Prachtig prachtig, alle geiten weer drachtig!?

In deze periode van het jaar is iedere fokker weer bezig om al zijn geiten drachtig te krijgen.
Afgelopen zaterdag kwam de vrolijke joviale Filip Bauwens vanuit België naar het hoge Noorden om Nationaal Dagkampioen Black Beauty v.h. Rheewold uit te logeren brengen bij Klaas van der Ploeg. Wat super sportief en kenmerkend voor een echte hobbyïst dat Filip zelf de bok ‘even’ naar het Noorden bracht.
’s Morgens om vijf uur zat hij al in de auto met achterin de bokken Black Beauty en Rick 12 (die mocht eerder uitstappen om te gaan logeren) en om 9 uur ’s morgens was hij al bij Klaas. Daar schoof ik ook maar aan en lekker gezellig met ons drieën hebben we er nog een leuk geitentoertje in het Noorden van gemaakt.

Om 10 uur moest eerst de bok maar eens uit de ruime kist gehaald worden en waren we bij het nog steeds nieuw aanvoelende hok van Klaas en zijn beste geiten. Zijn meeste geiten moeten nog gedekt worden en daarom dus Black Beauty en dat zie je dan ook aan de dieren. Vooral in de loop van de dag zouden we nog hoogdrachtige geiten zien en dat ziet er ineens heel anders uit dan. Klaas heeft een stel super beste geiten op stal en de fokkerij zit hier zo weer in.

De volgende stal was van Cor Rosema met Tronde ût Elsloo. Voor de kleurliefhebber een lust voor het oog en allerlei verschillende kleuren liepen hier. Zo hadden ze ook al weer 6 jonge lammetjes met verschillende kleuren, waarvan paar schimmeltjes en schimmel met black and tan en zuiver black and tan. Ook had hij nog chocolade kleurige geiten en bokjes. De geiten konden nog gewoon buiten komen en vooral in het weiland is alles een enorm leuk bont geheel. Persoonlijk keek ik meteen weer meer naar de kwaliteit en viel mij een beste zwartbonte geit op.

De volgende stal zou ons zwartbont fokker van het Noorden worden en dat gaat hem zeker voor een deel ook lukken, echter kwaliteit wil hij ook graag in zijn dieren hebben. Inmiddels heeft hij weer een stel beste kwaliteitsdieren op stal en we waren dus bij Pieter Sibma. Paar beste Rick 1 GR lammetjes stonden in zijn hok en Henkies en de super fraai bruinbonte nationaal reserve kampioen Sjoerdje 3. Vooral nu ze nog maar een dikke week voor het aflammeren staat is ze echt schitterend. Dan zijn drachtige geiten echt mooier dan geiten die al de hele zomer zonder melkgift staan. Vooral de hals wordt fijner en de hele voorhand luxer en ook de beharing glanst meer. Pieter heeft nu 3 geiten die zo moeten lammeren en zei nu al dat hij volgend jaar weer geiten in het najaar wil laten lammeren. Prachtig voor de winter en is er nu ook leven in de stal. Tevens is het voor de keuringen dus ook wel gunstig om met een drachtige geit naar de keuring te gaan. Gebeurde vroeger ook en toen waren er ook allemaal najaarslammetjes en als daar weer genoeg van zijn, dan krijgen we daar ook weer leuke rubriekjes van op de keuringen.

Vervolgens onze stal en die werd volgens mij ook goedgekeurd. Zie hier bij o.a. Alita ook dat ze duidelijk begint te veranderen door haar dracht en vind dit zo mooi om te zien. Het proces van lammetje naar (jeugd)geit en dat ze zelfs met koud weer dan nog stralen in het hok. Vind dieren zo bekijken en bij anders fokkers in het hok zien bijna nog leuker dan pasgeboren lammetjes kijken. Jonge lammetjes zijn wel schattig, maar zijn echt niet op echte kwaliteit te beoordelen. Filip en Klaas waren nu onder de indruk van Isa 2, geitje die er ook echt mooi begint in te groeien.

Als laatste stal (tijd vloog al weer om) naar Jacob Laning. Ook hier waren de hokken weer mooi uitgemest en alles in de schuur mooi opgeruimd. Dan heeft de herfst ook echt zijn bekoringen. Je ruikt het lekkere hooi dan en ook hier zag je weer een verandering bij de geiten die de dracht al laten zien. Zo wordt de volle zus van Wadapatja 10 (Janis 325 v.d. Kikkert) nu een hele mooie jongere geit. De lengte komt er nu mooi op en de mooie welving op het lichaam met daarbij een super mooie hals en uitstraling. Benieuwd hoe dat volgend voorjaar allemaal weer lijkt als ze afgelammerd is. De meeste geiten bij Jacob zijn drachtig van Topline 22 v.h. Stapelbroek en dat MOET bij hem wel passen. Topline 22 stond hier ook echt te stralen en ik had hem al weer een tijdje niet gezien en als je hem dan weer ziet dan kijk je even met een redelijke objectieve blik en weer vond ik hem enorm aanspreken en een bokje zoals ik ze graag zie. Hij blijft super in verhoudingen, met een mooie natuurlijke harde opdruk en veel jeugduitstraling en altijd attent in het hok (staart er ook altijd mooi recht op).

Voor Filip werd het echt tijd om de lange terugreis weer te aanvaarden, dus terug naar Haulerwijk en daar Filip weer even op krachten laten komen en gelukkig heeft hij de terugrit ook weer goed doorstaan. Valt niet mee om dan in je eentje nog 4 uur te moeten rijden en dat even voor je hobby, dan heb je er zeker wat voor over!

Afgelopen maandagavond Topline 22 weer opgehaald bij Jacob en die mag nu Lissa 50, Isa 2 en Isa 3 bevruchten als ze rits worden. Vervolgens werd dinsdag Isa (de jeugdgeit) al rits die we dus mooi in gedachten hadden voor Black Beauty en dat was dus een goede timing. Isa in de hondenbench en Black Beauty werd ook meteen verliefd op haar en weer een leuke combinatie waar we met vol vertrouwen enorm uitzien naar de lammetjes over ongeveer 5 maanden.

Is het niet prachtig???
Alle geitjes weer drachtig 🙂

 

Leave a Reply

  

  

  

Archief