Super organisatie en locatie keuring Andijk

Vandaag naar de mooie grote openshow van Noord-Holland te Andijk geweest (de vervanger van Opmeer). Met Jacob en Frouke en Klaas v.d. Ploeg en 3 geiten van mij en 5 van Jacob gingen we vanmorgen op pad naar de keuring. Onderweg miezerige regen en we zeiden al, wat een geluk dat het geen buitenkeuring is. Daar aangekomen werden we al zwaaiend ontvangen en we mochten zelfs vooraan parkeren, wat een service :-). Bah, wat vies koud was het bij het openen van de autodeur. Snel naar binnen en kijken hoe het daar is. Groningers staan meestal niet bekend om hun complimenten, maar hier moesten we wel al onze registers opentrekken. Wat een mooie hal van Michiel en Hilda Groot en wat een gastvrijheid en wat hadden ze met z’n allen de hal omgedoopt tot een mooi keuringsterrein en de geiten stonden ook schitterend op het worteldoek met gehakseld stro. Aangezien het gisteravond daar ook al koud was, hadden ze de vloerverwarming maar aangezet. Ja, dit leest u goed! We hadden geitenkeuring op een verwarmde vloer! Ook voor de inwendige mens was er alles te krijgen. Ik begon met een lekker warm kopje thee en tussen de middag een lekker soepje en een heerlijk broodje hamburger en broodjes worst en natuurlijk de andere frisdranken. Verder was het net als bij een schaatswedstrijd en kwam af en toe de veegploeg even langs. Volgens mij heeft bijna iedereen wel aan de Fam. Groot gevraagd of hier in de toekomst niet de winterkeuring gehouden kan worden…. maar helaas… dan is de ruimte niet beschikbaar. Maakt niet uit, dit was voortreffelijk voor elkaar en alle complimenten zeer op hun plaats.

Dan de keuring. Er werd mooi rustig en goed gekeurd in de rubrieken en we dachten even dat het met 170 dieren dan een lange dag zou worden, maar dit viel echt allemaal reuze mee. Om goed 4 uur was de gehele keuring afgelopen en ook doordat de inzenders toch wel redelijk op tijd de ring inkwamen en een pauze die precies op maat was. Mijn drie dieren konden geen potten breken en met Merlijne een super terechte 1C plaats in een leuke goede rubriek geitlammeren en ondanks dat ik fanatiek ben om kleine geiten te fokken is Merlijne op dit moment even doorgeschoten in de hoogte. Aangezien je je eigen soort en afstamming goed moet kennen en mijn verwachting is dat ze nu zo stil blijft staan en volgend jaar gewoon een mooi gepast jeugdgeitje zal worden. Daar hebben we nu even niets aan en ook in haar borstpartij stoort ze nu even. Vervolgens Felana, die de eerste drie keuringen perfect wilde showen. Nu is haar temperament helemaal weg en ook doordat haar bokjes al paar maand er vanaf zijn en ze moeilijk op ideale keuringsconditie te houden is. Hier kon je ook niets anders mee dan nog op een nette 1C plaats te zetten. Dan mijn Geesje die nu eindelijk mooi op conditie kwam en waarvan ikzelf nog dacht dit voorjaar, die krijg ik nooit weer mooi en moet maar niet weer mee naar de keuring. In stilstand stond ze super alert en super glanzend en mooie maatverhoudingen, echter ook haar show liet even wat te wensen over. Maakte niet uit, want een 1B achter de mooi typische fraaie Janis 239 v.d. Kikkert werd haar deel en dat is ook op dit moment haar hoogst haalbare. Ja, met tegenwoordig de kwaliteit zo dicht bij elkaar en zo’n grote openshow, dan is het gewoon knap om goed mee te doen in de voorste regionen. Volgende week neem ik alle dieren weer mee naar Vries en dan wordt er besloten welke geiten nog naar de Nationale mogen. Felana heeft haar seizoen gehad en ikzelf gok nu eindelijk weer op haar zusje Felani, die ik zelf altijd mooier heb gevonden, maar het hele jaar nog te schraal was en helaas ook niet temperamentvol door de ring wilde gaan. Ben benieuwd hoe die zich straks gedraagt nu ze eindelijk wat meer vlees (en kracht) heeft gekregen.

Zal binnenkort onder pagina “De Fokkerij” eens paar discussies aanslingeren over MAATverhoudingen en het verschil in keuringstechnisch goede dieren (die in de ring presteren) en mooie rastypische dwerggeitjes (die thuis en in het hok mooier lijken). Want we kunnen gewoon eerlijk zijn, er is op dit moment genoeg discussie en dat is niet erg en we kunnen die het beste openlijk en eerlijk voeren en we hebben nog altijd een democratie en in een jureersport krijgen we nooit alle meningen en visies precies gelijk. Echter we moeten wel allemaal (ongeveer) hetzelfde nastreven toch?

2 comments to Super organisatie en locatie keuring Andijk

 • Hoi Hilko,

  Je gaat een boeiend onderwerp aansnijden. We zijn benieuwd of er veel gediscussieerd gaat worden, maar het is een onderwerp dat in elk geval de moeite waard is. We zullen de discussie met veel belangstelling volgen.

  Groeten,
  J&J

 • Hoi Hilko.

  Een belangrijk, spannend en ook interessant onderwerp. Terecht dat je er aandacht voor vraagt. We zijn benieuwd en zien uit naar deze discussie en zijn nieuwsgierig naar de verschillende meningen.

  Groeten
  J&J

Leave a Reply

  

  

  

Archief