24 april 2019 at 22:52

Paasgeiten

Mijn paasweekend staat weer behoorlijk in het teken van de geiten. Morgen traditiegetrouw met een autootje vol richting zuiden en deze keer eens niet naar Limburg, maar wel naar België…
Maar dat is morgen pas. Gisteren hadden we van Noord-Nederland een lammerenpraatmiddag en dat is voor het tweede jaar al weer een groot succes. Ten eerste natuurlijk de gezelligheid en vergeet niet de gastvrijheid van de familie Roelfsema die niet alleen de ruimte beschikbaar stellen, maar ook er echt alles aan doen om alles piekfijn voor elkaar te hebben en ons super goed voorzien van het natje en een droogje. Dat het een succes is, is voor het grootste gedeelte hun verdienste! Vooral de bekende overheerlijke broodjes bal smaakten weer super.
Dan qua lammetjes zie je de eerste resultaten van het fokseizoen 2014 en ik mag wel zeggen dat de gemiddelde kwaliteit wat we gisteren al gezien hebben echt als zeer goed aangemerkt mag worden. We hadden rubriekjes waar de kwaliteit dicht bij elkaar zat en als het ene lammetje net weer iets mooier ging staan dan het andere, dan was die weer de mooiste en ik betrap mezelf ook wel op de fout dat je soms even te veel bezig bent met de fouten. Pieter Sibma legde ook heel mooi uit, je kijkt eerst naar het diertje wat je het meeste opvalt (in positieve zin), dan ga je vervolgens de mooie onderdelen van de dieren bekijken en dan pas de minder goede onderdelen. Dat is de methode om een rubriekje te beoordelen en te bekijken.
Het valt me vooral op dat tegenwoordig iedere stal met kampioenswaardige dieren ten tonele komt. Natuurlijk niet ieder diertje, maar iedere stal heeft er wel paar bij zitten dat je ziet, dat is al een leuk diertje en daar zit ook heel veel toekomst in. Het uiteindelijke oordeel lag bij Johan van Ginkel en soms is de plaatsing echt heel moeilijk, vooral met het jonge spul wat zich nog niet toont en nog niet de keuringsconditie heeft. De onderdelen werden heel mooi toegelicht en iedereen zag dan wel de positieve en de minder positieve punten.
Het belangrijkste is natuurlijk dat jezelf van de dieren geniet en geen diertje is perfect en vooral de ‘kleurfokker’ heeft andere inzichten en criteria dan de fokker die er ook op de keuring mee wil presteren. Geeft niet, we vullen elkaar mooi aan en bij elkaar is het gezelschap ook een leuke bonte verzameling.

Al met al super geslaagd en qua kwaliteit heb ik het gevoel dat Noord-Nederland echt de fokkerij zo leuk te pakken heeft en vooral qua gezelligheid dat we het als vereniging nog heel lang vol kunnen houden!

Nu genieten van het mooie weer en morgen maar weer op stap… 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief