24 april 2019 at 22:52

Petje af, petje op

De weken gingen weer snel en eigenlijk weinig nieuws, alhoewel ik nog best wel ideeën heb voor verhaaltjes hier op de site. Gevaar is natuurlijk ook dat je nu door de loop van de tijd bijna hetzelfde gaat vertellen, alleen misschien in andere bewoordingen. Soms werkt dat ook wel, want de kracht zit vaak in de herhaling en de argumentatie. Eerst kan ik nog vertellen dat Geesje haar zegereeks als veteraan behoorlijk verdienstelijk is geweest. In Noord-Nederland is ze gekroond als clubkampioen bij de veteranen geiten en meteen ook als Algemeen Clubkampioen van de geiten. Ook buiten NN deed ze het perfect met haar Nationaal Kampioenschap en zo kreeg ik afgelopen vrijdagavond tijdens de landelijke vergadering ook voor haar de Jaarprijskampioenschap bij de veteranengeiten. Vind ik een mooie ode aan haar en hiermee pak ik dan toch een stukje van mijn gelijk, namelijk dat ik vaak op jeugd in de dieren let en dat mijn dieren vaak jaren meegaan in de keuringsring. Geesje begon als lammetje ook meteen goed, maar kon nooit echt overtuigen en ze kreeg dan ook als lammetje vaak het commentaar dat ze langer mocht. Hier ben ik nooit bang voor geweest, een diertje moet natuurlijk niet te kort zijn, maar de echte lengte komt vaak later wel. Als jeugdgeit mocht ze ook nog langer, maar wegens haar super gepaste maat en haar correctheid, kreeg ze wel meteen haar eerste jeugdkampioenschap. Zie hier de foto van haar als jeugdgeit.

geesjejeugd

Geesje als jeugdgeit

Helaas door een kleine stal met maar paar dieren moet je heel streng selecteren en ze heeft helaas maar paar geitlammeren gebracht en ik vond dan toch net de moeder beter en ook vanwege de andere dieren in het hok, hebben haar lammetjes tot dusver de selectie niet overleefd. Hoop nu echt nog op een mooi geitje van haar. Hieronder nog even een keer Geesje in topvorm als veteraan.

GeesjeVries

Geesje als veteraan

Niet alleen voor Geesje was er een oorkonde. Ook voor de jeugdbok Topline 22 v.h. Stapelbroek. Dit jaar kon ik er in de fokkerij eigenlijk niets meer mee, maar heb hem om twee en eigenlijk dezelfde redenen aangehouden en naar de keuring meegenomen. Als boklam deed hij het ook al geweldig en ik had natuurlijk ook al zijn voor- en tegenstanders gehoord. Wilde voor mezelf weten of hij de bok zou worden die ik in gedachten had en dat is voor de fokkerij dan ook waardevoller om een beetje uitgegroeide bok ook te beoordelen en wilde de collega fokkers laten zien dat dit qua type bok de bok is die er dan mooi ingroeit. Qua type heeft hij het zeker bewezen en zo had ik ook al twee keer van Loekie gewonnen (in Raalte en in Vries), maar helaas op de bokkennationale was hij toch te nukkig in de show (gewoon bokkig dus!) en zo won Loekie het daar heel terecht. Zo werd Topline 22 uiteindelijk de tweede in het jaarklassement, achter Loekie. Voor mij meer dan best genoeg en heb er dit jaar veel plezier aan beleefd en de concurrentie het moeilijk gemaakt. Vooral nu ik zelf gezien heb hoe hij uitgegroeid is en we nu een stel beste lammeren er van hebben, geeft me dat veel vertrouwen in de nakomelingen. Leuker toch dan meteen de bok na het dekseizoen op te ruimen?
Zo hebben we nu nog Pedro v.’t Chaletje in het hok staan en dat is al een overjarige bok en dus zie je al hoe die wat uitgegroeid is. Durf bijna een wedje te maken dat als we die nog een jaar zouden houden dat het volgend jaar echt de verrassing op de keuring zal zijn en mee zal doen voor de hoofdprijzen. Hij wordt nu alsmaar mooier en beter. Een bok met temperament, met mooie (gepaste) maatverhoudingen en hele mooie belijningen en soepele krachtige benen. Vooral nu hij wat vlees krijgt is zijn achterhand helemaal correct en ook de staartdracht en hij blijft een super mooie jeugdige uitstraling houden en niet alleen in de kop, maar ook in zijn lichaam. Dan doel ik op een mooie natuurlijke hardheid in zowel boven- als onderlijn en heel mooi fijn droog beenwerk. Allemaal aspecten die mij al meer bekoren en het begon als avontuurtje, zo langzamerhand krijg ik echt veel vertrouwen in hem.

