24 april 2019 at 22:52

Kwaliteit erkenning voor de oudere geiten!?

Er kan nog altijd gestemd worden!

Aangezien ik groot voorstander ben om een dier op echte kwaliteit te (be)oordelen als het dier volwassen is, vind ik het zo jammer dat je maar zo weinig volwassen dieren (op de keuring) ziet. Volwassen beschouw ik als 2 jaar en ouder. Dit zien we ook in de meetresultaten en ook in de praktijk op de keuringen. Een dier groeit enorm door naar 2-jarige geit en dat niet alleen met de centimeters en maatverhoudingen, maar ook het echte type verandert nog wel tijdens de groeiperiode.

Vooral bij andere fokkerijen zie je vaak dat een volwassen dier pas in aanmerking kan komen voor een (extra) predikaat. Zo is bij Het Friesche Paardenstamboek het ‘volpapier’ enorm belangrijk. Dit betekent dat alle dieren op de schets (dat is inclusief het dier zelf 5 generaties volgens mij) allemaal het predikaat Ster of meer hebben. Heb je dat niet dan is je dier voor de fokkerij minder waard en zeker voor een hengst die goedgekeurd moet worden is dat van levensbelang. Nu willen wij in onze fokkerij natuurlijk altijd vrijheid blijheid houden, maar een extra dimensie is nooit weg toch? Jaarprijstitels zijn ook in het leven geroepen en worden ook nog altijd super gewaardeerd. Toch zegt een jaarprijstitel nog niets over de echte kwaliteit van het dier zelf. Zo heb je dus soms betere dieren die niet voor de jaarprijstitel in aanmerking komen omdat ze geen vier keuringen gehad hebben of noem maar op. Het sterpredikaat krijgen de paarden door op minimaal 3-jarige leeftijd op de keuring aan de eisen te voldoen.

Weer snel terug naar onze eigen geliefde dwerggeitjes. Bijna frustrerend in onze fokkerij vind ik dat het zo langzamerhand een lammetjeskeuring aan het worden is en men amper oog heeft voor de oudere volwassen geit. Het is een natuurlijk proces dat er per jaar hard geselecteerd wordt en daarom per jaarlichting veel dieren uitgeselecteerd worden. Zelf doe ik er net zo hard aan mee en heb op dit moment ook maar 4 overjarige dieren in het hok en zelfs 7 lammetjes. Maar is één van de belangrijkste redenen dat een oudere geit sneller uitgeselecteerd wordt dat er toch ‘niets’ meer te halen valt met zo’n geit? Als je net niet goed genoeg bent voor een kampioenschap en je moet gewoon genoegen nemen met een 1C of lager, dan neemt een gemiddelde inzender zo’n dier toch echt niet meer mee naar de keuring. Dan neemt ie liever een lammetje mee en kijkt hoe die daar mee kan presteren. Maar wat nu als je juist wel een oudere geit moet meenemen om die leuke extra predikaat te veroveren? Een predikaat die zegt hoe het dier is qua kwaliteit als ze uitgegroeid is. Dat zegt toch echt iets over de/je fokkerij!? Die waarde is toch hoger dan met een lammetje 1A lopen en het lammetje vervolgens nooit meer zien?

Dan de uitvoering.
Ik kom dan meteen als eerste (en op dit moment enige) gedachte dan weer uit bij de Erepremies van vroeger. We hebben dat drie jaar gehad en de personen die met hun dier een erepremie kregen vonden dat enorm waardevol. Helaas is het afgeschaft en de grootste boosdoener was de slechte uitvoering daarvan. Er was te veel verwarring en dit kwam vooral doordat er met twee ringen gekeurd werd en na afloop van een leeftijdsrubriek de erepremies bekend gemaakt werden en sommige 1A dieren niet die titel kregen en de andere erepremiedieren allemaal in de kampioensrubriek mochten verschijnen. Dit werkte niet en vooral dat de twee ringen op elkaar moesten afstemmen en dat het ook al vanaf jeugdgeiten begon, dat is net te vroeg.

Nu zie ik een groot voordeel van keuren in 1 ring op de nationale (ja, weer een leuk voordeel) en het begint dus al dat alle dieren door dezelfde keurmeesters gekeurd worden. De eretitel (voor het gemak nog maar steeds erepremie genoemd) worden dan pas toegekend vanaf de jongere geiten. Deze geiten zijn dus al behoorlijk uitgeselecteerd en de geplaatste 1A dieren zijn zonder uitzondering allemaal goed en kunnen zonder problemen dan de erepremie ontvangen en krijgen die dan ook automatisch. Voor de rest is het aan de keurmeesters hoeveel erepremies ze nog meer geven. Voor het kampioenschap komen alleen de 1A geplaatste dieren terug en voor de reserve wordt de 1B opgeroepen. Als de 1B de reserve titel behaald en niet de erepremie ontvangen had, dan krijgt ze alsnog die titel. Als ik de afgelopen nationale bekijk dan zouden misschien wel 75% van de aanwezige dieren vanaf 2 jaar en ouder die titel met glans verdienen. Is dat erg? Nee, totaal niet, want die dieren verdienen het en hebben al veel selecties doorstaan en in het kwantitatieve kleine gezelschap zijn ze allemaal van hoge kwaliteit. Ik denk zelfs dat er dan nog fokkers zijn die denken, ik heb thuis ook nog een beste geit die er ook voor in aanmerking komt en ik wil die titel ook wel op mijn dier hebben en misschien is het een goede reden om een dier nog een jaar langer aan te houden. Als de kwaliteit er is, dan mogen we niet bezuinigen op de kwantiteit van deze erepremies. Is het dan weer een devaluatie van dit systeem? Volgens mij niet. Nu vind ik de keuring een devaluatie voor de oudere geit. Want een oudere geit die in een beste rubriek 1C staat of zelfs achteraan, die wordt maar afgedaan als een gewone geit waar ‘niets meer aan is’ en niets mee valt te behalen. Terwijl in de praktijk dit dier vaak qua kwaliteit nog beter is dan de gemiddelde 1A lammetje van zo’n keuring. Want van alle 1A lammetjes op een nationale zie je over paar jaar er nog maar bar weinig van terug.

Dit is niet alleen maar mooi voor de keuring, maar is voor de fokkerij misschien nog wel veel belangrijker! Meer waarde hechten aan de betere oudere dieren en daar bewuster mee omgaan en mee doorfokken. Doordat je niet ieder jaar weer snel je geitenstapel omzet met lammetjes, houd je meer het ‘oude bloed’ intact en kunnen we met z’n allen het lijnenteelt/inteelt probleem voorkomen?

Hieronder een enquête over hoe jullie er over denken.
Je selectie maken en dan op de button ‘Vote’ klikken.
Ik heb beveiligd dat er per IP-adres slechts 1 keer gestemd mag worden en het is anoniem.
Mocht u hierover een leuke discussie willen voeren, dan lijkt mij dat alleen maar leuk en interessant en dus daag ik u daar ook voor u uit.

Eerste selectie is dan de vorm van erepremies zoals ik hierboven voorstel (kan nog verder uitgewerkt worden).
Tweede selectie is je voelt mee dat er meer waardering voor een oudere geit moet komen, maar wil niet de vorm van zo’n erepremie.
Derde selectie is van, maakt mij niet uit en ik vind de keuring zo leuk en zal dan met evenveel plezier aan de (nationale) keuring deelnemen.
Vierde selectie is er echt op tegen. Alhoewel dit allemaal anoniem is, zou ik het heel erg waarderen als u dan de discussie aangaat van waarom?

Klik hieronder op ‘.. reacties’ en laat ook uw stem ‘spreken’!

4 comments to Kwaliteit erkenning voor de oudere geiten!?

