ben ik ook groot fan van de kleine maat Hackney’s. Ze worden de ballerina’s van de concoursvelden genoemd en hebben een knieactie tot de kin en de achterbenen moeten ze dan tot de buik optrekken. Paar weken geleden was hier in Norg ook weer een concours en heb ik natuurlijk weer gekeken. Als je ze dan in stilstand ziet staan, dan zijn ze soms verre van correct. Schoft er hoog in, iets doorgezakte rug, achterhand hangend en achterbenen niet eens super (hakkig). Maar op het moment dat ze gaan showen, dan valt het allemaal wat op zijn plaats en vooral in de concoursring wordt er alleen maar op de show gelet. Hier valt wat voor te zeggen en is natuurlijk ook tijdens een concours hippique puur een shownummer en dus is de show alles bepalend. Nu de link naar de dwerggeiten. Zie het dit jaar al meer en doe hetzelf als keurmeester ook, maar de show is zo doorslaggevend dat ik soms nog wel denk, letten we nog wel op de echte kwaliteit? En vooral als een dier al paar rondjes wel heel goed heeft gelopen en laat het dan in de show wat afweten. Moet zo’n dier dan meteen gestraft worden door een ander dier met mindere kwaliteit (andere fouten) maar met meer show? Zo maar even een gedachtenkronkel en natuurlijk wil ik ook geen ‘correcte’ dieren alleen op kop die niet willen showen. Uitstraling en show is en blijft dus toch het belangrijkste, maar we moeten ons soms wel afvragen hoe we alles in verhouding waarderen en beoordelen.

Leave a Reply

  

  

  

Archief