24 april 2019 at 22:52

Toch een zoon van Pico Bello voor mijn fokkerij

In de fokkerij moet je, je eigen koers varen en niet meteen in paniek raken toch? Score bord fokkerij wordt er al genoeg gedaan. Wordt er een dier kampioen, dan vliegt meteen de meute er achteraan en als het even in een fokkerij wat tegen zit, dan worden de dieren ineens minder gewaardeerd dan wat hun echte waardering zou moeten zijn. Perfecte dieren bestaan er niet en die moesten we anders doodschieten volgens Johan Schroten toch?
Ik ben nog steeds op zoek naar die mooie voorhand en het temperament. Vooral een mooie kop en hals op een dier spreekt mij enorm aan. In de keuringsring valt het soms minder op, maar thuis des te meer. Dan denk ik nog altijd aan Lissa 11 v.h. Turkeyenhof. Wat een kop en hals en temperament en uitstraling had die geit. Vandaar dat ik ook deze winter een bokje bij Luc besproken had en dit voorjaar dus opgehaald. Qua bouw en kop lijkt hij in het hok echt goed en ook de maatverhoudingen. Echter toch kan hij het niet omzetten naar het mooie wat ik graag wil zien en misschien omdat hij toch net even te veel lijnenteelt in zijn aderen heeft? Dit kan heel gunstig uitwerken en soms dus minder gunstig.

Nu afgelopen vrijdagavond bij Bertus Blokzijl wezen kijken en ik had het bokje dit voorjaar al 2 keer bij de fokker Johan van Ginkel gezien. Dorado v.h. Bouwerschap is een luxe bokje met een prachtige kop en fier gedragen halsje. Qua beweging is ie goed en ook als je er achter staat, dan heeft hij de benen er mooi onder staan. Hij mag wat meer vlees hebben, maar dat is soms moeilijk er op te krijgen en hij zit nu ook met een andere bok samen in een hok en die heeft juist te veel conditie. Dat is weer het nadeel van bokken samen laten opgroeien. Voordeel is wel dat ze lekker samen rustig zijn en zo ook mooi samen in het weiland en van buiten kunnen genieten. Dat is ook veel waard.
Dit bokje is een zoon van Pico Bello v.h. Turkeyenhof en die kop heeft hij dus zeker en ik zie zeker de goede punten van het Turkeyenhof er in en ook de zeer gemakkelijke show heeft hij in huis. Bertus liet het bokje zien, met zelfs het bandje onderaan de hals en de riem ook ontspannen in een boogje zelfs en nog bleef hij de kop fier en hoog dragen.
Dan de moederlijn. Johan komt zelf wel op heel veel keuringen en is overal aanwezig, zijn dieren zien echter wat minder van de wereld, maar dat wil niet zeggen dat zijn fokkerij stil staat. De moeder is de prachtige sterke en sierlijke Alicia v.h. Bouwerschap en dit is een dochter van Speedy v.d. Cronenburg. Speedy is weer een zoon van Rosanne v.d. Cronenburg en deze prachtige Rick v.d. Wolfhaag dochter heeft bij Bert Groentjes al veel betekent en meerdere leuke nakomelingen gegeven. In de moederlijn van de geit van Johan zitten veel gelijkenissen met onze Kuzemer/Carpe Diem fokkerij. Zo is de oma een Romario v.d. Wolfhaag en verderop begint zijn fokkerij met een Ober v.h. Groene Weitje dochter. De bok die Johan en ik nog in een maatschapje gehad hebben. Hij kocht de bok en bij ons mocht hij de opvoeding en voeding hebben en wat geiten dekken en zo naar de bokkennationale waar hij uitgeroepen werd tot Nationaal Dagkampioen. Ook namen als de roodbruine Matador 18 v.d. Kuzemer, welke weer een zoon is van de bruinbonte Figaro v.d. Kuzemer kom je tegen in de afstamming (Figaro was ook een zoon van Ober en heeft onze fokkerij eind jaren negentig een enorme boost toen gegeven. Zelf werd hij nationaal reserve kampioen, zijn afstammelinggroep ook en een dochter van hem door onszelf gefokt ook nog nationaal reserve kampioen). Trouwens ook in de vaderlijn van Pico Bello kom ik nog mooi terug op mijn eigen trots en dat was Feliciano van Carpe Diem.

Al met al een leuk avontuur en uniek is niets meer tegenwoordig, of je zou een bokje uit Kenia moeten ophalen (dan graag met maanvlekken, die vind ik echt zo schitterend). Dit bokje is ook niet perfect, maar als ik de gewenste eigenschappen van dit bokje kan combineren met al de goede dingen van mijn geiten, dan kan ik er zeker wat mee. In ieder geval haal ik hem aanstaande dinsdag op en dan blijft hij eerst een tijdje bij ons en doe ik in ieder geval Geesje van Carpe Diem er bij. Daar hoop ik echt zo op dat ik daar nog een mooie nazaat van kan overhouden. Het wordt zo langzamerhand haar laatste kans(en). Dan komt Linda 11 v.d. Kuzemer weer bij Topline 22 v.h. Stapelbroek. We zijn super tevreden met het lammetje welke er nu van is en ze is iets te wit van kleur, maar we zien er een enorme mooie geit in en Topline 22 zelf spreekt me zeker ook nog enorm aan en als ik zie wat voor leuke groep lammetjes we er nu toch van hebben, dan durf ik het wel weer aan. Denk toch dat we volgend jaar paar hele beste jeugdgeiten er hebben staan en dieren waar je lang plezier van kunt hebben. Waar alle Topline 22 lammetjes bij komen weet ik nog niet. Bij een geit voor de eerste keer is het ook meer hoe groeien ze zelf uit en gaat alles goed en wat voor jeugdgeit staat er dan. Als ze dan mooi en best zijn, dan krijgen ze nog genoeg kansen om voor nakomelingen te zorgen.
Ben blij voor mezelf dat ik nu een bok voor Geesje heb gevonden waar ik vertrouwen in heb en wat een leuk avontuur is. Volgens haar cyclus wordt ze vermoedelijk 6 augustus rits en dan komt ze er gewoon bij. Mooi met nieuwjaarsdag dan in het geitenhok en hopelijk het nieuwe jaar goed beginnen met een geitje :-).

Leave a Reply

  

  

  

Archief