Missie geslaagd

Afgelopen zaterdag de geitennationale te Leusden gehad.
Met vier dieren deden we mee en vooral op de Nationale komt de top van de top. Van te voren bekijk je eens vluchtig de catalogus en dan zie je dus genoeg toppers er in staan en dan moet je je ook beseffen dat iedere plaatsing mogelijk is en tegenwoordig zit de opgetelde som van de kwaliteit van de dieren dicht bij elkaar en dus zijn het de kleine nuances die weer veel invloed kunnen hebben.
Aangezien ik ook wel weet dat deze stukjes door paar personen gelezen worden en ik dus vaak wel mijn mening geef, dan moet je het af en toe ook waarmaken toch? Want natuurlijk preek ik ook wel voor eigen parochie en ben ik ook wel eens licht stalblind. Maar na jaren fokkerij is de kwaliteit in de breedte in je stal toch voor rekening van de eigenaar en als je op bepaalde dingen jaren hamert, dan moet je dat ook zelf laten zien in je eigen fokkerij toch? Vooral dieren met een lange (keurings)levensduur en dieren die jeugd uitstralen staan hoog bij mij in het vaandel. Ik zeg ook wel eens, je moet een dier beoordelen op de tijdslijn van zijn levensfase. Zo moet een lammetje een lammetje zijn, een jeugdgeit een jeugdgeit en een volwassen geit natuurlijk volwassen, maar daarbij nog altijd een jeugdige uitstraling.

Ik moest eerst met Isa 4 v.d. Kuzemer en ja, het geitje die nu eigenlijk van mij is. Isa 4 was niet helemaal 100% fit (bleek gisteren ook, maar gaat nu gelukkig weer beter met haar). Geef toe dat ik met geluk op de 1B plaats kwam en met rondgaan showde ze net voldoende en de kwaliteiten zitten er zeker in. Echter door haar iets sloom gedrag, kwam ze wat gewoner over en mist ze dan ook de mooie uitstraling en dat haar hals er mooi op kwam. De rubriek was ook niet de sterkste van de dag. Later kwamen er stuk voor stuk super beste rubrieken en daarmee hadden de keurmeesters het zeker niet gemakkelijk.

Zo kwam Liana van Carpe Diem ook in een super zware rubriek, met vedetten als Fanja v.d. Wolfhaag (nationaal reserve kampioen van België) en Rosalie 12 v. Bad Boekelo (oa kampioen van Raalte). Ik hoopte op een goede klassering en ook mooi commentaar. Want het gevoel van een goed diertje te hebben en gewoon goed meedoen is op zo’n dag al heel wat. Ik kwam de ring binnen met Liana en de eigenaren van mijn concurrentie begonnen al met me te praten, wat is ze nog klein en die van ons zijn veel groter en zwaarder, ja, zei ik, de jeugdgeiten komen straks pas, ze moeten toch nog lammetje zijn? Gelukkig waardeerden ze mijn humor en we maakten er een super leuke en sportieve strijd van. Liana had de spirit weer en showde zo lekker en gemakkelijk, wat een genot om met zo’n diertje rond te lopen. Ik moest als één na laatste en had geen idee waar ze me neer zouden zetten, was alleen met mijn diertje bezig, maar er ging 1 vingertje omhoog, en dat betekende van, ga maar op kop staan. Rosalie 12 moest nog lopen en daar dachten ze nog veel langer over na, maar uiteindelijk werd die tweede gezet. Nu werden de rondjes nog spannender, maar gelukkig gaf ze geen krimp en bleef ze zo gemakkelijk de kop trekken en dus mocht ik met definitief opstellen gewoon op kop blijven. Vooral het commentaar hadden de keurmeesters ook goed uitgezocht voor mij. Super sterke en beste rubriek en toch duidelijk voor hun dit kopnummer, met vooral de belangrijkste reden dat zij de meeste jeugdopdruk had en het echte lammetje nog. Voor de rest qua bouw en type en maatverhoudingen ook allemaal dik in orde. Wat een lekker gevoel! Mijn dag was al geslaagd. En kijk in de echte hoogtemaat zit het hem niet, het is gewoon net een ander diertje dan het gemiddelde lam van deze leeftijd.

LianaNationale

Liana 1A Nationale

Vervolgens mocht Isa van de Kuzemer rubrieken later de ring betreden. Ik zat zelfs even niet goed op te letten en het moest allemaal snel. Wist bij voorbaat dat ik kansloos was voor een koppositie, maar wist ook dat ik een beste geit aan touw heb. Resultaat was een 1C plaats achter de kampioen van België (Dotje) en achter Ursela 375, waarvan ikzelf ook altijd fan ben en die heeft ook al verschillende (dag)kampioenstitels behaald. In het commentaar werd er vlot gezegd dat er drie toppers stonden en dat ze alle drie heel dicht bij elkaar zaten. Waar een andere geit nog een kleine bemerking op iets kreeg, kreeg Isa alleen maar lof en dat ze net te zwaar voor het moment was. Daar kan ik super mee leven en hoop volgend jaar op paar lammetjes bij haar en dan zal ze nog weer mooier worden.

Mijn pleidooi voor dieren met een lange keuringslevensduur kun je natuurlijk het allerbeste in de praktijk brengen met een veteraan. Vorig jaar hadden we al met Linda 11 v.d. Kuzemer de nationale titel bij de veteranen behaald. Linda 11 is qua type en in het hok nog precies dezelfde geit. Echter in haar showgedrag wordt ze op haar oude dag al nukkiger en daar heb ik geen zin meer in. Daarentegen heb ik nu mijn eigen Geesje die zo alle kansen krijgt en die deze ook met alle vier poten aanpakt. Ze showt dit jaar zelfs beter dan ze wel gedaan heeft en ieder jaar heeft ze nog titels behaald (behalve als lammetje niet). Vanaf haar eerste show als jeugdgeit meteen kampioen en toen met reserve kampioen Janis 239 v.d. Kikkert en dit tweetal heeft al heel vaak samen de titels in iedere leeftijdscategorie behaald. Ook voor deze dag stond dit tweetal toch stiekem als favorieten en Janis 239 was ook ingeschreven, maar helaas door privé omstandigheden was ze niet aanwezig. Had met alle plezier met haar om de titel gestreden en had dan ook alle vrede als ik van haar verloren zou hebben. Wist wel dat de ene keurmeester zeker voor Janis 239 zou kiezen, maar de andere eerder voor Geesje. Dus dat was misschien nog een leuke arbiter kwestie geweest. Wel jammer voor de arbiter, want volgens mij hebben ze nu de hele dag de arbiter niet gevraagd. Ik loop al weer op de zaken vooruit, maar de uitslag weten de lezers toch al. We stonden nog met vier super beste veteranen in de ring die allemaal in hun hele leven al veel titels behaald hebben en stuk voor stuk dit jaar ook al kampioenschappen gehaald hebben. Geesje showde op haar best en meer kun je niet doen en ik mocht op kop en bleef op kop.

Geesjenat1

Geesje 1A Nationale

Op kop betekende automatisch kampioen en dat is zeker een super mooie titel en ik was zeker super blij. Zie hier… met dank aan de fotograaf Gradus Derksen voor deze drie foto’s!

Geesjenat2

Blij met Geesje en haar kampioenschap

Ja, je kunt wel zeggen. Je wint maar van paar dieren. Toch als een andere fokker het gevoel had dat hij met zijn oudere geit nog meedoet voor de kampioenstitels, dan blijven ze echt wel in zijn stal en als ze dan als veteraan er nog staan en de eigenaar heeft weer het gevoel dat ze mee kan doen op de keuring, dan komt ze echt wel. Dus het is veel meer dan even van paar (super beste) dieren winnen. Het is echt het gevoel van, kijk ik win het van de hele jaargang(en) van vroeger en hiermee laat ik zien dat wat ik verkondig en nastreef, ik ook uitvoer en er zeker op selecteer en fok.

geesjenat3

Geesje van Carpe Diem Nationaal Kampioen

Missie geslaagd!

Leave a Reply

  

  

  

Archief