Mooie bokjes fokken

Ieder jaar klagen we weer op de keuringen dat we geen mooie boklammeren zien. Dat zal dit jaar anders zijn? Immers we horen aan alle kanten dat er meer bokjes geboren worden dan geitlammeren en dus de kans dat er mooie boklammeren bij zitten, moet ook veel groter zijn dan mooie geitlammeren. Ieder jaar zien we mooie geitlammetjes op de keuring, dus dan moet het ook lukken om nu eens mooie gevulde boklamrubriekjes te krijgen toch?

Natuurlijk weet ik het grootste probleem wel. Na 3 maanden beginnen ze vervelend te worden en de meesten van ons hebben niet veel ruimte. Ik doe daar zelf ook altijd aan mee. Maar is het niet vreselijk stom van ons? Kunnen we niet beter 1 hokje voor paar leuke boklammetjes opofferen en die eens wat meer tijd geven? In deze maanden zijn er nog heel wat mooie boklammeren te vinden en straks als ze afgespeend worden, dan krijgt de gemiddelde boklam toch een terugslag. Ze eten minder, moeten zichzelf redden, moeten opvechten tegen hokgenoten en noem maar op. Resultaat is vaak dat de beharing minder wordt (meestal al bij een boklam), bevleesdheid wordt minder en daardoor krijgen ze minder kracht, ze worden buikig omdat ze ineens onbeperkt hooi gaan eten. Maar als je ze dan even langer de tijd geeft, dan blijkt vaak dat het mooie model er ook wel weer in terugkomt. Maar ja, dan zijn de meeste boklammeren al lang verorbert.

Dan de kreet die ikzelf ook gebruik. Ik kan er zelf toch niet zo veel mee. Nee, klopt, maar een andere vast wel! Van de boklammeren die vorig jaar allemaal op de bokkendag liepen, zijn de meesten echt voor de fokkerij ingezet. Ook de bokjes die achteraan liepen, want dat zegt soms echt niet dat het meteen slechte bokken zijn. Een keuring is maar een momentopname en iedereen zoekt toch vaak net wat anders. Ook de tendens dat de meeste fokkers liever een bokje op stal willen hebben staan en daar de meeste geiten door laten dekken (en dan evt. nog met paar naar die aparte topper). Dit is niet alleen gemakkelijk, dit is ook goed voor de diversiteit in de bloedlijnen om zoveel mogelijk variatie nog in de spreiding van het geitenbestand te houden.

Maar ja, dan moeten die boklammetjes in het dekseizoen er nog wel zijn!

Als we nu allemaal proberen om paar boklammetjes aan te houden en er af en toe mee naar de keuring gaan. Dan is het op de keuring al een aangename aanvulling (en nee, die boklammeren stinken niet meteen zo erg) en hebben we met ons allen aankomende herfst ook nog meer keus.

Wel een beetje hypocriet van mij, want ik heb dit jaar niet echt ruimte om ze de zomer door te houden i.v.m. de geplande verhuizingen en verbouwingen. Maar nu met alle verhalen over de vele bokken schiet me dit wel weer te binnen en ik ben zeker ook tevreden over een aantal boklammeren die ik nu in het hok heb en toch zonde dat die straks allemaal met 3 maanden zo weer verdwijnen?

Hierbij nog paar foto’s van Casper van Carpe Diem (Cas v.h. Averheino x Isa v.d. Kuzemer). Zit er nu aan te denken om hem, straks als hij dekrijp is, meteen Elyssa van Carpe Diem te laten dekken. Elyssa leek gust, maar het blijkt dat ze wel drachtig is geweest. Paar weken geleden begon ze ineens te mekkeren en enorm te ‘smeren’. We hebben niets kunnen vinden, maar het was wel duidelijk dat ze met een soort van aflammeren bezig was, want ze had ook ineens een klein uiertje gekregen. Paar dagen later was ze weer helemaal schoon en ze staat er nu ook weer veel vrolijker en stralender bij dan voor die tijd.

Cincopa WordPress plugin


4 comments to Mooie bokjes fokken

 • Chris Mertens (stal Rooiveld)

  Dag Hilko,

  Zoals steeds weer erg plezant om jou bijdragen aan de geitenwereld te lezen. Zelf kweek ik al 10 jaar, elk jaar meer bokken dan geitjes. Over de laatste 2 jaar bijvoorbeeld, van 17 moeders slechts 9 geitjes. Heel frustrerend soms maar goed het is zo. Heb me al dikwijls afgevraagd of er geen middeltjes voorhanden zijn om het aantal geitjes op te krikken. Bijvoorbeeld zou de maanstand er niks mee te maken hebben? Of wat nogal gezegd wordt, helemaal in het begin dekken verhoogd de kans op geitjes. Misschien moeten diegene die steeds veel geitjes fokken maar eens wat tips aan de hand doen. Misschien levert het de volgende jaren wat op en zou een mooie discussie kunnen opleveren.

  Toch moet ik zeggen dat ik dit jaar met 6 geitjes erg tevreden ben. Elmardo vd Lange Weide heeft het naar mijn mening erg goed gedaan. Hij is een bokje met veel souplesse, heel lang en goede benen. Dat vind ik ook terug in mijn lammetjes. Hopelijk vinden de specialisten keurmeesters dit ook binnen een aantal maanden.

  Nog veel succes met jou dieren en ik blijf genieten van je mooie artikels.

  Chris(stal Rooiveld)

  • Hilko

   Hallo Chris,

   Sorry late reactie, super leuk te horen dat mijn site gewaardeerd wordt.
   Qua aantal geitjes en bokjes is het denk ik toch dat onze aantallen per stal te klein zijn. Over heel veel dieren en veel jaren, zal het vermoedelijk dichtbij de 50% komen.
   Ik zal er eens een bericht van maken en als er wel tips zijn, zijn die zeker van harte welkom.
   Met paar geitjes kun je ook heel blij zijn en liever paar beste lammetjes, dan veel lammetjes die niet zo mooi zijn toch?
   Het belangrijkste van de hobby is dat u er zelf plezier aan beleeft en de dieren die u heeft zelf mooi vindt!

   Gr. Hilko

 • Marinus

  Hallo Hilko,
  Dat goede bokjes vanwege de ruimte worden opgeruimd is een fabeltje die veel fokkers rond vertellen .
  Een goed bokje vind altijd zijn weg .
  Al is het wel zo dat er weinigen goed uitgroeien als ze uit een iets wat gewonere moeder komen.
  Succes met je keuzes maar laten we niet zeggen dat de bokjes weg moesten vanwege ruimte gebrek.
  Groeten, van stal het Rheewold.

  • Hilko

   Hoi Marinus,
   Klopt, de topper zal zeker zijn weg vinden. Maar ik ben zeker van mening dat er heel veel beste bokken toch te vroeg verdwijnen.
   Tot morgen!
   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief