24 april 2019 at 22:52

Matador 55, Bertus en Julesa

Afgelopen donderdagavond is de bruinbonte Linda 23 gelammerd. Dit ging niet erg vlot. Ze had al een tijdje weeën, maar het kwam niets verder. We voelden wat poten en een kopje, maar het bleef ‘vast’ in het geboortekanaal. Het lammetje lag een beetje verdraaid en de poten voelden vreemd aan en net alsof er drie poten waren. Om half twaalf de veearts maar gebeld en die kwam wel vlot en ook die had nog even werk. Volgens hem waren de poten wel behorend bij de kop en dus trok hij maar aan de twee poten. Gevolg… twee poten er uit en geen kop meer. Die was achterover geslagen en dus moesten de poten eerst maar weer terug. Uiteindelijk lukte het hem om een touwtje achter de kop te krijgen en vervolgens weer het hele zaakje rustig aantrekkend en daar kwam hij dan. Zo, dat was een knaap en leek een zwarte bok. Dat het een bok was had ik wel goed, maar zwart niet, de volgende dag bleek hij donkerbruin met een groot zwart dek. De veearts haalde meteen de tweede ook maar en dat was een heel mooi fijn en luxe bont lammetje. Meteen hoop je op een geitje, maar helaas ook deze heeft een duidelijk zakje.
Op de foto’s hieronder is het type niet goed te zien, maar wel de kleur van de bonte en die mag de naam Matador 55 van de Kuzemer hebben. De andere bok doen we niet stamboek.

Matador 55 rechts

Matador 55 – Mooi bont is niet lelijk!

Matador 55 links

Ook deze kant mooi bont

Op vrijdagavond kwam Bertus Blokzijl langs en die heeft onze groep geiten die eind maart en zelfs begin april moeten lammeren even allemaal gescand. Vooral Linda 11 en Isa v.d. Kuzemer hadden we grote twijfels over. Twijfelen hoeft niet meer, ze zijn allemaal drachtig! Bedankt nogmaals Bertus.
Dit was het ‘zakelijke’ gedeelte van de avond. Voor de rest weer lekker met Bertus de geiten en lammetjes bekeken en over de fokkerij en andere (ongein) gepraat en vervolgens allebei nog naar Jacob Laning gereden. Want ook daar lagen de eerste Topline 22 lammetjes. Hier waren 4 geiten gelammerd, met als resultaat ook nog maar 2 geitlammetjes en de rest bokken.
Tegenwoordig gaat het ook niet meer om de kwantiteit, maar om de kwaliteit en goede geiten zijn overal. Je moet iets aparts. De zwarte 2-jarige Janis 339 v.d. Kikkert behoort tot die buitencategorie en is een sublieme rastypische dwerggeit, die niet groot is, maar enorm veel luxe en uitstraling en een welhaast perfecte voorhand heeft en ook de rugbelijning is zo fraai. Die geit is er mooi ingegroeid. Zij is in het trotse bezit van een zoon en een dochter, waarvan vooral het geitje enorm aanspreekt. Beiden zwart trouwens. Ook Janis 238 had een zwart geitje en zwart bokje en ook dat zag er luxe en fraai uit. We zullen zien hoe het straks weer lijkt en dit zijn natuurlijk paar prachtige moederdieren en ideale combinaties met Topline 22.
Topline 22 stond hier ook nog. Nog even snel bekeken en wat blijft die bok toch fraai in type. Totaal niet groot, maar nergens een zware opdruk en hele fraaie lange belijningen er op. Die gaan we nog een keertje meenemen naar een keuring (of vaker).

Vandaag heeft Alita van Carpe Diem van Topline 22 gelammerd en die bevalling ging zo snel dat we op de camera zagen dat ze de lammetjes uit’poepte’. Zo hoort het en een zeer goede trotse moeder, die wel super mak is. Een donkerbruine bok met een kol en een heel luxe en leek eerst ook zwart geitje, maar toch ook weer bruin geitje. Ik denk dat ze roodbruin wordt en mooi zwart kopje en klein kolletje en zeker fijn gebouwd lammetje. Hier ben ik enorm blij mee en ik noem haar Julesa. De naam Julesa betekent in het Latijns ook jeugd (ja, zijn nog meer Latijnse meisjesnamen die jeugd betekenen) en hoop met deze jeugd zeker weer de toekomst te hebben (denk niet aan kampioen ofzo, maar denk wel aan een fraai sierlijk geitje die hopelijk ook mooi sierlijk op de keuring naast me wil lopen 🙂 ).
Hier even een fotootje van hoe donker ze eerst bij de geboorte is.

Julesa

Julesa – lijkt net zwart…

Julesa aan het drinken

Julesa hier al lekker aan het drinken

 

2 comments to Matador 55, Bertus en Julesa

Leave a Reply

  

  

  

Archief