24 april 2019 at 22:52

Open staldag en de laatste lammetjes geboren

Afgelopen zaterdag 6 april had Noord-Nederland weer bij paar stallen in de vereniging een open staldag. Dit is altijd een leuk gebeuren en lekker laagdrempelig om eens bij je collega fokker thuis te kijken. Deze keer stond Oost-Groningen op het programma en wij begonnen bij familie Schutte, waar kleindochter Elisa (of Eliza? beide versies staan ook op zijn eigen site zie ik…) samen met opa Jan trots de dieren aan ons liet zien en hier verschillende kleuren met vooral ook al veel stippel en beste dieren met lammetjes die allemaal super in conditie waren, zelfs de drielinglammetjes hadden eerder overconditie dan te weinig. Super verzorgd en netjes daar!

De volgende stal was van de familie Roelfsema en natuurlijk hier ook weer een super gastvrij onthaal met echte boontjessoep, met alle benodigde ingrediënten er in. Hier werden we in de stal rondgeleid door Henk met dochter Marieke. Charmante geitjes stonden hier en de ene dier wil sneller vlees aanzetten dan het andere. Bij Henk hebben ze blijkbaar even langer werk nodig om in conditie te komen en dan kun je ze ook beter beoordelen. Ook hier verschillende kleurtjes en ook hier wat stippels er bij.

Vervolgens ging onze reis naar Jan de Vries, die nu samen met vriendin Inge met een comeback in de dwerggeitenwereld bezig zijn en wat voor eentje. Hier werden we aangenaam verrast door paar beste geiten en vooral een op dit moment al schitterend jeugdgeitje met ook beste lammeren. Leuk te zien dat de aardigheid en interesse in de dwerggeiten altijd bij Jan gebleven is en hoe ze daar nu met de hele familie met de dieren omgaan. Jan heeft zelfs een uitzonderlijke geit, Felcona v.d. Brinkstukken heeft 3 lammetjes, maar ze heeft zelf ook 3 spenen en uit alle drie de spenen komt ook melk! Zie hier de rechterkant met de dubbele spenen, welke beiden melk geven.

drie spenen

Hier de dubbele spenen, die allebei melk geven

De laatste stal was meteen het eindstation van deze dag, maar wat een STAL! Johan van Ginkel had vorig jaar een nieuwe stal casco laten bouwen en heeft zelf de gehele inrichting gedaan. Was trouwens niet alleen een geitenstal, maar ook dubbele carport en terras aan de andere kant. Het geitenhok was ook super mooi ruim opgezet en 15 ruime hokken waren er in gebouwd met veel ijzerwerk. Dit geeft heel veel licht in de hokken en helaas waren de geiten nog wat menigte schuw, zodat ze zich niet mooi presenteerden aan ons. Ja, wordt nodig tijd dat ze wat keuringservaring opdoen en dan wennen de geiten ook beter aan de mensen :-). Was wel leuk dat je hier verschillende type dieren (lammetjes) kon bewonderen en zelfs een blauwschimmel en een roodschimmel. Het was al de afspraak van Johan om hier de gezamenlijke afsluiter van deze dag te combineren met de opening van dit nieuwe verblijf. Maar samen met Pernel en de kinderen (weet alleen de naam Wichert nog maar) hadden ze een heuse barbecue en salades en terrasverwarming, zodat we daar nog in een super gezellige sfeer de dag konden doornemen en leuk is dan ook dat de andere gastpersonen van de staldag daar dan ook komen.

Voor een foto impressie van de dag kunt u kijken op de site van Noord-Nederland onder Foto’s en dan de Open Staldag, daar staat weer een foto album gemaakt door Dick Kattouw.

Maandag 8 april heeft Linda 11 haar lammetjes gekregen en gelukkig ook maar een tweeling. Een stevige bruinbonte bok, die overwegend bruin is met paar vlekjes en vervolgens kwam er nog een mooi fijn gebouwd geitlammetje, echter die is behoorlijk wit. Mag de pret niet drukken, Linda 11 vonden we zelf ook altijd te wit en daar zijn we nu naar 7 jaar ook al mooi aan gewend. 🙂
Hiermee zijn al onze geiten gelammerd en zijn we echt super tevreden. Alles goed gegaan, en precies half om half met de bokken en de geitjes.

Linda11lammetje

Lammetjes Linda 11, witte is het geitje

Rechts het bokje, mooi donker en paar witte vlekjes

Rechts het bokje, mooi donker en paar witte vlekjes

Leave a Reply

  

  

  

Archief