Het verhaaltje heet, petje af, petje op. Petje af kan op verschillende manieren. Voor Geesje haar prestaties kun je de pet afnemen, maar dat mag jezelf weten. Ik doel nu op het fenomeen van met meerdere petten soms ergens zitten. Onze groep geitenfokkers is helaas door de jaren heen wat kleiner geworden en zo moeten de functies en werkzaamheden onder een kleinere groep personen verdeeld worden. Hierdoor krijg je als fokker dan ineens meerdere functies en soms meerdere belangen. Ik heb me sinds vorige week ook weer beschikbaar gesteld voor een extra pet en namelijk als mede bestuurder van het NFD (Nederlandse Federatie van verenigingen van Dwerggeitenhouders), niet omdat ik zo graag die functie wil, maar omdat we met z’n allen de vereniging draaiende moeten houden. Vooral na een zeer leuk telefooncontact met Cor Plomp (de voorzitter) kreeg ik echt weer de motivatie om mij beschikbaar te stellen. Ik waardeer vooral ook Cor hoe hij paar jaar geleden zich beschikbaar stelde en zijn motivatie is ook de mijne en die is in het kort. Het kan toch niet zo zijn dat we deze mooie hobby niet meer kunnen uitoefenen, omdat er geen bestuurders meer te krijgen zijn? Ik vind dit nog altijd de leukste hobby en we moeten niet vergelijken met 30 jaar geleden, maar gewoon in de hedendaagse tijd kijken en dan leeft de vereniging nog altijd en is het een zeer gezellige club. Natuurlijk als bestuurder is ieder lid even waardevol en belangrijk, echter mijn passie ligt duidelijk in de fokkerij en de keuring is het middel en het doel daarvan. Want door middel van een keuring weet je hoe de kwaliteit van de huidige dieren is en je fokt de dieren om juist een zo mooi mogelijk diertje op de keuring neer te zetten. Zonder keuringen zou het hele fokkerij systeem in mijn beleving in elkaar zakken, immers wat maakt dan de show en de laatste correctheid van het dier nog uit? Maar een keuring is ook de smeerolie voor de contacten en zonder keuringen vallen veel leuke discussies weg en ja, sommige discussies zitten veel passie in. hobby is emotie toch? Als we het maar wel weer op tijd weten te relativeren.
Het beschikbaar stellen heeft nu plaatsgevonden en voor de voorjaarsvergadering mogen zich nog tegenkandidaten opgeven. De praktijk heeft echter geleerd dat dat zo maar niet gebeurd en als dat wel gebeurt, dan gaan we stemmen en als die andere dan de stemmen krijgt, helemaal goed, ik ben helemaal voor democratie!

Het doet me trouwens enorm goed om dan meteen van alle kanten te horen krijgen dat ze het echt waarderen dat ik weer in het landelijk bestuur kom en dat geeft me meteen positieve energie. Zoveel energie zelfs dat je meteen al weer aan het nadenken gaat hoe je de vereniging nog levendiger kunt maken. Zo had ik paar weken geleden al weer het idee binnen Noord-Nederland gelanceerd om het stemmen van keurmeesters nog interessanter en meer van deze tijd te maken en daar waren ze in NN meteen voor en nu afgelopen vrijdag dit idee ook maar op de landelijke vergadering gedropt (nog niet als officieel voorstel) en ook daar waren de voorstanders duidelijk aanwezig. Het is geen reglement of statuten aanpassing en het voorstel zou ook vanuit het NFD kunnen komen, dus ‘we’ kijken nog even hoe we dat deze winter oppakken en dan kan het in ieder geval tijdens de voorjaarsvergadering nog eens officieel behandeld worden en dan kan het ook in 2014 meteen in gaan.

Het verhaaltje is nu echt lang genoeg geworden en met pet af en pet op, moet ik in de toekomst dus meer op letten. Alhoewel ik zeker niet monddood gemaakt wil worden. Want ik ben in de eerste plaats de fokker, dan de inzender en daarnaast ook de keurmeester en bestuurder. Je moet soms als bestuurder wel een beslissing durven nemen waar jezelf als fokker of je eigen vereniging niet het voordeel van hebt, maar wat wel in het landsbelang is en zo moet het als keurmeester ook al vaak. Zo is het keuren en een diertje vooraan zetten echt wel iets anders dan een diertje uitzoeken op fokkerskwaliteiten. Het diertje die je vooraan plaats moet qua totaalbeeld het dichtst De Standaard benaderen en ga je dus op totaalplaatje en op onderdelen beoordelen. Qua diertje staat er ook wel eens een ander diertje in de ring die je qua hart meer aanspreekt, maar die niet de juiste keuringsconditie heeft of die echt 1 storende fout heeft die net even te erg is. Maar qua fokkerij zeg je dan wel eens, ik neem dat risico en vind haar/hem voor de rest zo apart dat je dat probeert er in te fokken en zo is het ook wel eens andersom dat je een diertje echt terecht kampioen maakt, maar dat je al dingen ziet dat je denkt, die wil ik niet in mijn fokkerij er bij in fokken en daar ben je dan als fokker kritischer op dan dat je als keurmeester daar kritisch op mag zijn.

Kreeg gisteravond trouwens nog een leuk idee voor de geitenkeuringen. Ik was namelijk op een Taptoe en echt schitterend om te zien en te horen en hoe enthousiast die muziekfanaten dan bezig zijn. We zagen o.a. de jeugd van Advendo en allemaal hele jonge personen die al een super show er neer zette en daarbij al echt goede muziek lieten horen. Ook de Wereldkampioen die zelfs uit het Groningse Ulrum kwam die echt een fraaie levendige show er neerzette met echt hoogstaande muziek. Die titel hadden ze zeker niet gestolen. Als ik al die (voor mij) mooie muziek dan hoor, dan krijg ik ook weer zin om zelf fanatieker te spelen (wat ik nog iedere week op de repetities doe, maar thuis nog te weinig), echter om zo fanatiek te zijn, wil ik alleen voor de geitenhobby. Echter ik denk altijd aan combineren en ik had helemaal sympathie voor een speciale Fanfare, namelijk het Fanfarekorps der Genie uit Vught. Dit korps bestaat uit leden die, let op, allemaal dienstplichtig zijn geweest in de periode van 1952 t/m 1995 en toen zaten ze bij de Geniekapel. Ik zei ook meteen tegen mijn vriendin, kijk, allemaal oude bokken. De gemiddelde leeftijd was echt bijzonder hoog en je kon helaas merken dat het lopen en een show neerzetten en daarbij het muziekspelen hun niet meer zo best af ging als vermoedelijk wat jaren geleden. Heb hierbij een stukje van hun van youtube die ze gisteravond ook gespeeld hebben en na paar seconden komt er ook beeld en hoor dan maar eens dat deze personen nog best een stukje kunnen spelen (vooral rustig zittend) en deze muziek wordt vaak tijdens de concoursen van de tuigpaarden (vooral Hackney’s) gespeeld en daar moest ik ook meteen aan denken en misschien ook een leuk idee voor onze keuringen? Muziek op de keuring en vooral met de lammetjes in de ring. Dat leidt hun af van het mekkeren naar de moeders en misschien gaan ze nog beter showen? Hobby is emotie en muziek is emotie, dus als we met z’n allen nog vrolijker de keuringen beleven, wordt het nog gezelliger toch? Kijk en hoor eens hoe snel en levendig ze dit nog kunnen spelen en let ook op de trombone solo na 1 minuut 10…  hier doe ik mijn pet voor af!
http://www.youtube.com/watch?v=tOQcRLDi4kQ

4 comments to Petje af, petje op

Leave a Reply

  

  

  

Archief