 • geert

  Hey,
  Ik betreur eveneens het feit dat het haast een lammerenkeuring wordt. Een volwassen dier kan veel beter op waarde geschat worden volgens mij. Titels zijn mooi en een streefdoel voor iedere fokker, maar er moet zuinig mee omgesprongen worden denk ik. Er hoeven niet teveel titels te zijn voor mij, anders gaat de waarde ervan verloren. Wat mij leuk lijkt, zijn een soort van klassementen per jaargang. Toch tof om bv te kunnen zeggen: dat is nu de 7de beste jongere geit van het jaar.(punten sprokkelen of zoiets, bij de dravers staan de 10 laatste verrichtingen op een programma, de winstsom vh paard en het record,geven meteen een beeld van de waarde vh paard). Ik denk maar even hardop en fantaseer maar wat. Lijkt me ook wel leuk om de bekendheid van de dieren te promoten en de concurrentie wat te kunnen inschatten. Er zijn zeker dieren die zo degelijk zijn dat ze steeds vooraan lopen (1b-1c) maar dat tikkeltje missen waardoor ze vaak net geklopt worden. Ze kunnen echter zo waardevol zijn, maar worden dan toch snel afgevoerd. Spijtig. Afin, ik pleit mee voor mooie evenredige rubrieken over de verschillende leeftijden. Soms is het bijna zo dat je een minderwaardige oudere geit toch maar best mee naar de keuring kan nemen, want wie weet met wat geluk pak je nog een reserve-titel. Het kan toch eigenlijk niet dat je slechtste geit met een beker thuiskomt. Wil je dit (meer volwassen dieren) realiseren zal het toch ook wat geduld en geloof van de fokkers vragen.
  Geert B

  • Hilko

   Hallo Geert,

   Bedankt voor je leuke reactie en blij dat je er ook mee eens bent dat een ouder dier beter op waarde geschat kan worden.

   Jouw idee van een klassement spreekt mij ook aan en ik dacht wacht even met reageren, want misschien beginnen anderen nu wel te reageren en komt er dan een leuk alternatief. Het idee van een klassement lijkt dan veel op de jaarprijskampioenschappen en die heeft het nadeel dat je dus minimaal aan 4 keuringen moet deelnemen. Het is moeilijk om echt iets te bedenken wat ook goed uitvoerbaar is.

   Dus laat nog maar meer reacties komen, wie weet wat we nog met ons allen kunnen bedenken 🙂

   Gr. Hilko

 • Ronnie Klaassen

  Hoi Hilko en leden,

  Heb met plezier bovenstaand artikel gelezen. Zelf ben ik altijd een voorstander van ere premies geweest.
  Ben er dan ook een voorstander van dat ze weer worden ingevoerd. Ik heb zelf een ere premie behaald met drie generaties dieren opvolgend (moeder-dochter en kleindochter).
  Beschouw dit toch nog tot de mooiste prijzen die ik behaald heb. Jij zou graag een discussie aangaan over de waardering die oudere dieren moeten krijgen. We leven in een vrij land en ieder heeft recht op z’n eigen mening. Op het ogenblik van dit schrijven willen zeven leden wel de waardering voor oudere dieren maar niet in de vorm van ere premies. Nu zou ik wel eens willen weten of deze mensen een ander idee hebben en dit dan ook openlijk uit willen spreken, want zoals ik al aangaf heeft iedereen recht op z’n eigen verhaal.Het kan wel een goed idee zijn en een toegevoegde waarde voor onze geiten hobby zijn. Dus ik zou zeggen reageer en ga de discussie aan. Deze site is er een mooi platform voor.

  Met vriendelijke groet,
  Ronnie Klaassen

  • Hilko

   Hallo Ronnie,

   Bedankt voor je reactie. Gelukkig heb ik al meer positieve mailtjes ontvangen van fokkers die dit een heel goed idee (weer) vinden.
   Ook ik ben benieuwd naar een evt. ander alternatief en ik ben vooral heel benieuwd naar het verhaal van de persoon die er echt op tegen is.
   Misschien heeft die persoon een heel goed argument waar wij niet aan gedacht hebben en kunnen we daar met z’n allen over nadenken.

   Dus, kom maar op met de reacties! 🙂

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief